Michaela Kadlecová  | 26. 9. 2022

Lidé půjčují lidem aneb p2p půjčky

Potřebujete půjčit peníze? Na výběr máte klasické bankovní půjčky, anebo půjčky, které poskytují nebankovní společnosti. Mezi ně patří také tzv. p2p půjčky, kterých se rozhodně nemusíte obávat.

Nebankovní půjčky neposkytují jen chytráci s obřím úrokem se sídlem na Kajmanských ostrovech, kteří vás chtějí o vše obrat. Nebankovní půjčky lze také obdržet od tzv. p2p platforem. Ty jsou hitem posledních několika let. Ke svému fungování totiž využívají moderní technologie, konkrétně aplikaci, která je k dispozici na internetu. Podobně jako například Uber dává dohromady ty, kdo mohou někoho svézt se zájemci o svezení, nebo Airbnb je místem setkání poskytovatelů ubytování a cestujících, tyto aplikace umožní střet zájemců o půjčku a potenciálních investorů. Investory může být přitom kdokoliv, kdo má nějaké peníze k dispozici. Na jednu půjčku se tak může složit hned několik poskytovatelů. Samotný název p2p půjčka značí výrazy peer to peer, tedy rovný s rovným. Jde o to, že půjčku neposkytuje nadřazená organizace, ale jeden uživatel ji poskytuje druhému.

Jak získat tu nejvýhodnější půjčku online?

Využijte naši kalkulačku půjček. Jednoduše zadáte kolik chcete půjčit a jak dlouho chcete splácet. Získáte seznam všech půjček, které pro vás přicházejí v úvahu.

Začalo to se Zonky

U nás se začali lidé o p2p půjčky zajímat s příchodem platformy Zonky, platformy, kterou mimochodem vytvářela stejná společnost jako Kalkulátor.cz. Tehdy se lidé dozvěděli o možnosti, jak získat půjčku online se zajímavým úrokem, ale také o tom, jak je možné zhodnotit své úspory tím, že se v Zonky investují. P2P platformy nemají žádné pobočky, fungují pouze virtuálně. Proto bylo potřeba vybudovat důvěru, kdy lidé ochotně poskytnou aplikaci peníze a budou vědět, za jakých podmínek je obdrží zpět. To se v Zonky také podařilo a dnes je tato půjčka považována na seriózní na úrovni půjček od bank.

Přečtěte si: Půjčky, které mají smysl

Žádost o půjčku online

Jelikož p2p platformy nemají žádné pobočky, o online půjčku se žádá prostřednictvím internetu. Zájemce o úvěr se na webu registruje a v internetovém formuláři vytvoří poptávku. Zájemci o investování se zapíší na čekací listinu a vzhledem k přetlaku investorů musí vyčkat, až na ně dojde řada. Po vyplnění všech důležitých formulářů musí zájemce o úvěr podstoupit ověření bonity.

Nepřehlédněte: Časovaná bomba vybuchne. Kdy vám končí fixace hypotéky?

Prověřování bonity zákazníka

I p2p platformy si žadatele o úvěr totiž prověřují, aby snížily riziko, že dlužník svůj dluh nebude splácet. Prověření je velmi podobné, jako když žádáte o úvěr v bance. P2p platforma po vás žádá výpis z účtu, dále potvrzení o výši příjmů a soupis vašich závazků. I pokud si půjčujete vyšší částku, nevytváří se žádné zástavní právo na nemovitost. Pokud odpovědný pracovník sezná, že je bonita klienta dostatečná, sepíše s klientem záměr a poptávku po půjčce vystaví na webu platformy, kde je k dispozici investorům. Ti mohou začít nabízet své prostředky. V okamžiku, kdy se investoři složí na celkovou půjčku, získává klient peníze k dispozici, zároveň musí začít také svůj dluh splácet. Na základě ověření bonity je zákazníkovi poskytnut úrok. Ten odráží míru rizika. Pokud půjde o nízkou míru rizika, pak bude úrok nižší než u problematičtějšího klienta. V současné době se úrok na Zonky pohybuje kolem 4,9 %.

Co když úvěr nebudete splácet?

V případě, že dlužník nebude splácet tak, jak má, bude ho p2p platforma kontaktovat. Po třech měsících může dlužník obdržet jednak smluvní pokutu, dále bude dlužník vybídnut, aby půjčku doplatil celou. Platforma se následně obrátí na soud, kde uplatní svůj nárok. Pokud dlužník neuhradí půjčku, pokutu a případně dlužné úlohy a další příslušenství půjčky, může skončit až v exekuci, kde je vymáhaná ještě vyšší částka. Investoři jsou o celém dění informování. Je totiž na jejich riziku, komu své peníze půjčili. Platforma nenese zodpovědnost.

NačítámNačítám