Michaela Kadlecová  | 7. 9. 2022

Jak na pojištění solárních panelů?

Solární panely jsou obrovským hitem. Pokud jste si je nechali instalovat, nezapomeňte myslet včas na vaše pojištění nemovitosti.

Jak na pojištění domu s fotovoltaikou?

Získejte to nejlepší pojištění vašeho domu s fotovoltaikou díky srovnání pojištění nemovitosti. Využijte naší kalkulačky pojištění majetku!

Hrozí požár solárních panelů, nebo je poškodí kroupy

Návratnost fotovoltaické elektrárny v roce 2022 se výrazně zkrátila a není se čemu divit, že alespoň po částečné soběstačnosti touží mnoho z nás. Solární panely se pořizují za stovky tisíc korun a jejich poškození vás může opravdu bolet. To mohou způsobit živly, jako jsou kroupy. Na druhou stranu solární panely mohou způsobit zkázu celé nemovitosti. Ve výjimečných případech totiž mohou způsobit požár, jeho míra souvisí také s účinností solárních panelů. Typický je zásah blesku, takto způsobí solární panely způsobí zhruba desítku požárů. To sice není příliš, ale s tím, jak se bude jejich počet rozšiřovat, stoupne určitě také počet těchto událostí. Požár solárních panelů se přitom nehasí právě snadno. I po odpojení jsou stále pod proudem a je třeba je hasit s obrovskou opatrností, aby nedošlo k fatálnímu zranění. Solární články vytváří stejnosměrný proud o napětí až 1 000 voltů, který je životu nebezpečný. Kvůli tomu se může požár rozšířit, případně přeskočit i na jiné stavby a škody mohou jít do milionů. Solární panely totiž hoří opravdu dobře, vytváří velký žár. Nebezpečí pro hasiče představuje také padající panel, rozbité sklo z něj, nebo střešní konstrukce, která je kvůli fotovoltaickým panelům hůře přístupná. V extrémních případech se stavby s fotovoltaikou na střeše dokonce nehasí, hasiči dávají pouze pozor, aby nehořely okolní objekty. Dobré pojištění je tedy u těchto staveb nutností, jen to kryje před následky totální škody.

Přečtěte si: Vyplatí se domácí solární elektrárna v roce 2022?

Soláry na hlavní, nebo vedlejší budově?

Pro solární panely se nemusí sjednávat žádné speciální pojištění. Pojištění domu s fotovoltaikou se se zajišťuje díky pojištění nemovitosti. Jednak je třeba rozlišit, zda se jedná o pojištění hlavní budovy, nebo vedlejší, to podle toho, zda jsou instalovány na hlavní budovu, nebo na vedlejší, například na garáž. „O hodnotu fotovoltaických panelů se navýší hodnota pojišťované nemovitosti. Jen díky tomu je možné se vyhnout riziku podpojištění nemovitosti a také tomu, že pojišťovna celou případnou škodu proplatí. Ve smlouvě není třeba fotovoltaiku výslovně zmiňovat, stačí, že je ve smlouvě uvedená skutečná hodnota nemovitosti,“ uvádí Petr Vostrovský, pojišťovací specialista společnosti Kalkulátor.cz. To potvrzuje i Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovna: „Stačí upravit pojistnou částku tak, aby zohledňovala dodatečné zvýšení pojistné hodnoty stavby. Speciální produkt nemáme, ale v rámci produktu Náš domov nabízíme pro pojištění staveb i pojistné nebezpečí technickou poruchu. Technickou poruchou se rozumí poškození nebo zničení strojních a elektronických zařízení jakoukoliv nahodilou událostí, která nastane nečekaně a náhle (např. rozbitím, výrobní vadou, vadou materiálu) a zároveň není vyloučena. Pro solární panely žádnou výluku nemáme.“ Hodnota nemovitosti se navyšuje o hodnotu solárních panelů bez dotací.

Nepřehlédněte: Na co si dát pozor při pojištění nemovitosti?

Pojištění stavby a požár solárních panelů

Solární panely se mohou umístit na střechu stavby poměrně brzy. Pokud tedy stavíte dům se solárními panely, určitě nepodceňujte jeho pojištění. Paní Kristýna Beránková z Prahy východ naštěstí na pojištění stavby myslela včas, což se jí vyplatilo. Solární panely na střeše jejího domu totiž vzplály od bouřky a následně zapálily celé horní patro novostavby, do které již rodina stihla nastěhovat zařízení. Novostavba se kvůli tomu stala neobyvatelnou a bylo třeba jí většinu postavit znovu. Díky včasně uzavřenému pojištění obdržela rodina veškeré prostředky pro novou stavbu, dále pak pro zařízení a vybavení domu. „Pojištění stavby doporučujeme uzavírat na hodnotu, kterou bude mít již dokončená nemovitost. Lze tak učinit již tehdy, kdy je položena základová deska a zdi nemovitosti mají alespoň jeden metr,“ konstatoval Petr Vostrovský.

Přečtěte si: Jak na pojištění stavby?

NačítámNačítám