Michaela Kadlecová  | 30. 9. 2022

Topení na LPG – stále nízké ceny plynu

Topení plynem se v poslední době řádně prodražilo. Kvůli válce na Ukrajině vzrostla cena plynu několikanásobně. Přitom jde o ekologický a pohodlný zdroj vytápění. Podobný komfort poskytuje topení na LPG, přitom cena LPG do zásobníku je stále nízká.

Topení na LPG nespotřebovává plyn, který proudí distribuční soustavou, ale jde o LPG v zásobníku, který je třeba umístit na vlastní pozemek. S Jiřím Karlíkem, generálním ředitelem společnosti Primagas, která LPG plyn v zásobnících dodává, jsme hovořili o tom, jak je investice do topení na LPG náročná a jaká je cena LPG do zásobníku.

Přečtěte si: Kdy dojde v České republice plyn?

Sháníte dodavatele plynu?

Využijte naší kalkulačky plynu a srovnejte si nabídky od dodavatelů plynu.

Jaká je vstupní náročnost, pokud chce někdo topení na LPG? Jaké jsou třeba stavební zásahy a kolik místě je třeba?

Vše je značně individuální, ale obecně lze hovořit o časové náročnosti okolo tří až šesti měsíců. Stále je tak teoreticky možné stihnout přechod na propan do zimy, ovšem kapacity montážních firem i projektantů jsou vzhledem k velké poptávce velmi vytížené. Uvažujeme-li přechod ze zemního plynu na propan u rodinného domu s vytápěnou plochou mezi stem a dvěma sty metry čtverečními, s využitím stávajícího plynového kotle a instalací plynového zásobníku do pěti metrů krychlových, pohybuje se při započtení všech dílčích prací a materiálu celková investice přibližně mezi 60 a 100 tisíci korunami. To předpokládá využití stávajícího kotle. V případě investice do nového kotle náklady samozřejmě rostou. K instalaci běžných menších zásobníků – typicky o kapacitě 2 700 nebo 4 850 litrů kapalného propanu – včetně plynovodní přípojky ze zásobníku do domu není nutné stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu, postačí územní souhlas. Zásobník se umísťuje na pevný betonový podklad, nejčastěji silniční panel, a při plánování umístění je třeba počítat s ochranným pásmem 3 metry od zásobníku. Autocisternu zvládne doplnit zásobník na vzdálenost až 60 metrů. Hůře dostupné objekty může obsloužit malá autocisterna s pohonem všech kol.

lpg topení
Zásobník LPG topení uprostřed přírody.
Primagas
Topení na LPG
Zásobník do 5 m3 napojený na RD s vytápěnou plochou 100-200 m2
Primagas



Jaká je výhřevnost topení na LPG?

Výhřevnost činí 13 kWh/kg, respektive 6,7 kWh/litr. Pro srovnání lze uvést také, že zatímco 1 m3 zemního plynu poskytne zhruba 34 MJ energie, stejné množství čistého propanu obsahuje 88 MJ. Propan je tedy výhřevnější než zemní plyn, a proto se musí přetryskovat spotřebiče.

Nepřehlédněte: Jak mají české domácnosti řešit vysoké ceny elektřiny a plynu?

Jak je bezpečný zásobník na zahradě, co ho může ohrozit?

Je třeba dodržet ochranné pásmo minimálně 3 metry (od plnícího ventilu) od budov, inženýrských sítí a hranice pozemku. Jinak je provoz zásobníku zcela bezpečný. Máme vlastní technický tým, který zajišťuje bezchybný a bezpečný provoz i pravidelné technické a bezpečnostní revize a tlakové zkoušky u zásobníků, které mají naši zákazníci v pronájmu.

Přečtěte si: Polovina domácností má problémy s placením za elektřinu a plyn

Odkud pochází tento plyn? Jak je dostupný?

Dodávky LPG nebo čistého propanu nejsou primárně závislé na Rusku. Velkou část LPG spotřebovávaného v Česku produkuje rafinerie v Kralupech nad Vltavou, kam neproudí ropa z Ruska, nýbrž z italského přístavu Terst. Další zdroje LPG lze snadno diverzifikovat a veškerou tuzemskou poptávku uspokojit z jiných než ruských zdrojů. Bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině jsme proto nákup LPG z Ruska ukončili. Naše společnost má díky globálnímu zázemí mezinárodní skupiny SHV Energy unikátní přístup k mnoha evropským terminálům. Bez ohledu na lokální situaci v regionu, například při odstávce rafinerie, tak můžeme lépe diverzifikovat svůj nákup a zajistit maximální spolehlivost dodávek LPG či propanu a jejich cenovou stabilitu.

Nepřehlédněte: Mají budoucnost plynové kotle pro domácnost, nebo tepelné čerpadlo?

Nastavte si Hlídacího vlka

Pohlídám vám konec smlouvy, navrhnu výhodné ceny plynu a elektřiny. To vše zdarma, dlouhodobě a bez rizika. Hlídám ve dne v noci, nikdy nespím!

Jaká je cena LPG do zásobníku? Jak se mění cena topení plynem ze zásobníku?

Historicky se cena čistého propanu pohybovala dlouhodobě kolem 2 Kč/kWh vč. DPH. Letos vzrostla na 2,6 Kč/kWh vč. DPH. V kontextu extrémního růstu cen nejen zemního plynu a elektřiny, ale i dřeva a uhlí, je tak cena LPG nadále mimořádně stabilní. Uvedená cena zahrnuje rovněž dopravu plynu a další poplatky. Přitom aktuálně nastavený strop 3 Kč/kWh u ceny zemního plynu se týká čistě jen ceny komodity, k níž je třeba připočíst ještě poplatky za distribuci plynu a poplatek operátorovi trhu. V současnosti nemáme žádné signály ohledně dalšího výraznějšího zdražování. Obecně platí, že nákup propanu je vhodné načasovat do letních měsíců, kdy bývají ceny stejně jako u tuhých paliv nižší. Lze přitom platit jednorázově za celé dodané množství plynu, ale existuje i možnost klasických zálohových plateb a ročního vyúčtování.

Jak dlouho vydrží plný zásobník LPG?

Plný zásobník na 4 850 litrů, respektive 2,1 tuny propanu, což odpovídá 27 megawatthodinám energie, zpravidla pokryje energetické nároky na vytápění, ohřev vody i vaření běžného rodinného domu na celý rok.

NačítámNačítám