Michaela Kadlecová  | 4. 8. 2022

Inflace stále roste. Stačí vaše pojištění majetku?

Českou republiku trápí dvouciferná inflace a všichni zchudli. Jak je na tom majetkové pojištění, postačí doposud uzavřené pojištění, nebo je třeba smlouvy s pojišťovnami revidovat?

Zajímalo by vás, zda můžete ušetřit na pojištění nemovitosti?

Postačí nám vaše PSČ a několik informací o pojišťované nemovitosti.

Inflace a pojištění majetku

Asi každý z nás zaznamenal, že vše zdražuje. Jde o největší zdražování v historii České republiky, které je opravdu znatelné pro všechny skupiny. Bohužel je třeba přijmout to, že pojištění zdražuje také. Nikoliv kvůli tomu, že pojišťovny zdražují, ale neboť významně stoupá cena pojišťovaného objektu. Znamená to, že musíte zvyšovat hodnotu majetku o inflaci? Jak si ukážeme na pojištění domu, bytu a povinném ručení, ne vždy. Někdy může paradoxně i cena pojištění klesnout. Některé z pojišťoven nabízejí tzv. indexaci, což je navyšování částek, na které klient pojistil svůj majetek, o inflaci. S indexací je třeba souhlasit, pojišťovna o ní klienta vždy informuje. Ten si pak musí upravit částku, kterou za pojištění platí.

Inflace a pojištění bytu

Ceny nemovitostí jsou v České republice na svém historickém maximu. Rostou ceny domů, ale i bytů. U pojištění bytu bereme do úvahy jeho cenu, za kterou bychom zakoupili podobný byt ve stejné lokalitě.

Pro info: Pozor na podpojištění nemovitosti. Můžete přijít o peníze

Jak se liší pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti?

Inflace a pojištění domu

U pojištění domů musíme vzít do úvahy také ceny stavebních materiálů, proto se dům pojišťuje na hodnotu, za kterou byste ho dokázali znovu vybudovat. Ceny stavebních materiálů spolu s cenami pohonných hmot a energií vzrostly, což případné opravy domů prodražuje. Z mnoha důvodů tak nejsou smlouvy na majetek, které klient uzavřel před třemi a více lety, aktuální a je třeba je aktualizovat. V první řadě je třeba stanovit adekvátní hodnotu majetku. Odpovědnost za výši této hodnoty nese vždy pojistník. V hodnotě nemovitosti by neměla být obsažena cena pozemku, na kterém nemovitost stojí.

Nepřehlédněte: Jak se pojistit proti vichřici?



Pojištění nemovitosti a hypotéka

Pokud jste si zakoupili nemovitost na hypotéku, pak po vás banka bude chtít, abyste si nemovitost nechali pojistit a pojištění vinkulovali v její prospěch. V tomto případě ale bude požadovat, aby byla nemovitost pojištěná na hodnotu, za kterou jste nemovitost pořídili. Pochopitelně, pokud nemovitost budete rekonstruovat a zvýšíte její hodnotu, musíte zvýšit i hodnotu v pojištění.

Pro info: Pojištění nemovitosti při hypotéce

Buďte aktivní

Pojišťovny většinou nezkoumají, zda je hodnota pojišťovaného objektu přesně taková, jako sdělil klient. Některé klienty může lákat svou nemovitost schválně podhodnotit, ale je to pouze on, kdo na tento podvod doplatí. Pokud totiž dojde k pojistné události, pojištění nebude stačit na to, aby mu vynahradilo poškozenou, nebo zničenou nemovitost. Nejen že bude třeba v takovém případě opravdu doplatit, ale pojišťovna ho může ještě za nepřiznání aktuální ceny sankcionalizovat. Je tedy hlavně na vás, abyste pojištění sjednali na takovou hodnotu, která je co nejbližší skutečné hodnotě nemovitosti.

Chcete zjistit, za kolik můžete mít povinné ručení?

Inflace a ceny povinného ručení

U povinného ručení je situace jiná. I tento obor zasáhla inflace, neboť prodražuje možné opravy vozidel, nebo zdravotní náklady. Pojišťovny cenu povinného ručení pro stávající klienty každý rok upravují, vždy se jedná o zdražení. Noví klienti jsou přitom zvýhodňováni oproti stávajícím, neboť pojišťovny nepředpokládají, že klient bude prověřovat cenu jinde. To je ale škoda, proto vždy pokud vám pojišťovna nabídne nové podmínky pro další smluvní období, je vhodné provést srovnání povinného ručení a zjistit, zda se nenajde lepší cena. K překvapení mnoha majitelů aut tomu tak skutečně je. Ke konci pojistného období vám tedy doporučujeme využít kalkulačku povinného ručení, do kterého stačí vložit registrační značku a během chvíle budete vědět, kolik můžete za povinné ručení zaplatit. Pamatujte, že musíte podat včas výpověď povinného ručení stávající pojišťovně, a to v období do 6 týdnů před datem tzv. výročí smlouvy, což je poslední den, kdy vám stará smlouva platí. Pokud byste tak neučinili, smlouva by se automaticky prodloužila a to za podmínek, které vám pojišťovna navrhne. Pamatujte, že co se povinného ručení týká, pojišťovny opravdu neodměňují věrnost, jde o klasický mýtus.

Inflace a životní pojištění

Inflace bohužel ukrajuje i ze životního pojištění. Proto je třeba si pojistnou smlouvu zaktualizovat na novou částku, anebo již při uzavření smlouvy na životní pojištění souhlasit s tzv. indexací životného pojištění. Díky indexaci bude pojišťovna sledovat inflaci a zvyšování cen a v případě, že se zvýší, přepočte inflaci na vaše životní pojištění. Pojišťovna vám navrhne nové podmínky, které budou splňovat cíl, který jste si v pojištění vytkli. O indexaci, která probíhá automaticky, vás bude pojišťovna vždy dopředu informovat dopisem, nebo e-mailem.

Přečtěte si: Proč mi služba Kalkulátor.cz zajistí nejvýhodnější pojištění

NačítámNačítám