Michaela Bartošová | 12. 4. 2023

Vyberou peníze, solární panely nedodají. Společnost Malina Group je v problémech

Trh se solárními elektrárnami zažívá v letošním roce doslova boom. Hlavním důvodem je skokové zvýšení cen energií. Pokud přemýšlíte o montáži fotovoltaických panelů, pečlivě zvažte, kterého dodavatele oslovíte. I ti největší se totiž mohou dostat do velkých finančních problému.

Společnost Malina Group žalují v těchto dnech desítky nespokojených klientů a na internetu se hromadí negativní reference. Zákazníci se shodují, že od nich společnost vybrala zálohy za instalace solárních elektráren, ale své závazky neplní a fotovoltaiky neinstaluje v řádném termínu. Bohužel společnost přestala s klienty komunikovat. Ti se nyní obávají toho, že o své peníze přijdou.

Například pan Tomáš K. napsal na Google tuto recenzi:

„Dnes podána předžalobní výzva k vraceni peněz za zálohovou fakturu. Po 8 měsících se nic nedělo, stále jen odkládání instalace. Podle mne vybrali miliardy na zálohách, nasmlouvali si tisíce zakázek a neplní je. Drží peníze, jak to jen jde. Čekám poslední týden a pak už to půjde přímo na soud. Reagovali pouze jen když jsem psal ze odstoupím od smlouvy. Tuto firmu tedy rozhodně nedoporučuji a také do doby vrácení peněz to budu prezentovat a oslovím i TV a ČOI."

Malina Group se brání tím, že usilovně pracuje na nápravě a dokončuje všechny zakázky, u kterých již vybrala zálohy. Nové objednávky dle zástupců společnosti v tuto chvíli nepřijímá.

Nepřehlédněte: Počet slunečných dnů napoví, jak se vám vyplatí soláry

Vyberte si levnějšího dodavatele elektřiny

Neplaťte za elektřinu víc, než je nutné. Srovnejte si nabídky od ověřených dodavatelů a ušetřete.

Co radí ČOI

Česká obchodní inspekce (ČOI) vyzývá všechny nespokojené zákazníky, aby se obraceli rovnou na příslušné soudy. Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu vysoké částky, které jsou pro mnoho rodin existenční, není podle inspekce čas se žalobami otálet.

Přečtěte si: Soláry na panelákách mají šanci. Díky novelizaci budou mít levnější elektřinu

Jak si vybrat dodavatele solárních elektráren

1. Vybírejte z několika dodavatelů

Oslovte více firem a nechte si poslat nezávazné nabídky. Všechny nabídky pečlivě prostudujte. Pokud vám není něco jasné, zeptejte se, jak to firma myslí.

2. Čtěte reference

Reference na internetu vám mohou mnohé napovědět. Pokud má firma větší množství negativních komentářů, neoslovujte ji.

3. Zkontrolujte licence

Zjistěte si, zda má společnost všechny potřebné licence a certifikace pro montáž a údržbu solárních elektráren.

4. Záruky a servis

Instalace fotovoltaiky je nákladný projekt s životností plánovanou na desítky let. Při výběru firmy je proto důležité vědět, jaké poskytuje záruky a servis na jednotlivé komponenty a práci.

5. Vyřízení dotací

Kvalitní dodavatel vám pomůže s žádostí o dotace na financování fotovoltaického systému.

NačítámNačítám