Michaela Kadlecová  | 20. 12. 2021

Režim Dodavatele poslední instance by měl být jen na tři měsíce

Faktura za elektřiny se stala podstatnou částí rodinného rozpočtu. Položka, která byla zanedbatelná, nyní tvoří podstatnou část rodinných nákladů. Špatně dopadli ti, jejichž dodavatel elektřiny zkrachoval, zdražení elektřiny 2022 se ale chystá i na ty, kterým končí fixované úvazky. Energetický regulační úřad přišel s návrhem pravidel, která by měla odběratele elektřiny ochránit. Jak se k těmto návrhům staví Asociace nezávislých dodavatelů elektřiny ANDE?

Režim Dodavatele poslední instance jen na tři měsíce?

Podle Asociace nezávislých dodavatelů elektřiny by bylo výhodné dobu u dodavatele poslední instance zkrátit: „Bohužel až akutní problémy spojené s pádem Bohemia Energy a přechodem do té doby nevídaného počtu spotřebitelů do režimu DPI ukázalo, že některá pravidla je účelné vylepšit. Některé návrhy ERÚ, zejména zkrácení přechodu z DPI na standardní produkty a omezení maximální doby v režimu DPI na 3 měsíce nevidím nijak konfliktně a budou mít zřejmě podporu,“ uvedl Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů elektřiny. Pro mnoho klientů zkrachovalých dodavatelů elektřiny by bylo také výhodné, aby přešli automaticky na běžný produkt: „Omezení doby DPI na 3 měsíce by bylo účelné spojit s automatickým přechodem na standardní produkt po uplynutí této doby, protože je nutné počítat s tím, že část postižených odběratelů má ztíženou schopnost komunikace a proto je v reálném nebezpečí pádu do černého odběru. To se ukazuje už nyní, kdy DPI se mnohdy marně pokoušejí spojit se zbývajícími zákazníky v tomto nouzovém režimu,“ konstatoval Jiří Gavor.

Fondy, pojištění dodavatelů elektřiny a audit by elektřinu prodražil

Energetický regulační úřad dále uvažoval, že dodavatelé elektřiny by měly jištěni například fondem, pojištěním, nebo auditem hospodaření. Tyto změny Asociace nezávislých dodavatelů elektřiny již nehodnotí pozitivně, neboť by toto opatření působilo na další zdražení elektřiny: „Co se týče vyšších nároků na zajištění dodavatelů, hrozí zde riziko postupu „ode zdi ke zdi“, jak je u nás bohužel často pravidlem. To by pak vytvořilo bariéry pro lepší konkurenci na trhu, což by zase odskákali spotřebitelé. Nicméně určitá rozumná opatření se bezesporu přijmout musí. Například finanční zajištění dodavatelů v obchodě s elektřinou vůči distributorům. S tím je už počítáno v návrhu nového Energetického zákona,“ prohlásil Jiří Gavor.

Přečtěte si: Ochrání nás stát v režimu dodavatele poslední instance? ERU chce zpřísnění

Hledáte nejnižší ceny elektřiny?

Končí vám zakrátko fixovaný úvazek u dodavatele elektřiny? Vyzkoušejte již nyní naši kalkulačku elektřiny a podívejte se, jaké ceny elektřiny vám dokážeme nabídnout. Vezměte si k ruce poslední vyúčtování, ceny elektřiny se dozvíte během chvíle.

Jak na systém emisních povolenek?

Ceny elektřiny v České republice jsou výrazně ovlivňovány politikou Evropské unie, stejně jako politikou Ruska. Jaký vliv může mít na zdražováním elektřiny a plynu Evropská unie? „Trh se zemním plynem je mimo možnosti účinné akce ze strany EU, aspoň ne v tak krátkém čase, jak by bylo nyní potřeba. Ve vytvoření strategických rezerv pro skladování plynu EU zaspala a náprava si vyžádá čas. Co má opravdu EU pod svou kontrolou, je systém emisních povolenek. Tam zase, jak se obávám, chybí politická vůle, členské státy nemají jednotný pohled na věc. Nezbývá se tedy než modlit za mírnější zimu, aby zanedbané zásobníky plynu vydržely. Úleva v burzovních cenách přijde tedy nejspíše až s koncem topné sezóny. A to vše za předpokladu, že nebude eskalován konflikt na Ukrajině.“ Ceny plynu a elektřiny totiž ovlivňuje zahájení provozu plynovodu Nord Steam 2 z Ruska, Spojené státy přitom tlačí na Německo, aby plynovod nepovolovalo, pokud hrozí ozbrojené střetnutí na Ukrajině.

Jak na spolehlivého dodavatele plynu?

Díky naší kalkulačce plynu zjistíte hned, kolik budete za plyn platit, porovnáme také ceny, pokud byste zůstali u současného dodavatele plynu.

Nejlevnější elektřina je v Polsku

Polsko nedávno oznámilo, že chce revizi systému s emisními povolenkami, případně, že chce ze systému vystoupit. Evropská komise emisní povolenky může stáhnout z trhu, tím pádem roste jejich cena a neekologicky vyráběnou elektřinu zdražit. „Řešením by bylo, kdyby Evropská komise plánované stažení 379 milionů emisích povolenek zrušila, protože to hlavně dopadá na země průmyslově rozvinuté. Není divu, že Polsko chce vystoupit ze systému emisních povolenek,“ uvedl odstupující premiér Andrej Babiš. Jak chce postupovat nový ministr průmyslu a obchodu doposud není jasné. Je zajímavé, že podle údajů platformy EnergyLive, která se zabývá evropskými trhy s energiemi, jsou Polsko má zdaleka nejnižší ceny elektřiny v Evropě, na druhou stranu zde elektřina zdražila o 90 %. Rekordmanem ve zdražování elektřiny 2021 je ovšem Česko, s nárůstem o 172 %, přesto máme elektřinu jednu z nejlevnějších v Evropské unii. Ještě více se zdražovalo v Německu, nejméně se trh s elektřinou otřásl ve Španělsku, jen o 6 %. Nejvyšší ceny elektřiny se platí ve Švýcarsku.

Ceny elektřiny v Evropské unii
Ceny elektřiny v Evropské unii
Energylive.cloud

Aktuální cena elektřiny na burze

Aktuálně se cena elektřiny na burze vyhoupla přes 400 % za posledních 12 měsíců a dosáhla téměř 250 EUR za MWh. Důvodem je obrovská poptávka po zajištění energie na příští rok, nebo příští měsíce pro dodavatele elektřiny, kteří nechali nákup elektřiny na poslední chvíli a stále doufali, že cena klesne. Cena za 1 MWh elektřiny ve výši 300 EUR tak není zdaleka vzdálená. Výhled cen elektřiny 2023 přináší velké obavy.

Cena elektřiny na burze v prosinci 2021
Cena elektřiny na burze v prosinci 2021
kurzy.cz



NačítámNačítám