Michaela Kadlecová  | 5. 10. 2021

Na co si dát pozor při pojištění nemovitosti?

Pojištění nemovitosti je povinné pouze tehdy, pokud jste si sjednali na nemovitost hypotéku. Jde ale jistě bezesporu o pojištění, které vám ušetří celou řadu starostí a jeho uzavření by měl zvážit každý majitel nemovitosti. Jak se vyhnout chybám při pojištění nemovitosti?

Požár, úder blesku, voda vytékající z vodovodního řádu, vichřice, krupobití, to vše dokáže na nemovitosti napáchat nepěkné škody. Částky, které zaplatíte za přeložení střechy a se kterými původně ve vašem domácím rozpočtu nepočítáte, mohou šplhat do značné výše a velmi snadno se stane, že tyto prostředky ani nemáte. Pokud se pojistíte, opravy, které tyto živly způsobily, uhradí pojišťovna. Proto je uzavření pojištění nemovitosti zcela jistě racionálním krokem, který váš život ochrání. Pokud chcete být ale skutečně dobře pojištěni a zajištěni proti všem možným rizikům, je dobré znát veškeré možné háčky, na které můžete ve smlouvě na pojištění nemovitosti narazit. Na co si tedy dát pozor při pojištění nemovitosti? Připomeňme, že veškeré náležitosti je třeba hledat ve smlouvě na pojištění nemovitosti, proto doporučujeme ji opravdu důkladně prostudovat.

1. Výluky pojištění nemovitosti

Pokud máte uzavřené pojištění nemovitosti, neznamená to, že jste kryti proti úplně všem případům. Pojištění nemovitosti se totiž nevztahuje na tzv. výluky z pojištění, kterými se pojišťovna kryje proti nejrůznějším situacím. Jde v každém případě o úmyslné činy, které způsobí členové rodiny. Pokud například někdo z rodiny nechá schválně otevřené kohoutky, nebo zapálí dům, pak vám škodu pojišťovna neuhradí. Dále jde o škody, které vznikly pod vlivem alkoholu, nebo omamných látek, či škody způsobené hrubou nedbalostí, škody, ke kterým došlo, protože jste se o nemovitost řádně nestarali, či škody, které způsobila špatně zapojená elektronika. Pojištění nemovitosti také nehradí škody, které byly způsobeny teroristickým činem, nebo válečným konfliktem.

2. Nejlevnější není nejvýhodnější pojištění nemovitosti

Pokud sjednáváte pojištění, pak se neorientujte pouze na cenu pojištění nemovitosti. Důležité je, aby vás pojištění účinně chránilo před všemi možnými nástrahami. Nesnažte se tedy za každou cenu si cenu pojištění snížit na minimum a opomenout tak důležitá rizika. Ptejte se vždy, zda je částka dostatečná, abyste po škodní události mohli nemovitost opravit a nepotřebovali další prostředky.



3. Pojištění nemovitosti zahrnuje i pojištění stavby

Pokud si stavíte nemovitost, je určitě vhodné myslet na pojištění nemovitosti již od začátku. To totiž umožňuje pojistit už samotnou stavbu, pokud je oplocená. Takto si můžete pojistit i stavební materiál proti vandalismu a zcizení a stavba se vám nečekaně neprodraží.

Přečtěte si: Jak na pojištění nemovitosti při hypotéce?

Mohu si pojistit i kůlnu?

Chcete uzavřít výhodné pojištění nemovitosti?

Vyzkoušejte kalkulačku pojištění nemovitosti na Kalkulator.cz!

4. Podpojištění nemovitosti

Pokud uzavíráte smlouvu na pojištění nemovitosti, udáváte také pojistnou hodnotu nemovitosti, což je jeden ze základních faktorů, které ovlivňují cenu pojištění nemovitosti. Bylo by určitě chybou stanovit hodnotu nemovitosti jako nižší, abyste ušetřili na pojištění a došlo tak k podpojištění. Pokud totiž dojde ke škodě, pojišťovna vyplatí právě poměrnou částku podle hodnoty nemovitosti, kterou jste uvedli. Zbylou částku, kterou budete na opravu potřebovat, musíte uhradit ze svého. Pokud jde o opravy domu, může jít o značné částky. Proto je třeba pravidelně aktualizovat hodnotu nemovitosti ve smlouvě, abyste v případě opravy získali dostatečnou částku.

Pro info: Jak vypovím starou smlouvu na pojištění nemovitosti?

5. Přepojištění nemovitosti

Podobnou chybou by bylo, pokud byste naopak hodnotu nemovitosti „přestřelili“ a pojistili ho na vyšší částku v domnění, že v případě škody dostanete více, než bude stát oprava. Pojišťovna totiž větší částku neuhradí a vy jste platili vyšší pojistné zcela zbytečně.

Pojištění domu online si lze nyní sjednat také na Kalkulátor.cz. Zde můžete využít přehlednou kalkulačku pojištění domu, kde stačí zadat, jakou nemovitost chcete pojistit. Dále si lze vybrat také další připojištění, například pojištění odpovědnosti, pojištění proti vandalismu, nebo pojištění povodní a záplav, či třeba pojištění montované garáže. Po odeslání kontaktního e-mailu se vám ozve pojišťovací specialista, který vám s výběrem a uzavřením pojištění pomůže a všechny případné zádrhele projde. Do e-mailu obdržíte shrnutí vašeho pojištění a také platební údaje. Po provedení platby je vaše pojištění platné.

Nepřehlédněte: Jak na pojištění bytu v nájmu?

NačítámNačítám