Michaela Kadlecová  | 22. 11. 2021

Jaké budou ceny elektřiny v 2022? Má se odběratel bát?

Zatímco ještě nedávno si cenu elektřiny hlídalo jen méně osvícených, nyní se o vývoj ceny elektřiny zajímá každý. Situace na trhu s elektřinou je v současné době velmi nepřehledná, elektřina stále zdražuje a lidé tak mají oprávněné obavy, že se jejich domácí rozpočet navýší na neúnosnou úroveň. Jaké ceny elektřiny v 2022 lze tedy očekávat?

Cena elektřiny v 2021 vystoupala na burze elektřiny na nejvyšší hladinu od roku 2008. Ještě před rokem na konci listopadu 2021 se elektřina obchodovala za cenu kolem 43 EUR za 1 MWh, 5. října 2021 trh zaznamenal nejvyšší výkyv, kdy byla cena elektřiny 163,8 EUR za 1 MWh. Na začátku listopadu 2021 cena elektřiny poklesla na 110 EUR, aby poté opět mířila k 140 EUR. Za náhlý pokles ceny elektřiny mohl slib Ruska, že navýší dodávky plynu do Evropy. To se bohužel nestalo, a tak cena elektřiny opět vzrostla. Ceny elektřiny totiž s cenou plynu přímo souvisí. Energetickým cílem Evropy je vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů a zcela opustit výrobu z uhlí, která způsobuje emise.

Emisní povolenky rostou, obnovitelných zdrojů není dost

Obnovitelných zdrojů není stále dostatek a jako zdroj pro výrobu elektřiny na přechodnou dobu se využívá plyn. Ten do Evropy proudí převážně z Ruska. Je zcela v moci této země dodávky plynu omezit, nebo naopak posílit. Pokud jsou dodávky plynu omezené, přičemž zásobníky plynu v Evropě zejí prázdnotou, státy se snaží navyšovat kontrakty a cena plynu tedy roste. Právě k tomu došlo letos. Nešlo pouze o jediný vliv na cenu elektřiny, ale v současné době se tento vliv považuje za hlavní. Na ceně elektřiny se dále podepsala prudce se zvyšující cena emisních povolenek, které si musí nakupovat všichni znečišťovatelé. Povolenky slouží právě pro omezování neekologické výroby elektřiny tím, že ji výrazně prodražují. Obnovitelné zdroje navíc nebyly v dispozici, v jaké se doufalo – slunečního svitu a vanutí větru nebylo dostatečné, aby se z něj vyrobila potřebná elektřina.

Přečtěte si: Mají zákazníci Bohemia Energy nárok na odškodnění?

Sháníte důvěryhodného dodavatele elektřiny?

Skončili jste v režimu dodavatele poslední instance a hledáte nového dodavatele elektřiny? Pomůžeme vám ho najít a sjednat smlouvu s fixací na dvouleté období. Využijte naši kalkulačku elektřiny a nového dodavatele můžete mít již dnes.

Burzu elektřiny opustit nesmíme

Růst ceny elektřiny je způsobený také tím prostým faktem, že panují obavy, že jí bude málo. Přitom sama Česká republika vyrábí elektřiny více, než kolik jí spotřebuje. Proč tedy nezůstane elektřina „doma“, kde si ji můžeme rozdělit za přijatelné ceny? Česká republika se přístupem do Evropské unie zavázala k tomu, že bude svou elektřinu sdílet a obchodovat s ní prostřednictvím německé burzy elektřiny. Právě proto cenu elektřiny pro konečné odběratele přímo ovlivňuje německá burza. V současné době se začínají ozývat hlasy, abychom tento způsob obchodování opustili: „Elektřinu českým občanům ale zdražuje dávné rozhodnutí společnosti ČEZ obchodovat s ní na německé burze. Od té doby libovolná změna ceny v Německu dramaticky ovlivňuje i růst ceny elektřiny pro české spotřebitele. Nedostatek elektřiny v Německu přitom odráží její zelená politika. Jediným, kdo může nynější zvyšování ceny elektřiny v tuzemsku ovlivnit, je stát jako většinový vlastník ČEZ. Postačí, když představenstvo ČEZ rozhodne, že na německé energetické burze bude obchodovat výhradně s přebytkovou energií a českým spotřebitelům ponechá tu naši – z jaderných a uhelných elektráren – za nákladové ceny plus přiměřený zisk,“ uvádí například Ivana Kerlesová, předsedkyně spolu pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle odborníků se z tohoto závazku nelze jednak vyvázat a ani by to nebylo pro Českou republiku prospěšné, neboť zisky převažují nad ztrátami a minimálně náš energetický systém je bezpečnější.

Cenu elektřiny 2022 ovlivní povolení plynovodu Nord Stream

Do budoucna tedy musíme počítat s tím, že vývoj ceny elektřiny bude úzce spjat s vývojem energetiky v Německu. Zde bude dále sílit tlak na uzavírání uhelných elektráren a k přechodu na obnovitelné zdroje. Ceny elektřiny 2022 zřejmě budou tuto tendenci odrážet a klíčová pro ně bude cena plynu a hlavně to, zda ho z Ruska poputuje dostatečné množství. Chování Ruska, co se dodávek plynu týká, není snadné předvídat. Mnozí odborníci se kloní k tomu, že poté, co se spustí doprava plynu prostřednictvím již dokončeného plynovodu Nord Steam 2, by ceny plynu měly klesnout. Plynovod Nord Steam 2, který vede z Ruska do Německa a vyhýbá se Ukrajině, je pro Rusko strategický. Jeho schvalovací proces je velmi složitý, ačkoliv je Německo schválení plynovodu vstřícné, proces již zablokovaly Spojené státy. Ty jsou v současné době projektu nakloněny, ale vše se zpomaluje kvůli dalším potřebným povolením.

Cena elektřiny 2022 jistě příliš neklesne

Pokles ceny plynu je tedy i v dalším roce nejistý, zcela jistě ale můžeme prohlásit, že i nadále bude růst cena emisních povolenek a že obnovitelné zdroje nebudou produkovat takové množství elektřiny, které je žádoucí. Šance na to, že by se cena elektřiny 2022 nějak výrazně snížila tedy prakticky neexistuje. Co to znamená pro odběratele? Pokud mají šanci si fixovat cenu silové elektřiny kolem 3200 korun bez DPH za 1 MWh, pak by tak měli jistě učinit. S ohledem na dlouhodobý výhled se jeví jako rozumná fixace na období dvou let.

Nepřehlédněte: Burza energií - sledujte aktuální ceny elektřiny na burze

Deset tipů jak ušetřit na elektřině a plynu

NačítámNačítám