Michaela Kadlecová  | 30. 11. 2023

Vyplatí se půjčka na Vánoce?

Vánoc se blíží, neodmyslitelně k nim patří i dárky. Letošní Vánoce budeme mít kvůli inflaci a zdražování na dárky méně peněz. Vyplatí se pořizovat si vánoční dárky na půjčku?

Vánoce se v mnoha rodinách neobejdou bez kupy dárků pod stromečkem. Češi zcela běžně vynakládají na dárky desetitisíce korun, na což většina obyvatelstva nemá příjmy. Nákupy pak řeší půjčkou. Dárek udělá radost jen na chvíli, ale půjčku je třeba splácet velmi dlouho. Je vhodné si na dárky půjčovat?

Za Vánoce utrácíme

Ačkoliv se často hovoří o tom, že i letošní Vánoce budou chudé, podle průzkumů to tak nevypadá. Za vánoční dárky Češi znovu plánují utratit tisíce korun, k tomu další tisíce za jídlo a výzdobu. Půjček na vánoční dárky se lidé spíše bojí, méně však ti mladší do 34 let. Zatímco v roce 2021 si na vánoční útraty půjčil každý desátý Čech, o rok později půjčku plánovalo jen 3 % dotazovaných. Nejčastěji si půjčují do 10 000 korun.

„Je dobře, že lidé jsou při plánování vánočních výdajů obezřetní a drtivá většina z nich by se kvůli dárkům nezadlužila. I tak ale doporučujeme opatrnost. Je dobré vždy zvážit, jestli na splácení takového závazku mám prostředky, popřípadě si velmi dobře vybrat poskytovatele takové půjčky. Dobré je vždy přesně zjistit kolik za svou půjčku zaplatím“, upozorňuje Filip Hanzlík, hlavní právník a gestor pro spotřebitelské otázky České bankovní asociace.

Přečtěte si: Lidé půjčují lidem aneb p2p půjčky

Jak poznat výhodnou půjčku?

Půjčka neobnáší jen to, že musíte vrátit půjčené peníze. Za úvěr platíte úrok, ale i další poplatky. Pro posouzení toho, kolik vás bude půjčka v důsledku stát, se využívá ukazatel RPSN, což je zkratka z výrazů „roční procentní sazba nákladů“. Jde o komplexní údaj, takže vypovídá o celkových nákladech na půjčku, tedy včetně poplatků za čerpání půjčky, zpracování žádosti o půjčku nebo za vedení účtu k úvěru. Jde o procentuální podíl, který spotřebitel zaplatí během roku na celkové hodnotě půjčky. Čím je RPSN nižší, tím je půjčka levnější. Půjčky, které se nabízejí coby menší půjčky na běžnou spotřebu, třeba na vánoční dárky, mají RPSN poměrně vysoké a patřičně se tedy prodraží. Pokud spotřebitel přestane splácet, hrozí mu vážné problémy. Může platit tak velké sankce, mnohem vyšší než původní dluh, že nakonec skončí v exekuci.

Nepřehlédněte: Pozor na dluhovou past. Jak si půjčovat odpovědně?

Chcete najít důvěryhodnou půjčku?

Využijte naše srovnání půjček, spolupracujeme jen s ověřenými partnery.

Půjčka nemá být pro každého

Půjčku by neměl dostat kdokoliv, ale pouze ten, kdo má dostatečné prostředky, aby ji splácel. Proto si banka nebo nebankovní společnost vždy dopředu prověří toho, kdo o půjčku žádá. Pro posouzení bonity žadatele potřebuje banka znát jeho příjmy, které se prokazují potvrzením od zaměstnavatele, posledním daňovým přiznáním nebo výpisem z účtu. Dále se posuzují finanční závazky žadatele čili jsou veškeré splátky úvěrů, půjček, kontokorentu, kreditních karet a vyživovací povinnosti.

Banky si zjišťují bonitu žadatele o půjčku vždy, stejně jako solidní nebankovní společnosti. Pokud nebankovní společnost nepožaduje toto prověření, je to známka toho, že půjde o velmi drahou půjčku, která může být nastavena i tak, že je velmi těžké ji splatit. Proto by i žadatelé měli prověření bonity chápat jako službu, která jim pomáhá nezadlužit se nad míru svých možností. Pokud banka či nebankovní společnost udělení půjčky zamítne, znamená to, že jejím splácením by se mohl žadatel dostat do velmi vážných až existenčních problémů.

Jak na vánoční dárky bez půjčky?

Pokud máte na vánoční dárky jen velmi málo finančních prostředků, i tak si můžete připravit hezké Vánoce a své blízké potěšit. A ačkoliv se i prodejci mohou přetrhnout a nabízejí například zaplacení dárků až později nebo rozložení útraty do splátek, je vhodné kupovat to, na co máte vlastní prostředky. Ostatně smyslem Vánoc není ohromit druhé dárky vysoké hodnoty, ale hlavně je potěšit.

Jako dárky skvěle poslouží například domácí produkty, které jste vytvořili z výpěstků ze zahrádky. Domácí marmelády a šťávy jsou mnohem lepší než ty, které koupíte v obchodě, věnovat můžete i usušené ovoce nebo vyloupané ořechy, které umístíte do dózy a tu ozdobíte. Směs sušeného ovoce spolu se sušenými šípky, skořicí a dalším kořením a bylinami můžete darovat coby čajovou směs. Uvařte domácí vaječný koňak a ten předejte v ozdobené lahvi. Pokud umíte plést, pochlubte se svými výtvory. Pamatujte také na to, že i když darujete naprostou maličkost, ale pěkně ji zabalíte, potěší obdarovaného možná ještě více, než věc, která je drahá.

Na co si dát pozor

Svobodný trh má své výhody, ale i úskalí, na která je třeba dávat pozor. Jedním z nich je to, že na trhu můžete najít nevýhodné úvěry či firmy s nekalými úmysly. Proti odloženým platbám už jsme varovali, jednou z věcí, nad kterou byste určitě měli být obezřetní, jsou ale také rychlé půjčky. Velkým nebezpečím je lichva, která může úzce souviset právě s rychlými půjčkami a měli byste její definici také znát. Když už to jinak nejde, zvažte pečlivě, jestli se vám vyplatí vzít si půjčku nebo si zařídit kontokorent či kreditku.

Během zimy se na dovolenou nejezdí tolik jako v létě, i tak ale řada lidí ráda vyrazí na hory nebo do tropů trochu si odpočinout od zdejších mrazů. Pokud by vás napadlo půjčit si na dovolenou, znovu byste měli zpozornět a promyslet, je-li to dobrý nápad. Nejlepší možností, jak se vyvarovat nutnosti půjčovat si peníze, je naučit se správně hospodařit s penězi. Pokud už se ale přece jenom dostanete do situace, kdy máte půjčené peníze a problém je řádně splácet, nepanikařte. Je potřeba se situaci postavit čelem a snažit se ji vyřešit, rozhodně byste to ale neměli dělat druhou půjčkou, protože by vás to mohlo akorát tak dostat do dluhové pasti.

NačítámNačítám