Michaela Kadlecová  | 17. 1. 2022

Jak ohlídat spotřebu elektřiny? Pomůže Internet věcí

Vyúčtování elektřiny se bojí mnozí z nás. Zejména nyní, kdy ceny elektřiny stoupají do závratných výšin, nás totiž může velmi nepříjemně překvapit. Vaši spotřebu elektřiny si ale můžete hlídat neustále a tak můžete mít přehled o tom, zda máte nedoplatek, nebo přeplatek elektřiny. Díky Internetu věcí.

Jak se vypočítá spotřeba elektřiny?

To, kolik jste spotřebovali elektřiny, může zjistit každý z nás díky elektroměru. Vaše spotřeba elektřiny odpovídá součtu příkonů všech elektrospotřebičů, které používáte. Zjistit výpočet příkonu všech spotřebičů je tedy poměrně náročné. V jeden moment jich můžete mít zapnutých hned několik, je třeba zaznamenávat každou minutu, kterou spotřebiče odebírají elektřinu. Celkovou spotřebu elektřiny domácnosti zjistíte na elektroměru. Elektroměr měří spotřebu veškeré elektřiny, která na odběrné místo přitéká. Najdete zde údaje o spotřebě elektřiny v nízkém a vysokém tarifu. Pokud vaše domácnost využívá jen jeden tarif, pak odečítáte údaje pouze z vysokého tarifu. Pokud se podíváte do posledního vyúčtování, pak zde najdete údaj o odečtu elektroměru a vaší tehdejší spotřebě elektřiny. Tento údaj odečtěte od údaje na displeji a tím získáte spotřebu elektřiny za určité období v kilowatthodinách. To stačí vynásobit vaší cenou za kilowatthodinu a získáte údaj o spotřebě elektřiny v korunách. Odečtete zálohy na elektřinu, které jste zaplatili a zjistíte, zda vás čeká doplatek elektřiny, nebo nedoplatek.

Přečtěte si: Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

Výpočet příkonu

Časové spínací hodiny

Chcete poradit a získat dobrou cenu elektřiny?

Nechte si zavolat, připravte si k ruce poslední vyúčtování a naši odborníci vám poradí.

Měření spotřeby elektřiny díky Internetu věcí

Zdá se vám to poněkud obtížné? Naštěstí je k dispozici mnohem elegantnější řešení, a to díky vyspělým technologiím, konkrétně zde o Internet věcí. Jak by se vám líbilo, kdybyste byli o výši své aktuální spotřeby informováni okamžitě, pouhým pohledem do aplikace? Spotřeba se měří pomocí senzoru, malé krabičky, která se umístí před elektroměr. Senzor následně sbírá data a ta odesílá prostřednictvím sítě Internetu věcí, neboli Internet of Things (IoT). Tato síť funguje podobně jako klasický Internet, komunikují v něm nejrůznější zařízení, která jsou vybavená elektronikou a mohou si navzájem vyměňovat data. V České republice funguje několik druhů těchto sítí (LoRa, Sigfox), které mají vesměs velmi dobré pokrytí. Komunikace v těchto sítích je bezdrátová a díky tomu, že se data vyměňují pouze v určitém intervalu a nikoliv neustále, jde o nízkoenergetickou síť. Senzory, které jsou do sítě zapojené, si tedy vystačí pouze s bateriemi a nejsou závislé na rozvodech elektřiny. Díky tomu, že jsou zařízení Internetu věcí zcela bezdrátová a mohou se připojit i v těch nejnáročnějších terénech, jde o technologii, která má skutečně široké nasazení a upotřebení. Můžete si nechat měřit například spotřebu elektřiny v odlehlé chatě, kde je běžně problém se signálem mobilního operátora.

Senzory se montují na elektroměr

Senzor pro měření spotřeby elektřiny si lze pořídit již za cenu kolem dvou tisíc korun. Připevňují se například pomocí magnetu na elektroměry s tzv. pulzním výstupem: „Instalaci provádí uživatel. Pomocí magnetu se senzor přichytí na optický port elektroměru,“ uvádí Zdeněk Halbich ze společnosti VisionQ, která se zabývá výrobou senzorů. Firmware senzoru okamžitě přijímá data z elektroměru a ta rozesílá po síti Internetu věcí do tzv. cloudu, tedy na vzdálený počítač, kde se zpracovávají a odesílají do sdružené aplikace. „Využívá se optický port elektroměru a čtou se přímo vnitřní registry. Tzn. hodnotu, kterou vidíte na elektroměru vidíte v portálu VisionQ,“ říká Zdeněk Halbich. V aplikaci si uživatel může zobrazit okamžitou spotřebu v kilowatthodinách, dále informaci, zda odebírá elektřinu v nízkém, nebo vysokém tarifu. „Lze nastavit upozornění na překročení výrazné zvýšení spotřeby elektrické energie, které se počítá z hodnot spotřeby za posledních osm týdnů. Dále upozornění na expiraci datového tarifu, výpadek komunikace, výpadek čtení elektroměru,“ konstatoval Zdeněk Halbich. Spotřeba elektřiny se zobrazuje i v tom, kolik jste za elektřinu utratili, případně lze zohlednit zaplacené zálohy na elektřinu. Samotné monitorování stavu spotřeby elektřiny pochopitelně nepomůže ušetřit, ale díky těmto informacím může spotřebitel přikročit k úsporám na elektřině.

Jak ušetřit na elektřině? Díky Internetu věcí

Díky Internetu věcí může měřit spotřebu elektřiny na dálku nejenom samotný spotřebitel, ale také distributor elektřiny. Odečty elektřiny na dálku jsou dnes povinné pro bytové domy, šetří čas distributorovi, který nemusí vysílat někoho, aby byty postupně obešel a elektroměr vizuálně zkontrolovat. Díky tomuto automatickému procesu se zároveň vygeneruje faktura za elektřinu, její výše není pro zákazníka nepříjemným překvapením. Navíc lze takto šetřit na elektřině a výši své spotřeby elektřiny omezit.

Nepřehlédněte: Úspora energie v domácnosti. Jak ušetřit a nekupovat zbytečně nové spotřebiče

NačítámNačítám