Michaela Kadlecová  | 26. 7. 2021

Pojištění nemovitosti při hypotéce

Rozhodli jste se pořídit si nemovitost na hypotéku? Pak po vás bude chtít banka, u které jste si hypotéku sjednali, abyste si nemovitost řádně pojistili. Jaké pojištění vybrat?

Pojištění nemovitosti a hypotéka je nutnost

Banka, která vám poskytne nemalý obnos, na pořízení nemovitosti, se chce patřičně zajistit, že o své peníze nepřijde. Pro případ smrti si většinou musíte uzavřít životní pojištění, ale co když by se něco stalo s nemovitostí? Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a jak ukázaly nedávné události na Moravě, není tak těžké o nemovitost přijít. Tornádo sice běžně nehrozí, ale k takovému požáru může dojít kdekoliv a dům či byt může poškodit opravdu masivně. Své napáchá také běžná vichřice, nebo krupobití, či záplavy. Existuje tedy řada případů, jak může nemovitost zcela ztratit na hodnotě a jak z ní mohou zbýt jen bezcenné trosky. V takovém případě by ovšem hypotéční banka splakala nad výdělkem a přišla by o objekt, kterým za hypotéku ručíte. Proti takové situaci se tak banka chrání pojištěním nemovitosti, kterým podmíní to, že vám hypotéku vůbec dá.

Nepřehlédněte: Musím mít pojištění nemovitosti, když mám hypotéku?

Pojistné plnění se vyplatí bance

Pokud by došlo k nějaké významné pojistné události (nemluvíme pochopitelně o maličkostech, pokud se vám zabouchnou dveře, ale o opravdu závažných škodách), pak pojišťovna peníze z pojistky, které odpovídají částce, která vám ještě schází splatit, vyplatí vaší hypotéční bance a ta je následně poskytne vám. Za tyto prostředky jste povinni nemovitost opravit. V případě, že dojde k totální škodě na nemovitosti a ta bude neopravitelná, bude pojistné plnění vyplaceno bance, která jej použije na doplacení hypotéky a majiteli nemovitosti vyplatí pouze to, co z pojistného plnění zbude. Pojištění nemovitosti byste tedy měli doložit vzápětí poté, co si hypotéku sjednáte a stanete se majitelem nemovitosti. Hypotéční smlouvou se k tomu dokonce zavazujete. Zároveň jste povinni sepsat s pojišťovnou tzv. vinkulaci, tedy to, že výnosy z pojištění, pojistné plnění, neobdrží ten, kdo pojištění sjednal, ale třetí osoba. V tomto případě tedy banka.

Přečtěte si: Jak na pojištění bytu v nájmu?

Hledáte výhodné pojištění nemovitosti při hypotéce?

Díky naší kalkulačce pojištění nemovitosti vám zajistíme do nejvýhodnější pojištění domácnosti, kterou si pořizujete na hypotéku.

Kvůli vinkulaci pojištění nesmíte zrušit

Pokud jednou sjednáte tuto vinkulaci a později byste chtěli pojištění zrušit, pak se o všem dozví od pojišťovny vaše banka. Pojišťovna je totiž povinná jí sdělit to, pokud by pojištění zaniklo, nebo jste ho chtěli zrušit. Pojištění nemovitosti si můžete zvolit podle svého uvážení, je třeba, aby krylo skutečně celou hodnotu nemovitosti. Mnohé banky motivují své klienty, aby si toto pojišťění sjednaly u spřízněné pojišťovny, například u takové, která je součástí stejné finanční skupiny. Lepší než se nechat natlačit do jednostranně výhodné nabídky, je ale využít srovnání pojištění nemovitosti a kalkulačku pojištění bytu či domu.



Pomůže kalkulačka pojištění nemovitosti

Pokud hledáte to nejlepší pojištění pro nemovitost, kterou chcete financovat hypotékou, můžete si vybírat ze všech dostupných pojistek na trhu. Na stránkách www.kalkulátor.cz můžete využít kalkulačku pojištění nemovitosti, která vám vyhledá i pojištění nemovitosti k hypotéce. Zde stačí uvést pár důležitých údajů, uvést spojení na vás, aby se vám ozval specialista s nabídkou pojištění nemovitosti šitou přímo na míru.

Nepřehlédněte: Pojištění nemovitosti. Kryje i tornádo?

NačítámNačítám