Michaela Kadlecová  | 28. 6. 2022

Prasklé čelní sklo vás může připravit o tisíce

Prasklina v čelním skle může někomu připadat jako maličkost. Ve skutečnosti vás může stát odstranění praskliny čelního skla tisíce a může vám vysloužit nemalou pokutu od policie.

Prasklé čelní sklo? Jednejte hned!

K prasklému čelnímu sklu dojde typicky tak, že při svižné jízdě po dálnici odletí od jiného jedoucího vozu kamínek, který narazí do skla a způsobí malou prasklinu, která se ale začne zvětšovat. Z původně nevinné malé vady se ale může stát pavouk, který se táhne přes celé čelní sklo a zcela vám znemožňuje, abyste dobře viděli. Je tedy třeba jednat, dokud je prasklina ještě velmi malá. Prasklé čelní sklo od kamínku potká mnoho řidičů, proto je třeba dobře vědět, jak se zachovat. Po určité době se prasklina rozšíří a dostane se do ní nečistota, která může výrazně zkomplikovat opravu. Oprava miniaturní praskliny čelního skla se provádí z venkovní strany okna přímo na čelním skle automobilu. Z praskliny se nejprve odsaje vzduch a nečistoty pomocí podtlakové pumpy. V dalším kroku se do praskliny pomalu vtlačuje speciální pryskyřice, která se dostane do všech míst praskliny a zabraňuje jejímu dalšímu rozšiřování. Pryskyřice vytvrdne a sklo vypadá na první pohled bez poškození. Některé opravny nabízejí také mobilní služby, přijedou tedy za vámi a opravu provedou na místě.

Sháníte výhodné pojištění auta?

Sjednejte si pojištění auta online jen na registrační značku.

Je vhodná pro prasklé čelní sklo oprava, nebo výměna?

Oprava čelního skla je pochopitelně mnohem méně náročná, jak finančně, tak v závislosti na čase než výměna skla. Velký finanční rozdíl je mezi opravou a výměnou skla, které je vyhřívané, nebo má anténu. Pokud dostatečně věříte svým schopnostem a jste zruční, můžete využít sady na zalepení skla svépomocí.

To, zda je možná oprava, posoudí ve specializované opravně, kde berou do úvahy:

Velikost praskliny. Pokud je prasklina větší než desetikorunová mince, není možné ji opravit.

Umístění praskliny. Měla by být nejméně 6 cm od okraje čelního skla.

Blízkost k zornému poli řidiče. Ve výhledu řidiče v rozsahu 30 centimetrů nelze praskliny opravit.

Pokud je nutné sklo vyměnit, je třeba počítat s několikahodinovým zdržením. Zatímco za opravu a zalepení skla zaplatíte pár set korun, výměna vás může vyjít až na desítky tisíc korun. Na výměnu skla je třeba se navíc objednat.

Nepřehlédněte: Hromadná nehoda na D5 varuje. Pozor na limity povinného ručení

Kdo zaplatí škodu? Co prasklé čelní sklo a pojišťovna?

U praskliny čelního skla lze málokdy hledat viníka. Vše se odehraje ve velké rychlosti a viník ani nezaznamená, že někomu způsobil něco špatně. Těžko si představit, že tohoto řidiče dohoníte, přinutíte zastavit a vzápětí se s ním dohodnete, škodu uhradí pojišťovna z jeho povinného ručení. Proti poškození čelního skla se ale lze pojistit, a to jak v rámci povinného ručení, tak havarijního pojištění. Jde o nejpopulárnější připojištění, které kryje případy, kdy se sklo poškodí nárazem letícím nebo padajícím předmětem, při dopravní nehodě, střetem a poškozením zvířaty, odcizením a vandalismem, nebo přírodním nebezpečím. Prasklé čelní sklo tvoří téměř 25 % všech nahlášených pojistných událostí. Pojištění chrání všechna skla, včetně skla panoramatického. Pojištění čelního skla je třeba vždy sjednat zvlášť, ročně přijde na pár set korun. Havarijní pojištění se totiž většinou sjednává se spoluúčastí, takže by klient opravu stejně uhradil ze svého. Pojistnou událost většinou hlásit sami nemusíte, o vše se postará servis. Je třeba připomenout, že pokud se sklo poškrábalo od stěrače, pak vám tuto škodu pojišťovna nekryje.

Přečtěte si: Jaká je cena technické a evidenční kontroly?

Chcete poradit, jak si připojistit prasklé čelní sklo?

Nechte nám telefon a my vám poradíme, jak se připojistit.

Jak se ochránit?

To, zda někdo svým kolem odhodí kamínek, ovlivnit nemůžete. Své čelní sklo však můžete opatřit fólií, která ho bude chránit a poškození zabrání. Tato fólie navíc nepropustí škodlivé UV záření, po čelní sklo ochraňuje před povětrnostními vlivy.

Jaká je pokuta za jízdu s prasklým čelním sklem?

Prasklé sklo může výrazně ovlivnit bezpečnou jízdu, neboť nemáte dokonalý výhled z vozidla. Zejména pokud jde o větší prasklinu, která se zároveň nachází v zorném poli řidiče a pokud je prasklina větší než 2 centimetry. Tehdy je vaše vozidlo provozu neschopné a vy byste ho měli odstavit, zajistit odtah a opravu, případně, pokud je prasklina menší a příliš neovlivňuje vaši schopnost vidět, opatrně odvézt vozidlo do nejbližšího servisu. Policie může takový případ posoudit jako jízdu s nezpůsobilým vozidlem, za které je pokuta až 10 000 korun. V extrémním případu, pokud byste způsobili nehodu, u které by bylo možné prokázat, že v ní hrál roli nedostatečný výhled z vozidla, pojišťovna může uplatnit tzv. regres z pojištění a škodu vymáhat po vás. To je ale opravdu extrémní případ. V běžných případech policie uloží pokutu do několika set korun, případně vše řeší domluvou.

NačítámNačítám