Michaela Kadlecová  | 28. 10. 2021

Přišly vám vysoké zálohy na plyn? Musíte je platit?

Na energetickém trhu došlo k zemětřesení, které někteří dodavatelé nepřežili a svou činnost ukončili. Jejich zákazníci přešli k dodavateli poslední instance, který je nemile překvapil tím, že jim předepsal několikanásobně vyšší zálohy na energie. Jak tuto situaci řešit?

Za energie měsíčně deseti tisíce

Po krachu Bohemia Energy jsou mnozí odběratelé v šoku. Za plyn platili zálohy třeba kolem tisíci koruny a nyní jim dodavatel poslední instance předepsat zálohy kolem 15 000 korun. Jak mohlo k této situaci dojít? Dodavatel poslední instance musel přijmout zákazníky, se kterými dopředu nepočítal a nenakoupil pro ně dostatek energií na trhu, na kterém se obchoduje budoucí spotřeba. Energie tak musí nakupovat na tzv. spotovém trhu, což je trh s energiemi, které se hned spotřebovávají. Ceny na spotovém trhu jsou ale velmi vysoké. Zároveň cena plynu vzrostla, neboť Rusko před časem uzavřelo kohoutky plynovodu, ačkoliv byly evropské zásobníky před topnou sezónou prázdné. Krach Bohemia Energy, Kolibřík Energie a dalších dodavatelů přišly v nejméně vhodnou dobu, před zimou a očekáváním dlouhé topné sezóny, kdy jsou ceny energií tradičně nejvyšší.

Přečtěte si: Jak mohu volit výši svých záloh?

Jak odejít od dodavatele poslední instance?

Najděte si rychle nového dodavatele elektřiny pomocí naší kalkulačky.

Zálohy jen na topnou sezónu

Pokud jste skončili u dodavatele poslední instance, pak byste si měli do šesti měsíců najít svého dodavatele energií. Dodavatel poslední instance s vámi tedy počítá jen po toto období, na které jsou také rozpočítané zálohy. Vzhledem k tomu, že jde o topnou sezónu, jsou vysoké, protože spotřeba plynu je v toto období mnohem vyšší než v jarních a letních měsících. Právě tyto měsíce běžně ceny plynu vyváží a záloha není tak vysoká. U dodavatele poslední instance tedy platíte svou skutečnou aktuální spotřebu, která je vysoká, navíc za vysoce nadprůměrné ceny. Ačkoliv se tomu mnozí odběratelé diví, dodavatel poslední instance tedy postupoval správně.

Vysoká cena elektřiny kvůli spotovému trhu

Jen o něco málo dramatická je situace u dodávek elektřiny. I zde mnohé odběratele překvapil dodavatel poslední instance obrovskými zálohami na elektřinu, které jsou několikanásobně vyšší než předchozí zálohy. Důvod je opět stejný. Dodavatel poslední instance se zákazníkem nepočítal, a tak nakupuje elektřinu na spotovém trhu, kde je velmi vysoká cena. Cena elektřiny může být pro odběratele až pětinásobně vyšší, navíc stejná pro nízký a vysoký tarif.

Najděte si nového dodavatele plynu

Využijte naši kalkulačku plynu.

Odejděte co nejdříve

Pro mnohé odběratele jsou ale takto vysoko nastavené zálohy až existenčním problémem, protože na úhradu záloh zkrátka nemají. Dodavatel navíc ukládá povinnost takto vysoké zálohy zaplatit během pár dnů. Co si v takové situaci počít? Ačkoliv Energetický regulační úřad vybízel k tomu, aby nikdo přechod k jiného dodavateli neuspěchal, určitě není proč váhat. U dodavatele poslední instance byste měli strávit tu nejkratší možnou dobu. Ačkoliv je doba levné elektřiny a plynu ta tam, pomůžete si už jen tím, že nový dodavatel vám spotřebu rozpočte do celého roku. Ačkoliv tedy plyn spotřebováváte hlavně v zimě, budete mít zálohy po celý rok stejné a oproti zálohám od dodavatele poslední instance nižší.

Jak na nového dodavatele elektřiny? Díky kalkulačce elektřiny

Zálohy jste povinni platit, čím dříve se vám podaří vyhledat nového dodavatele elektřiny, tím dříve vaše zálohy na elektřinu a plyn klesnou. Radíme vám tedy zapátrat co nejdříve po vhodném dodavateli elektřiny, pokud možno po fixované rozumné ceně elektřiny. Poté, co od dodavatele poslední instance odejdete, vám připraví vyúčtování a vzhledem k tomu, že je topná sezóna na začátku, je možné, že vám bude vracet přeplatek. Počítejte s tím, že najít vhodného dodavatele je právě nyní velmi těžké. Paradoxně ještě těžší situaci zažívají ti, kdo mají větší spotřebu, tedy elektřinou například topí. Ti nemají v současné situaci příliš na výběr, dodavatelé elektřiny, pokud přijímají nové zákazníky, pak pouze ty, kdo mají menší spotřebu. Na Kalkulátor.cz můžete využít kalkulačku cen elektřiny, díky které dokážeme zprostředkovat nového dodavatele těm, kdo mají spotřebu menší než 7 MWh a plyn 30 MWh. Pokud tuto podmínku splňujete, pak běžte do kalkulačky elektřiny, nebo kalkulačky plynu. Dále vyplňte veškeré údaje, které jsou požadované a které najdete na vaší faktuře. Pokud se vám nabízený tarif zamlouvá, pak vytvořte na našem webu poptávku, kterou naši odborníci zpracují a včas se vám ozvou. Nižší zálohy na elektřinu a na plyn tak můžete mít během pár dnů.

Přečtěte si: Jak postupovat při krachu dodavatele energií?

NačítámNačítám