Michaela Kadlecová  | 5. 10. 2021

Jak na pojištění stavby?

Plníte si sen o vlastním bydlení přesně podle vašich představ a chcete se pustit do stavby vlastního domu? Pak vás zcela jistě čeká spousta starostí. Rozhodně byste ale neměli zapomínat na to, abyste si pojistili svou stavbu.

Možná se ptáte, proč pojišťovat něco, co ještě ani nevzniklo? Ale i stavba má svoji značnou hodnotu. Stavební materiál vás bude stát nemalé prostředky a určitě byste o něj neradi přišli. Znehodnotit lze také vznikající stavbu, a to z důvodu působení živlů, jako jsou srážky, krupobití, vichřice, nebo požár. A své mohou vykonat také vandalové, či zloději. Málokdo má na stavbě hlídače, který je přítomný 24 hodin denně, a tak opuštěné místo láká nejrůznější nenechavce. Stavební materiál v poslední době prudce zdražil a jeho zcizením vám mohou vzniknout velké škody. Někteří majitelé si své domy vybavují ještě před tím, než ho zkolaudují. Ačkoliv jde oficiálně ještě o stavbu, má hodnotu dokončeného domu. I v tomto případě je jistě na místě majetek ochránit pojištěním, na které pak bude navazovat pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Jak můžete pojistit rozestavěnou nemovitost?

Jaká je hodnota stavby?

Důvodů, proč uzavřít pojištění stavby, je tedy více než dost. Pojištění stavby můžete uzavřít hned na začátku, kdy stavbu započínáte, kdy jste ještě nezískali číslo domu. Do smlouvy o pojištění se uvede číslo parcely, ta by ale měla být oplocená a s uzamykatelným prostorem, kam můžete ukládat materiál. Pro účely pojištění je důležité stavbu správně nacenit. Ačkoliv se vám to může zdát přemrštěné, naceňuje se na hodnotu nemovitosti, kterou hodláte postavit. To se bude hodit, až budete později uzavírat pojištění nemovitosti. Pokud u stejné pojišťovny zůstanete a budete s ní dále řešit pojištění nemovitosti poté, co ji zkolaudujete, pak můžete získat výhodnější cenu.

Přečtěte si: Jak na výpověď povinného ručení?

Chcete ušetřit na pojištění auta?

S námi můžete uzavřít pojištění auta online od začátku až do konce. Nejprve si srovnáte nabídky povinného ručení, nebo havarijního pojištění, na to vám bude stačit espézetka. A pak už stačí si vybrat některý z výhodných produktů. Vše je jen na vás, našim formulářem se proklikáte během chvilky.

Která rizika ochránit pojištěním stavby?

Záleží na posouzení toho, kde se vaše bydlení nachází a co tedy stavbě reálně hrozí. Stavba, která se nachází na frekventované zatáčce, by se měla pojistit proti nárazu vozidla, stavba, kterou stavíte u nezpevněného terénu zase proti sesypu půdy. Na jakékoliv stavbě ale může napáchat velké škody požár, krupobití, blesk, vichřice, tíha sněhu, nebo unikající voda z vodovodního, nebo kanalizačního potrubí. Pojišťovny většinou nabízejí několik úrovní pojištění stavby. Liší se výčtem rizik, asistenčních služeb a dalším připojištěním.

Pojištění stavby online

Pro pojištění stavby, ale i pojištění nemovitosti lze využít kalkulačku pojištění nemovitosti, která bude už brzo i na našich stránkách dostupná. Díky tomu si snadno spočítáte, kolik bude činit splátka pojištění domu právě pro vás. Pokud hledáte pojištění nemovitosti, kalkulačka pro vás bude skvělým nástrojem, jak pojištění domu uzavřít rychle a spolehlivě.

Nepřehlédněte: Pozor na podpojištění nemovitosti!

NačítámNačítám