Michaela Kadlecová  | 18. 10. 2022

Jak vám zateplení domu ušetří elektřinu a plyn?

Před letošní zimou panují obrovské obavy. Ceny elektřiny a plynu jsou velmi vysoké a obáváme se, že za vytápění utratíme značné sumy. Proto má letos zateplení domu ještě větší význam než dříve. Jak vám pomůže ušetřit na elektřině a plynu?

Neplatíte moc za elektřinu?

Vypočtěte si to na naší kalkulačce elektřiny a díky srovnání cen elektřiny ušetřete.

Jak na zateplení domu?

Letošní zimy se všichni obávají, důvodem tentokrát není koronavirová epidemie, ale ceny energií, kvůli kterým nás bude stát vytápění astronomické částky. Nejohroženější jsou samostatně stojící stavby, které mají největší ochlazovací plochu, rodinné domy, které jsou obývané jednou rodinou. Klíčové je zabezpečit domy tak, aby byla jejich tepelná ztráta co nejmenší. K tomu pomůže zateplení domu, díky kterému se náklady na vytápění velmi významně sníží. Bohužel podle údajů Asociace výrobců minerální izolace je pouze třetina domů zateplená. Rozdíly v udržení tepla a nákladů na vytápění mezi nimi jsou obrovské: „Dům bez izolace s obytnou plochou 150 m2 běžně spotřebuje okolo 40 MWh ročně. Při průměrné fixované ceně 3000 Kč za 1 MWh plynu a 5000 Kč v případě elektřiny se roční účet za energie vyšplhá na 120 000, respektive 200 000 korun, a to jenom za vytopení domu a ohřev vody. K tomu je ještě třeba připočíst cca 3–4 MWh za napájení elektrospotřebičů, což je dalších 20 000 korun,“ varuje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. Snížit náklady na vytápění lze tím, že snížíte teplotu vytápění, otopnou plochu, anebo že zlepšíte tepelně-izolační vlastnosti domu, a to zateplením domu.

Nepřehlédněte: Úsporný tarif je zde. Komu pomůže nejvíce?

Nejsnazší cesta k úsporám - zateplení půdy

Zateplení fasády je sice zásadním krokem, který ale trvá delší dobu zrealizovat, zároveň je finančně náročný. Pokud chcete stihnout určité kroky, díky kterým bude tepelná ztráta vašeho domu menší, můžete si objednat zateplení půdy. Jde o zákrok, který poté, co půdu připravíte, trvá pouhých několik hodin, přitom díky zateplení půdy můžete ušetřit 20 % nákladů na vytápění. Strop je totiž většinou tvořen prostými trámy, jejichž meziprostor je vyplněn slámou a následně zaházen omítkou. Takto může na půdu velmi snadno unikat teplo, už jen proto, že je jeho fyzikální vlastností únik vzhůru. Investice do kvalitního zateplení stropu má nejrychlejší finanční návratnost ze všech energetických opatření, které na Vašem domě můžete udělat.

Pro info: Kdy dojde v České republice plyn?

Jaký je nejlepší materiál na zateplení domu?

Zateplení půdy se provádí tak, že se pěnová izolace fouká do prostoru podlahy na půdě mezi prkna. Proto je třeba několik prken uvolnit, aby byl zabezpečen přístup pro hadici stroje. Pěnová izolace rychle tvrdne a její efekt je okamžitý. Hned je možné cítit, že se v domě udržuje lépe teplo a že nestoupá vzhůru komínovým efektem. Zateplení půdy středně velkého domu pěnovou izolací vyjde zhruba na 27 tisíc korun, při současných cenách elektřiny a plynu jde tedy o investici, která se může vrátit již za jedno topné období. Cena za m2 zateplení domu je kolem 500 korun. Někdo volí zateplení domu polystyrenem. Desky z polystyrenu, které ale nemají tak dobré izolační vlastnosti, navíc je jejich osazení technicky náročnější než klasická foukaná izolace.

Zateplení domu a dotace

Zateplení domu je jednak snížení energetické náročnosti domu. Váš dům spotřebovává méně energií, což je v souladu s omezováním tvorby emisí. Tento trend stát dlouhodobě podporuje, proto je možné na zateplení čerpat dotace a nechat si podstatnou část nákladů proplatit. V současné době lze čerpat peníze na zateplení domu z dotace Nová zelená úsporám. Od konce října je možné i pro zateplení půdy využít tzv. Novou zelenou light. Jde o velmi přístupnější verzi této dotace, díky které bude možné proplatit i projekty, které vznikly od 12.9. 2022. „Půjde opravdu o rychlá opatření s významným efektem úspory energie, určená prioritně pro vlastníky domů nejvíce ohrožené energetickou chudobou. Program, který ve zkratce označujeme jako NZÚ light, bude pracovat s jednotkovými dotacemi dle rozsahu opatření. Domácnost na takové renovace obdrží v součtu až 150 tisíc korun, a to i předem formou zálohy,“ uvádí šéfka rezortu životního prostředí Anna Hubáčková. Pro tyto projekty není třeba dokumentace, postačí vlastně jen fotografie před a po ukončení projektu.

Přečtěte si: Topení na LPG – stále nízké ceny plynu

NačítámNačítám