Michaela Bartošová | 17. 4. 2023

Češi začali extrémně šetřit. Země se dostává do ekonomických problémů

Šetříme a ukládáme do bank až čtvrtinu měsíčních příjmů. Zní to jako znamení, že se Čechům dobře daří, podle analytiků se ale tuzemská ekonomika dostala do recese. Hlavním důvodem je právě extrémní šetření a propad spotřeby domácností.

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) se česká ekonomika v posledním kvartálu loňského roku dostala do recese (pokles hospodářských aktivit), kdy hrubý domácí produkt (HDP) klesl oproti třetímu čtvrtletí o 0,4 procenta.

Energetická krize, skokový růst inflace z pěti na sedmnáct procent, zvyšování cen potravin i služeb donutili Čechy šetřit nejvíc v novodobé historii. Reálné tržby maloobchodu se ve druhé polovině roku 2022 propadly pod úroveň před krizí, nejhlouběji z celé EU. Vinou extrémních úspor nedosáhlo Česko v roce 2022 ekonomické úrovně posledního předkrizového roku 2019.

Přečtěte si: Napětí na světových finančních trzích! Můžou krachovat i české banky?

Online půjčka na pár kliku!

Stačí si jen vybrat. Srovnáváme desítky nabídek od prověřených bankovních a nebankovních institucí.

Podle Seznam Zpráv si Češi před krizí (do konce roku 2019) ukládali 12 procent svých příjmů, což je evropský průměr. Na konci loňského roku už to bylo 22 procent, což je nejvíc v celé EU. „Hlavním bolavým místem české ekonomiky je spotřeba domácností, která klesá pátý kvartál v řadě. A zatímco celá ekonomika není se svým výkonem daleko od předcovidového roku 2019, spotřeba domácností je skoro osm procent pod ním,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Tip pro vás: Jak si vybrat nebankovní půjčku? 

Hospodářský růst

Česká národní banka (ČNB) očekává hospodářské oživení ve druhé polovině roku. „Odeznění potíží s dodávkami materiálů a komponent do výroby během roku postupně podpoří exportní aktivitu a čistý vývoz významně přispěje k rozjezdu ekonomiky. Na přelomu letošního a příštího roku dojde také k oživení soukromé spotřeby díky odeznění vysoké inflace a obnovení reálného mzdového růstu,“ uvádí ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Na čem Češi nejvíc šetří?

Nejvíc se podle aktuálního průzkumu společnosti Nielsen IQ šetří na potravinách. Mnohem více také nakupujeme ve slevách a častěji si vybíráme levnější tzv. privátní značky. Nejvíc ovšem plánujeme šetřit na stravování v restauracích. Uskromnili jsme se také v nákupu drogérie, oblečení a kosmetiky.

Poradíme vám: Máte problém se splátkami půjček? Co dělat?

Výrazně se šetří na energiích

Podle agentury Ipsos úsporná opatření v letošním roce zavedlo 55 % domácností a dalších 17 % s tím počítá do budoucna. Ta, která domácnosti nic nestojí, začali Češi aplikovat prakticky okamžitě. Většina respondentů vytápí místnosti na nižší teplotu, místo koupání ve vaně se začali sprchovat, vypínají topení, když nejsou doma, odmrazili mrazák či si nastavili ideální teplotu v lednici. Přes 40 % respondentů také zainvestovalo do LED žárovek, díky kterým ročně uspoří až 70 % energií za svícení. Přičemž se investice za jednu LED žárovku, která stojí 80 Kč, vrátí za cca 2 měsíce.

Více šetřících tipů najdete na webu www.setricelecesko.cz 

Nejefektivnější opatření jsou nejdražší

S účty za energie začali mít nejvíc problémy majitelé starších rodinných domů, kterým výrazně stouply náklady na vytápění. V těchto případech jsou sice veškerá „malá“ úsporná opatření vítaná, nejvíce by však měli majitelé investovat do zateplení domu, výměny oken, případě zdroje vytápění (pokud topí plynem či elektřinou). Zde podle průzkumu Indexu finančního zdraví až třetina Čechů narazí, protože žijí jen s minimální finanční rezervou a nemají dostatečné množství peněz na to, aby si mohli tak velkou investici dovolit. 

Pomoc v podobě Nové zelené úsporám Light

Právě nízkopříjmovým rodinám a seniorům pomáhá s financováním zateplení, výměny oken a od května 2023 i instalací solární elektrárny (pro ohřev vody) dotační program Nová zelená úsporám Light. Na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám nemusí mít žadatelé peníze dopředu našetřené, protože dotaci až 150 tisíc korun na zateplení či nová okna a 90 000 Kč na fotovoltaiku dostanou zálohově ještě před tím, než se do stavebních prací pustí.

Více o Nové zelené úsporám Light se dozvíte v našem článku: Nová zelená úsporám light je tady. Na rodinný dům až 150 tisíc bez papírování

Načítám