Kalkulátor.cz | 30. 11. 2023

Srážka s nepojištěným vozidlem: Co dělat, když viník nemá povinné ručení

Srážka s jiným autem je vždy nepříjemná, ale co když ke všem těm nepříjemnostem, které nehoda přináší, navíc zjistíte, že viník nehody nemá povinné ručení? Co dělat v takovém případě? Jak chránit své zájmy a minimalizovat finanční rizika? To se dozvíte v tomto článku.

Povinné ručení: Co to znamená

Povinné ručení je zkrátka povinné, bez toho se na silnici nepohnete. Je to takový neviditelný společník na vašich cestách, na kterého se můžete spolehnout. Slouží k pokrytí škod, které můžete způsobit při případné nehodě. Pokud ovšem druhý řidič povinné ručení přesto nemá, může to být problém.

Nejvýhodnější povinné ručení?

S námi to jde jednoduše.

Jak tedy postupovat, když se vám stane nehoda s řidičem, který povinné pojištění nemá?

Zůstaňte klidní: Prvním krokem je zůstat v klidu. Snažte se s druhým řidičem mluvit klidně, neobviňovat ho, a ani mu nevyhrožovat, i když nemá pojištění. Pro snazší domluvu je určitě lepší, když se vyvarujete se konfliktům.

Zavolejte policii: Bez ohledu na to, zda druhý řidič má pojištění či nikoliv, zavolejte policii a počkejte na jejich příjezd. Policejní záznam bude důležitým důkazem nehody pro pojišťovnu.

Zapište si kontaktní údaje: Snažte se získat jméno, adresu a telefonní číslo druhého řidiče. Tyto informace vám pomohou při nároku na náhradu škody.

Nahlaste nehodu své pojišťovně: Jakmile je situace pod kontrolou, kontaktujte svou pojišťovnu. Poskytnou vám informace o tom, jak postupovat dál.

Garanční fond České kanceláře pojistitelů: Naštěstí u nás existuje Garanční fond České kanceláře pojistitelů, který může poskytnout za škody způsobené nepojištěnými vozy náhradu. To znamená, že i když viník nehody nemá povinné ručení, stále máte možnost získat finanční kompenzaci za způsobené škody. Pořád ale platí, že viník nese odpovědnost - i když je náhrada škody poskytována z garančního fondu, viník je povinen následně uhradit škodu z vlastní kapsy.

Co dodat na závěr?

Kdo by chtěl řešit srážku bez povinného ručení, že? Důležité je znát svá práva a vědět, jak na to. Abyste minimalizovali rizika a byli na svých cestách v klidu, je důležité mít pojištění v pořádku a vědět, jak postupovat v případě nehody.

TIP: Na našem webu najdete snadný a rychlý způsob, jak získat přehled a srovnání povinného ručení. Stačí pár minut a můžete si prohlédnout nabídky od různých pojišťoven. Není to žádná věda, a přesto vám to může ušetřit spoustu peněz.

Tady najdete přehled a srovnání nabídek: 👉 https://www.kalkulator.cz/pojisteni-auta/kalkulacka

NačítámNačítám