Kalkulátor.cz | 7. 7. 2023

Nemáte peníze na splátku půjčky? Nepanikařte, řešení existuje

Celkové zadlužení Čechů přesahuje 3 biliony korun. Úvěr vám sice může v mnoha případech vytrhnout trn z paty, když nemáte vlastní prostředky, ale taky může představovat značný problém, když dojde k neočekávaným změnám ve vašem rozpočtu. Přitom na takovou situaci by se měl člověk vždy připravit už v momentě, kdy žádá o půjčku, aby měl jistotu, že si v rámci měsíční splátky nevzal příliš velké sousto.

Úvěry a odpovědnost

Představa o vlastním domě, novém automobilu nebo vysokoškolském vzdělání může být lákavá, ale když financování nejde z vlastní kapsy, je důležité si vždy uvědomovat veškeré závazky, které s tím souvisejí. Vždycky je primárně nezbytné pečlivě zvážit své finanční možnosti, vaše ambice a případné budoucí hrozby. Pamatujte, že pokud úvěr nebudete schopni splácet, bude to mít vážné důsledky pro vaši finanční budoucnost.

Finanční rezerva

Vždy je potřeba plánovat dopředu, což zahrnuje i nutnost vytvoření určité finanční rezervy. Ta by měla pokrýt vaše životní náklady minimálně na tři až šest měsíců. Poskytne vám finanční polštář na dobu, kdy u vás dojde k výpadku příjmů, ať už kvůli ztrátě zaměstnání, nemoci či z jiných důvodů. Pracujete-li v oboru, kde není zrovna snadné sehnat práci, měla by tato rezerva zahrnovat náklady až na jeden rok.

Potřebujete hypotéku? Získat ji je nyní o něco jednodušší

Potřebujete úvěr či refinancování stávajících závazků?

Vlk Kalkulátor vám najde tu nejvýhodnější půjčku.

Co dělat, když nemůžete splácet

Pokud se ocitnete v situaci, kdy nemůžete svou půjčku řádně splácet, nemusíte hned panikařit. Banky jsou na takovou situaci připraveny. Proto svého věřitele kontaktujte. Je velmi pravděpodobné, že banka bude mít pro výpadek pochopení a nabídne nějaké dočasné řešení. Může například poskytnout odklad několika splátek či zvýšení doby splácení a tím i snížení měsíční splátky.

Pozor na krátkodobé úvěry

Největším rizikem jsou krátkodobé půjčky. Odložit u nich splátku znamená velký zásah do měsíčního rozpočtu, navíc mají často tučné penále za zpoždění splátky. Člověk, který si neví rady s dluhy, má často tendenci řešit situaci krátkodobou půjčkou, z které zaplatí splátku jiné půjčky nebo půjček, ale to je dlouhodobě neudržitelná cesta, která může skončit až exekucí. Když už si úvěr musíte brát, vsaďte raději na ověřenou banku a rozhodně si nechte porovnat podmínky úvěrů.

Láká vás půjčit si na hezkou dovolenou? Pořádně si to promyslete

Refinancování

Pokud se potýkáte s několika dluhy a jeden či více vašich věřitelů vám nedokáže nabídnout řešení, můžete zvážit refinancování vašich dluhů. Nejčastěji to probíhá tak, že vám banka sloučí veškeré vaše půjčky do jedné a prodlouží dobu splatnosti. V některých případech tak dokáže poměrně výrazně snížit splátku.

Poradce

Když už vás nenapadá žádná cesta, jak své nesplácené závazky řešit, můžete oslovit finančního poradce. Ti obvykle pracují pro nějakou finanční instituci a mají podstatně lepší výchozí pozici pro vyjednávání s bankami, než dlužník. Poradce vám nejen může navrhnout adekvátní řešení, které by vás nenapadlo, ale projde s vámi celou cestou snahy o restrukturalizaci vašeho dluhu a s věřiteli vše vyjedná sám. Navíc se jeho práce obvykle neplatí, protože řada poradců žije pouze z provizí od bank v případě, že vám refinancování dluhu zajistí.

Závěrem

Nemějte strach konfrontovat své věřitele, pokud se ocitnete v těžké situaci. Čím dříve začnete jednat, tím rychleji můžete najít řešení. V žádném případě situaci neignorujte, to by totiž banka či jiný věřitel mohl brát jako snahu vykroutit se z vašich závazků. V momentě, kdy se vám povede situaci stabilizovat, je důležité se z této zkušenosti poučit a pro příště si vytvořit efektivnější strategii pro správu dluhu a finanční plánování, abyste podobné situaci do budoucna předešli.

NačítámNačítám