Jan Strmiska | 23. 4. 2021

Proč mi služba Kalkulátor.cz zajistí nejvýhodnější pojištění

Zeptali jsme se Martina Thienela, který působí ve společnosti Kalkulátor.cz jako ředitel sekce pojištění.

Jste nová, začínající služba. Čím chcete zdrtit konkurenci?

Lišíme se především v mimoprodejní péči, kdy se snažíme být velmi féroví ke klientovi. Hlídáme mu výročí, upozorňujeme ho na platby a automatizovaně mu připravujeme rekalkulace. A nepůsobíme jako aktivní callcentrum, netlačíme klienta do nějakého produktu, který by pro nás byl výhodný.

Když si tu službu koupím přes vás, zaplatím víc, než kdybych si to koupil napřímo?

Ta cena pojištění je vždy určena pojišťovnou a je úplně jedno, jestli se pořídí v pojišťovně, někde na pobočce, na internetu, nebo přes nás. Ten rozdíl je vždycky někde na pozadí. Pojišťovna buď vyplatí provizi nám jako zprostředkovateli, nebo ji rozpustí do interní sítě, na zaměstnance na pobočce, na nájem a tak dále.., Dokonce podle vyjádření a čísel z pojišťovny je distribuce přes zprostředkovatele pro pojišťovnu levnější než přes vnitřní síť. Takže neplatíte nic navíc, nákladově fungujeme stejně, jako kdybychom byli přímo daná pojišťovna.

Takže je jedno, jestli si tu samou pojistku objednám na allianz.cz, nebo na kalkulátor.cz?

Ano, jen s tím rozdílem, že my vás za rok upozorníme, že se třeba objevila jiná nabídka nebo produkt, který je pro vás už zase výhodnější. To Allianz určitě neudělá (smích).

Martin Thienel

A co se týká cen, není pojišťovnictví plné nejrůznějších matoucích slev a kolísání cen?

Ano, jsou samozřejmě ještě různé úrovně partnerských slev uvnitř toho systému, ale také sezónní ceny a taky se různě kategorizují i samotní klienti, takže laik se v tom jen těžko vyzná. Například zmíněná pojišťovna Allianz má dobré ceny pojistek pro klienty, kteří málo jezdí autem. Takže pokud máme klienta, který málo jezdí, můžeme mu najít to nejlepší, což bývá často Allianz. Ale když třeba někdo jiný zase jezdí hodně, tomu se už Allianz najednou nevyplatí a my mu najdeme něco jiného u jiné pojišťovny, například u ČSOB Pojišťovny.

To vypadá jako neustálé změny tarifů...

Můžete si říci, že je vám jedno, že přeplácíte vyšší cenu, a nechcete to řešit. Ale i tak je dobré nabídky nechat pravidelně auditovat. Můžete totiž nakonec platit něco úplně zbytečně, protože se změnila situace a vaše krytí už nepokrývá to, co si myslíte, že pokrývá.

Trh je tak proměnlivý, že nečekejte, že budete mít jedno stejné pojištění na 20 let, jako tomu bylo dřív. Ceny se různě přelévají a mění, a právě i proto je tu kalkulátor.cz, aby se v tom lidé mohli rychle zorientovat a s co největší lehkostí mohli přeskočit jinam. Stále více digitální prostředí to už nyní umožňuje jen několika kliky.

Chcete levnější pojištění?

Srovnejte si nejvýhodnější nabídky v našem Kalkulátoru.

Můžete vy jako pojišťovací specialista doporučit nějaké produkty pojištění, které by měl mít každý člověk?

Jsou pojišťovací produkty, které jsou dané zákonem. To je klasicky povinné ručení. To musí mít každý, kdo provozuje nějaké vozidlo. Dále jsou pojištění státního charakteru jako sociální a zdravotní pojištění. To je jasné. Potom jsou nějaké profesní věci, kdy třeba člověk, který je architekt, musí mít pojištění odpovědnosti za svoji práci.

Co bych já jako člověk z praxe doporučil, je určitě pojištění odpovědnosti. Tomu se hovorově říká pojištění na blbost (smích). Je to velmi důležitá věc, především nyní od platnosti nového občanského zákoníku. Tohle bych si určitě sjednal. Pokud působíte v zaměstnaneckém vztahu, je také dobré pojištění odpovědnosti zaměstnance vůči zaměstnavateli. V práci můžete snadno udělat nějakou obrovskou škodu nedopatřením nebo omylem. Tohle není drahá záležitost, a přitom to může člověku uklidnit spaní. To jsou dvě základní věci.

A můžu si nějak výhodně jistit zdraví?

Pojištění spojená se zdravím člověka jsou druhá důležitá věc. Ať už při cestování, nebo pokud provozujete nějaké rizikové sporty, tak i tady v Česku. Je to součást životních pojištění nebo můžete mít speciální úrazové pojištění. Zvlášť pokud máte rodinu nebo člověka, který je na vás závislý, tak je dobré takové pojištění mít.

A vaše tipy na pojištění majetku?

Pokud je pro vás majetek nějakým způsobem cenný nebo jste za něj vydali spoustu peněz, je dobré ho mít pojištěný. To už obecně platí k dobrým mravům.

Co máte vy osobně za pojištění? Úplně tohle všechno? (smích)

Díky tomu, že jezdím na motorce a rád cestuji, tak se snažím mít velmi dobře pojištěnou motorku a vybral jsem si pečlivě cestovní a úrazové pojištění. Nejsem příznivcem životních pojištění s investiční složkou. Myslím si, že ten produkt má v Česku velmi špatnou pověst a byl i velmi dlouho špatně nastavený. Dnes jsou už ty produkty trochu smysluplnější, ale já za sebe takový produkt nemám.

NačítámNačítám