Michaela Kadlecová  | 25. 10. 2022

Sezóna bouraček je zde. Jak se chovat po nehodě?

Zimních měsíců se někteří řidiči děsí a mají proč. Panují totiž horší podmínky, silnice jsou kluzké, prší, sněží, zároveň je třeba vzít v úvahu kratší dny a tím pádem horší viditelnost. Za takových podmínek může snadno dojít k nehodě. Víte jak se v takovém případu chovat a na co si dát pozor?

Chcete levnější povinné ručení?

Využijte naši kalkulačku povinného ručení a srovnejte si nabídky pojišťoven. Naši klienti průměrně ušetří několik tisíc. Kolik to bude u vás?

Jaká je povinná výbava pro případ nehody?

Na nehodu je málokdo připravený, důležité je ale i v takovém okamžiku pokud možno zachovat klid a nejednat zkratkovitě. Proto je vhodné se dopředu seznámit se zásadami správného chování po nehodě. Pravděpodobnost, že se stanete účastníky nehody, je totiž poměrně vysoká. Ještě před tím připomeňme, co vše byste ve vozidle měli pro případ nehody vozit. Je to rozhodně reflexní vesta, která patří k povinné výbavě. Vestu pořídíte na kterékoliv pumpě, stojí pár desítek korun. Vesta musí mít fluorescenční žlutou nebo oranžovou červenou barvu a retroreflexní pásy. Z evropských zemí je vesta povinná také v Rakousku, Slovensku (dokonce pro všechny členy posádky), Itálii, Chorvatsku a Francii. Dále musíte vozit výstražný trojúhelník, který se umísťuje na silnici 70 až 80 kroků za vozidlem, na dálnici by to mělo být až 100 metrů od vozidla. Nicméně zde se pokládání trojúhelníku příliš nedoporučuje, lepší je přivolat policii, nebo silničáře. Ve vozidle nesmíte zapomenout na standardizovaný formulář o nehodě. Ten slouží k sepsání záznamu o nehodě v případě, že není třeba volat policii, ale musí se uvědomit pojišťovna pro náhradu škody.



Co dělat hned po nehodě?

Co dělat bezprostředně po nehodě? Zastavte vozidlo, zabrzděte a vypněte motor. Zapněte výstražná světla. Zdržte se požívání alkoholických nápojů. Oblékněte si výstražnou vestu a označte místo nehody. Zjistěte, zda není nikdo zraněný a nepotřebuje pomoci. Pakliže ano, volejte okamžitě zdravotnickou pomoc na čísle 155. Dále hasiče na čísle 150 a policii na čísle 158. Policii nemusíte již více jak deset let volat při každé nehodě, ale pouze v určitých případech. Kdy se volá policie po nehodě? Vždy když dojde ke zranění účastníků nehody, dále pokud došlo k poškození majetku třetí strany, nebo pokud předpokládaná škoda dosáhne výše 100 000 korun. Policii musíte přivolat, pokud se s druhým účastníkem nehody nedohodnete na tom, kdo je viník a kdo poškozený, či na průběhu vylíčení nehody, dále vždy tehdy, pokud druhý účastník nehody nespolupracuje, nechce předložit doklady pro sepsání protokolu o nehodě.

Pro info: Cena ojetých vozů stoupá, kdy má smysl havarijní pojištění?

Jak sepsat záznam o nehodě

Po zajištění místa nehody si s druhým účastníkem vyměníte kontakty a své osobní údaje. Dále se dohodnete na sepsání záznamu o nehodě. V záznamu o nehodě se uvede datum a čas nehody, jména účastníků a svědků nehody, typ vozidel, jejich tovární a registrační značka, údaje o řidičích vozidel. V záznamu se uvádí také pojistník, což je osoba, která na vozidlo sjednávala povinné ručení. Uvádí se také viditelné poškození vozidel, popis a okolnosti nehody. Záznam následně oba účastníci podepíší. Záznam předkládá poškozený pojišťovně viníka nehody, který musí nehodu také nahlásit.

Přečtěte si: Právě nyní hrozí střet se zvěří. Jaké pojištění srážky se zvěří zvolit?

Povinnosti po nehodě v zahraničí

Pravidla pro chování po nehodě se určitých zemích mohou lišit. Policie České republiky upozorňuje na následující odlišnosti. Tak například v Itálii se volá policie i v případě, že následkem nehody došlo k omezení provozu. V Bulharsku je třeba k nehodě přivolat policisty, když má alespoň jedno vozidlo registrační značku jiného státu. Dále pak také vždy, kdy se nehody zúčastnily více než dva automobily. V Polsku je třeba přivolat polici i v případě podezření, že některý z účastníků spáchal trestný čin. V Německu se volá policie, pokud k nehodě došlo následkem hrubého chování některého z jejich účastníků (agresivita či provokace). Také v případě, že viník z místa ujel, případně je podezření, že některý z řidičů je pod vlivem alkoholu či drog. Nehodu je třeba ohlásit i tehdy, kdy došlo k poškození zaparkovaného vozidla, jeho majitel není přítomen na místě nehody. ve Švédsku požadují oznámit polici každou kolizi se zvěří. Ve Velké Británii platí, že pokud při nehodě došlo k materiální škodě či usmrcení zvířete, viník musí událost nahlásit policistům osobně, nejpozději do 24 hodin od události.

Přečtěte si: Prasklé čelní sklo vás může připravit o tisíce

NačítámNačítám