Michaela Kadlecová  | 6. 12. 2021

Jaké zálohy se platí dodavateli poslední instance?

V říjnu letošního roku přišlo o svého dodavatele kolem 900 000 domácností. Několik set tisíc jich stále zůstává u tzv. dodavatele poslední instance. Jaké ceny elektřiny u dodavatele poslední instance platí a jak vysoké jsou u dodavatele poslední instance zálohy?

K dodavateli poslední instance přešli automaticky ti klienti, jejichž dodavatel elektřiny a plynu ukončil činnost. To se nedávno stalo hlavně kvůli vysokým cenám elektřiny na burze, za které dodavatelé nedokázali nakupovat. Ti, kdo nenakoupili elektřinu dostatečně dopředu a neměli dostatečné finance na nakupování za vysoké ceny, se dostali do obrovských problémů a nakonec přestali svým zákazníkům dodávat elektřinu a plyn. Ukončení činnosti je sice diskutabilní a bude se ještě řešit u soudu, ale obrovské množství zákazníků se i tak dostalo do režimu dodavatele poslední instance. Toho si nemohli volit, byl jim přidělený podle místa. V Praze je to například u elektřiny PRE, na jižní Moravě a na jihu Čech EO.D, ve zbytku republiky ČEZ Prodej. Tito dodavatelé začali své nové zákazníky obesílat dopisy, ve kterých je informovali o cenách, které u nich budou v režimu dodavatele poslední instance platit.



Jak platit zálohy v režimu dodavatele poslední instance?

Tyto ceny způsobily šok, byly totiž několikanásobně vyšší než ceny u běžného dodavatele. Nicméně dodavatelé poslední instance na ně měly nárok. Dodavatel poslední instance může do těchto cen zahrnout jen oprávněné náklady a přiměřený zisk, který pokrývá jeho obchodní riziko. Podle předběžných výpočtů Energetického regulačního úřadu se rizikové přirážky DPI nyní pohybují v jednotkách procent. Dodavatelé poslední instance obeslali své zákazníky dopisy s předepsanými zálohami. Ty byly pro mnohé zničehonic astronomicky vysoké, běžné byly zálohy vyšší než 20 000 korun. To mělo dva důvody. Jednak se aktuální cena plynu a elektřiny na spotových trzích, tedy těch, které obchodují elektřinu s okamžitou spotřebou, pohybovala a doposud pohybuje opravdu velmi vysoko. Dále ke krachu dodavatele došlo na začátku topné sezóny. Přitom u dodavatele poslední instance mohou být odběratelé maximálně šest měsíců. Spotřeba se tedy rozpočítávala právě do tohoto exponovaného období. Finanční situace mnoha odběratelů se stala neúnosnou, a tak do hry vstoupil Energetický regulační úřad, který s dodavateli dohodl, že umožní zákazníkům v režimu DPI, aby platili zálohy v snížené výši. Ne všichni dodavatelé ale tyto snížené zálohy umožňují.

Přečtěte si: Jaké budou ceny elektřiny v 2022? Má se odběratel bát?

Jste v režimu DPI a sháníte nového dodavatele elektřiny?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a zjistěte, jaké ceny elektřiny vám můžeme nabídnout.

Jak se staví dodavatelé poslední instance k zálohám na energie?

Pražská plynárenská

Předpisy záloh byly zákazníkům v režimu DPI již odeslány a snížené zálohy neumožňuje.

ČEZ

Zákazníci v režimu DPI obdrželi rozpis záloh s informací o možnosti jejich snížení. ČEZ Prodej umožňuje snížit zálohy první dva měsíce v režimu dodavatele poslední instance (DPI). V listopadu tak budou moct lidé zaplatit 50 % původní zálohy a v prosinci 60 %. Průměrná záloha na nejběžnějších sazbách jako D02 byla stanovena v režimu DPI původně na 1 700 korun. Tomu by v listopadu odpovídalo 850 korun a v prosinci cca 1000 korun.

innogy

Zákazníci v režimu DPI obdrželi rozpis záloh s informací o možnosti jejich snížení. DPI již nebude zasílat upravené zálohové plány.

Pražská energetika

Zálohové předpisy byly zákazníkům v režimu DPI vystaveny v plné výši dle předpokládané spotřeby. .

E.ON

O výši záloh byli zákazníci v režimu DPI informováni dopisem. U plynu dodavatel zálohy nastavil už dopředu v průměru na méně než polovinu výše běžných záloh, které odpovídají topné sezóně.

Pokud přejdete od dodavatele poslední instance k novému dodavateli již v běžném režimu, zálohy se rozpočítávají na celý rok a měly by tak klesnout. Bohuže ceny, které v současné době dodavatelé nabízejí, jsou stále velmi vysoké. Pokud nejste spokojeni s cenou elektřiny, kterou vám váš dodavatel poskytl, můžete svého dodavatele po uplynutí závazku změnit. Díky našeho Hlídacímu vlkovi si můžete nastavit konec vaší smlouvy s dodavatelem elektřiny a včas se zajímat o vypovězení smlouvy. Vlk vám nabídne také srovnání dodavatelů elektřiny, díky kterému si můžete zvolit ten nejvýhodnější tarif elektřiny právě pro vás.

Nepřehlédněte: ERU varuje před falešnou fixací ceny elektřiny. Na co si ještě dát pozor?

Původní dodavatel

Kdy je třeba odejít od DPI

BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.

14. 4. 2022

COMFORT ENERGY s.r.o.

14. 4. 2022

Energie ČS, a.s.

14. 4. 2022

Europe Easy Energy a.s.

14. 4. 2022

X Energie, s.r.o.

14. 4. 2022

Kolibřík energie, a. s.

19. 4. 2022

Ray Energy a.s.

17. 5. 2022