Kalkulátor.cz | 22. 4. 2024

Víte, na co všechno máte nárok v případě nezaviněné nehody?

Nehody se stávají a nevyhýbají se ani těm nejopatrnějším řidičům. Potkalo vás něco podobného? Pokud nejste viníkem nehody, máte situaci mnohem jednodušší. Nemusíte se bát vyššího povinného ručení, a navíc máte nárok hned na několik kompenzací. Pojďme na ně kouknout podrobněji.

Začněte vypsáním formuláře o nehodě

Bezprostředně poté, co zkontrolujete zdravotní stav všech účastníků, zajistíte místo nehody a v případě potřeby přivoláte policii a další složky integrovaného záchranného systému, si místo dobře zdokumentujte a spolu s dalším řidičem nebo řidiči vyplňte záznam o dopravní nehodě. Neexistuje žádná zákonem stanovená forma, přesto můžete sáhnout po obecně používaném záznamu o dopravní nehodě, abyste nezapomněli na žádné důležité údaje. Patří mezi ně především čas a místo nehody, popis situace nebo údaje o účastnících, vozidlech a pojistitelích.

Z dokumentu by mělo být jasné, kdo je viníkem nehody. Pokud se na této informací nemůžete shodnout, je to jeden z důvodů k přivolání policie. Klíčové je, abyste místo nehody opustili až poté, co budete mít tyto podrobnosti dořešené. Budete potřebovat údaje o druhém řidiči a jeho pojišťovně. Právě na tu se následně obracíte s žádostmi o náhradu škody a další kompenzace.

Bourali jste? Poradíme, co dělat

Škody na zdraví, majetku i vozidle

Zjednodušeně řečeno máte nárok na náhradu všech škod, které v souvislosti s dopravní nehodou vzniknou. Pokud při nehodě došlo k jakémukoli zranění, máte vy i vaši spolujezdci právo na kompenzace související s léčbou i dalšími následky. Jde mimo jiné o náklady na léčbu, bolestné, odškodnění trvalých následků, ošetřovné osoby zraněné při nehodě a v těch nejtragičtějších případech o pohřebné.

Když se podíváme na samotné auto, tam je samozřejmě základem odtah a oprava vozidla. V první chvíli je nejlepší kontaktovat svou pojišťovnu – byť záznam o dopravní nehodě se potom předává pojišťovně viníka a kompenzace se žádají od ní. Nejlepší je zvolit autorizovaný servis, kde máte jistotu, že budou použity originální díly. Některé pojišťovny mají smluvní servisy, nenechte se ale tlačit do opravy v servisu, který není autorizovaný pro vaši značku a trvejte na kvalitní opravě. U totálních škod získáte náhradu obvyklé ceny vozidla.

V případě, že při nehodě došlo k poničení vašich osobních věcí, například notebooku nebo čehokoli dalšího, můžete samozřejmě požadovat jejich náhradu. Proto si vše dobře zdokumentujte a nic nevyhazujte ani nenechávejte opravit, dokud s pojišťovnou nedořešíte vzniklé škody.

Hledáte výhodnější pojištění?

Porovnejte si nabídky povinného ručení i havarijního pojištění od osmi pojišťoven a najděte nejlepší poměr ceny a kvality.

Náhradní vozidlo

Věděli jste, že jako oběť nehody máte nárok na náhradní vozidlo, které se rovněž platí z povinného ručení druhého řidiče? Toto právo přímo ošetřuje občanský zákoník. Musíte jen doložit, že je vaše auto nepojízdné a vy ho nutně potřebujete (například k dojíždění do práce). Kontaktujte přímo pojišťovnu řidiče, který nehodu zavinil, a domluvte se s ní na dalších podrobnostech.

Bližší informace ohledně konkrétních podmínek najdete i na webových stránkách pojišťovny. Zajímat by vás měla například doba, po kterou budete mít náhradní vůz k dispozici. Ta se totiž u jednotlivých pojišťoven může lišit. Zapůjčení vozu bývá zpravidla omezeno časově, tedy na určitý počet dnů, a finančně, kdy je stanovena maximální možná výše nákladů. Nárok máte samozřejmě i v případě totální škody na vozidle, ale opět pouze po časově a finančně omezenou dobu.

A jaké auto dostanete? Obecně platí, že můžete požadovat podobný komfort, jaký jste měli před nehodou. Měli byste tedy dostat auto v podobné kategorii. Určitě nepočítejte s tím, že si náhradním vozem nějak výrazně „polepšíte“. Vždy záleží na „skladových zásobách“ půjčovny. Pojišťovny za tímto účelem spolupracují se soukromými půjčovnami a firmami, jako je například Fidens.cz, kde se postarají nejen o zapůjčení vozidla hrazeného z povinného ručení, ale také o odtah a servis vašeho bouraného vozu nebo komunikaci s pojišťovnou.

Povinné lékařské prohlídky: Jak a pro koho platí?

Ušlý zisk a náhrada výdělku

Pokud jste se vlivem nehody dostali do pracovní neschopnosti, máte právo na kompenzaci ušlého zisku. Tento nárok trvá minimálně po dobu trvání pracovní neschopnosti, v případě trvalých následků, které zabraňují běžnému výkonu práce, ale může pokračovat i po jejím skončení. Běžný příjem se v tomto případě žádným způsobem nekrátí a náleží vám skutečně celých 100 % průměrné mzdy z období před nehodou. Pojišťovna tak vyplácí rozdíl mezi průměrnou mzdou a náhradami, které získáte v rámci nemocenské nebo od zaměstnavatele. U podnikatelů se výše počítá z daňového přiznání, případně i z faktur a dalších účetních dokladů.

NačítámNačítám