Kalkulátor.cz | 4. 8. 2023

Půjčujete si na školní vybavení? Nedívejte se jen na úrok

Na úvěrovém trhu najdete stovky různých nabídek. Většina žadatelů bez zkušeností s úvěry řeší jen úrok a nic jiného. Je to bezpochyby důležitý ukazatel výhodnosti, ale roli hraje i několik dalších proměnných, které byste měli vzít v úvahu. Stejnou měrou byste měli zohlednit také vaši stávající finanční situaci. Jak číst v podmínkách spotřebitelských úvěrů a neudělat chybu při sjednávání?

Expert radí

“Když už si potřebujete půjčit peníze na školní vybavení, měli byste se dívat nejen na úrok, ale také na to, kolik budete měsíčně splácet a kolik celkem přeplatíte,” radí Lukáš Kaňok, náš kalkulátoří expert na téma finance. Úvěry zahrnují celou řadu podmínek, které byste měli znát, než se rozhodnete podepsat takovou půjčku. Neopatrnost by se vám v tomto případě mohla vymstít.

Podle Lukáše Kaňoka je úroková sazba jen jeden z parametrů. “U malých půjček hraje velkou roli třeba poplatek za zpracování půjčky,” připomíná. I na to je samozřejmě třeba koukat. Některé banky či nebankovní instituce si jej neúčtují, ale u některých naopak můžete zaplatit tučnou sumu v porovnání s tím, kolik si půjčujete.

“Určitě doporučuji vybírat produkt i podle toho, co mě čeká, kdybych například jednu splátku nemohl poslat, jaké jsou tam poplatky a podobně. Pak se totiž může stát, že rychlá půjčka zdarma je najednou ta nejdražší možná varianta,” doplňuje. Některé zejména nebankovní instituce sice marketingově nabízí zpravidla první půjčku bez úroku, ale věřiteli se peníze mnohonásobně vrátí v momentě, kdy dlužník nemůže splatit řádnou splátku.

Rychlá půjčka: Zvažte, zda ji skutečně potřebujete

RPSN

Řadě lidí dělá problém číst ve smlouvách jednotlivých úvěrů a řídí se jen marketingovými tezemi, jež věřitelé prezentují na svých webových stránkách či v propagačních materiálech. Ty přitom často mohou být zavádějící, nepřesné či neúplné. A přesně od toho máme RPSN, hodnotu, která vám pomůže rychle vyhodnotit, nakolik je pro vás úvěr výhodný. RPSN se definuje jako „roční procentní sazba nákladů“ a udává procentuální podíl z dlužné částky, jež dlužník zaplatí za jeden rok.

RPSN tedy nezahrnuje pouze úrok, ale i všechny další výdaje spojené se splácením půjčky jako poplatek za sjednání, akontace, pojištění ad. Proto je toto číslo mnohem důležitější než samotný úrok. RPSN navíc od loňského roku musí všechny instituce uvádět u všech svých nabídek, takže dopředu vždycky víte, jaké procento z dluhu ročně zaplatíte a instituce vás tak nemohou zmást různými kličkami. V případě nesplnění této podmínky se úvěr úročí automaticky podle sazeb ČNB.

Další podmínky

V neposlední řadě si také zjistěte, jaké jsou třeba podmínky předčasného splacení či naopak případného odkladu splátky, zda instituce takové možnosti vůbec nabízí, protože i takové varianty vás mohou potkat a u půjček platí víc než kde jinde, že je dobré být připraven. Rozhodně tím nejdůležitějším aspektem je, abyste se nenechali nalákat na vidinu rychlých peněz, pečlivě si pročetli celou smlouvu a ujistili se, že všemu rozumíte.

Co když nemáte na splátku půjčky: Nepanikařte, řešení existuje

Půjčka na pár kliknutí? Jde to.

Vlk Kalkulátor vám je srovná a ukáže tu nejvýhodnější!

Závěrem

Ještě než ale vůbec budete řešit podmínky smlouvy s potenciálním věřitelem, přesvědčte se, že jste zkusili všechny možnosti a nezbývá vám už nic jiného než právě půjčka. Brát si ji z rozmaru by se vám rozhodně nemuselo vyplatit, naopak odborníci obecně radí, že úvěr by měl být až tou úplně poslední variantou, po které sáhnete, a to jen v nejnutnějších případech.