Michaela Kadlecová  | 22. 2. 2022

Jak se pojistit proti vichřici?

Tuto zimu trápí Evropu a naši zemi velmi větrné počasí. Vichřice působí obrovské množství škod, proti kterým se lze pojistit. Jak se zabezpečit, abyste nemuseli tyto škody hradit vy? Jak si pořídit správné pojištění proti vichřici?

Velmi silný vítr vane od začátku roku. Nejprve přišly vichřice Dudley a Eunice, nyní hrozí silný vítr Franklin. Velmi silný vítr dosahoval rychlosti 70-110 km/h, na Sněžce nedávno dosáhl vítr rychlosti 181 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Pojišťovny evidují za poslední řádění větru škody v hodnotě přes 200 milionů korun, Generali Česká pojišťovna 1500 škod za zhruba 40 milionů korun, pojišťovna Kooperativa 650 škod za 17 milionů Kč, ČSOB pojišťovna 1500 škod v celkovém objemu přibližně 50 milionů korun, pojišťovna Uniqa 130 škod za zhruba 16 milionů korun, Allianz pojišťovna 262 škod za zhruba 8,2 milionu korun a Slavia pojišťovna 20 škod za přibližně milion korun. Škody z vichřice hrozí ve všech krajích, chránit by se proti nim měl tedy každý. Jde o živel, který napáchá druhé největší škody hned po vodě. V loňském roce napáchaly kvůli tornádům zdaleka nejvyšší škody, šlo o 33 657 škod za 4,67 miliardy korun. Tornáda v naší zemi příliš často nehrozí, ale vichřice vzácné nejsou. Jak se nejlépe proti vichřici pojistit?

Pro info: Pojmy ze světa pojištění

Pojištění odpovědnosti, nebo pojištění majetku?

Vichřice velmi často odnese i těžké předměty, které mohou způsobit jinému újmu. V současné době jsou evergreenem létající trampolíny, které se kvůli svému tvaru snadno vznesou a po dopadu mohou svou vahou způsobit paseku. Kdo je v takovém případě na vině a jaké pojištění škodu kryje? Je vina majitele trampolíny, že ji správně neukotvil a jde tedy o jeho odpovědnost, nebo za tak silný vítr nemůže a škoda se má krýt z pojištění majetku? Zde je důležité, zda skutečně vál tak silný vítr, který bylo možné považovat za vichřici, tedy od 75 kilometrů v hodině, jak to udává Beaufortova stupnice. Pokud tomu tak skutečně bylo, pak jde o vyšší moc a za tu již dotyčný majitel trampolíny nemůže. Pro poškozeného je jediným řešením obrátit se na pojišťovnu, kde uzavřel pojištění majetku.

Info: Jak si vybrat správnou pojišťovnu?

Chcete levnější povinné ručení?

Vyzkoušejte naše srovnání povinného ručení a najděte si to nejvýhodnější. Vaše vozidlo připojistíme také proti živlům, takže budete vždy suchu.

Pojištění auta proti vichřici

Vaše vozidlo může vichřicí značně utrpět. Typicky na něj může spadnout větev stromu, či strom samotný a vozidlo značně poškodit až k totální škodě. Velmi častá je poničená karoserie a sklo. Kdo hradí škodu, pokud se vozidlo poškodí tak, že na něj kvůli větru něco spadne? V případě, že je vozidlo poškozené živly (nejen vítr, ale i voda, sníh, kroupy), pak lze náhradu škody čerpat pouze díky havarijnímu pojištění. Další možnost je přidat si pojištění proti živlům k povinnému ručení. Toto pojištění je levnější, ale nekryje proti vandalismu, odcizení, nebo srážce se zvěří. Havarijní pojištění se většinou sjednává se spoluúčastí, čím je spoluúčast vyšší, tím je pojištění levnější.

Pojištění majetku proti vichřici

Nemovitosti jsou vichřicí nejpostiženější. Vichřice ničí střechy, odnáší okapy, vysklí okna, může jít o skutečně zásadní škody. Pokud chcete na pojišťovně uplatnit škodu z pojištění majetku, je třeba, aby rychlost větru dosahovala alespoň 75 kilometrů v hodině, pro posouzení je důležité měření Českého hydrometeorologického ústavu, který vydává před silným větrem výstrahu. Ochranu vašeho majetku před vichřicí vám zaručí pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Pokud vichřice poškodí vaši střechu, nebo rozbije sklo v oknech, pak se uplatňuje nárok díky pojištění nemovitosti. Pokud se vám poničí třeba kvůli rozbitému oknu vybavení bytu, pak je třeba škodu chtít z pojištění domácnosti. Vichřice se považuje opět za jeden z živlů, stejně jako třeba srážky, nebo sníh a její následky kryje každé pojištění majetku.

Jak si pojistit dům proti vichřici?

Využijte naši kalkulačku pojištění nemovitosti a během chvíle vám předložíme výhodné nabídky.

Co dělat po vichřici?

V první řadě škody zdokumentujte, tedy vyfoťte, nebo natočte. Zničený majetek hned neuklízejte. Odstranit ho můžete pouze tehdy, když hrozí akutní nebezpečí. Nahlaste škodu pojišťovně, a to telefonicky, nebo přes webový formulář pojišťovny. Opravy můžete zahájit až tehdy, když pojišťovna projeví souhlas. Podle výše škody pojišťovna vyšle likvidátora, který místo škody obhlédne a připraví protokol. Poničených věcí se hned nezbavujte. Pokuste se vyhledat účtenky a faktury poničeného vybavení a částí nemovitosti. Jistě se do budoucna vyplatí účtenky vyfotit a uložit si je online, například nahrát do e-mailu, nebo na sdílený disk.

Nepřehlédněte: Kdy je třeba uzavřít pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti?

NačítámNačítám