Michaela Kadlecová  | 12. 11. 2021

Mají zákazníci Bohemia Energy nárok na odškodnění?

Zákazníci Bohemia Energy se dostali do neradostné situace. Jejich dodavatel jim přestal dodávat elektřinu a ti skončili u DPI, tedy dodavatele poslední instance. Mají tito klienti nárok na odškodnění a může být žaloba na Bohemia Energy úspěšná?

Emotivní tisková konference Jiřího Písaříka

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík se nedávno obrátil emotivně na novináře, na tiskové konferenci dokonce neváhal ukázat slzy v očích. Na tiskové konferenci chyběla další majitelka Bohemia Energy Hana Písaříková, která je před médii prakticky neviditelná. Přitom Hana Písaříková, spolumajitelka Bohemia Energy, nebyla jen ženou v pozadí, ale jednatelkou, která rozhodovala o celé řadě věcí a podléhali jí ředitelé jednotlivých oddělení. Jiří Písařík se vyjádřil, že za krachem Bohemia Energy stojí hlavně banky, které odmítly další financování nákupu drahé elektřiny. Šlo dokonce o 25 bank, které se z pochopitelného důvodu bály o své peníze a další úvěr již neposkytly. Bohemia Energy nenašla ani žádného investora, který by do firmy majetkově vstoupil. To, že vyhlásila ukončení dodávek elektřiny, bylo jediné možné řešení situace, ve které se vlastní vinou ocitla. Jiří Písařík z Bohemia Energy sice seznal, že poškození jsou hlavně klienti firmy, kterým se omluvil, ale to, že krach Bohemia Energy má na jejich finanční situaci velmi negativní dopad, už jaksi neovlivní.



Jiří Písařík z Bohemia Energy obviňuje dodavatele poslední instance

Zákazníci Bohema Energy, kterých bylo skoro milion, skončili u dodavatele poslední instance, který pro ně musel nakupovat elektřinu na aktuálním spotovém trhu za velmi vysoké ceny. Zároveň jim předepsal velmi vysoké zálohy, zejména na plyn, na těchto cenách se podepsala aktuální topná sezóna, kdy je spotřeba plynu nejvyšší. Je jasné, že klienti Bohemia Energy se nyní cítí obrovsky podvedeni a ptají se, zda je také jednání možné. Kdo vlastně za celou situaci může, kde všude je možné hledat viníka? Jiří Písařík z Bohemia Energy obvinil dodavatele poslední instance, že situace zneužili a že se k bývalým zákazníkům Bohemie Energy nezachoval fér. Dodavatelé poslední instance ale nemohou nasadit ceny elektřiny a plynu, jaké se jim chce. Tyto ceny kontroluje Energetický regulační úřad, který dovoluje jen určitou marží: „Dodavatel poslední instance má právo na úhradu oprávněných nákladů. A je řečeno, že může účtovat i rizikovou marži, která nesmí být vysoká i vzhledem k tomu, že jde o jeho povinnou službu. Ty marže dosahují jednotek procent, takže tohle problém není. Vysoké ceny jsou generovány burzou,“ prohlásil Michal Kebort, tiskový mluvší Energetického regulačního úřadu pro Český rozhlas.

Nepřehlédněte: Jak se bránit zdražení? Šetřete s Kalkulátor.cz na elektřině, plynu, nebo pojištění

Chcete získat nového dodavatele elektřiny?

Pokud jste přišli o svého dodavatele elektřiny, pak vám můžeme nabídnout dodavatele nového, který vás nenechá na holičkách.

Krach Bohemia Energy – popud k novému řešení?

Kritické hlasy zákazníků Bohemia Energy zaznívaly také na adresu Energetického regulačního úřadu. Mnozí si totiž mysleli, že úřad kontroluje vnitřní činnost dodavatelů elektřiny, tedy obchodníků s elektřinou. K jejich překvapení Energetický regulační úřad má pravomoc pouze udělit, nebo odebrat obchodníkovi s elektřinou licenci a řešit stížnosti na dodavatele. Do vnitřního chodu firmy a jejího hospodaření a nakupování elektřiny již nevidí a kvůli platným zákonům ani vidět nemůže. Energetický regulační úřad se navíc brání, že na podobné kontroly nemá ani kapacity, dodavatelů elektřiny a plynu je totiž několik stovek. Odborníci se ale domnívají, že jsou určité metody, kterými by bylo možné následky krachu Bohemia Energy co nejvíce minimalizovat. Těmito nástroji může být například povinný minimální nákup elektřiny, dále to, že Bohemia Energy by neopustila své zákazníky okamžitě, ze dne na den. Pokud by byli dodavatelé povinni si udržet své zákazníky ještě další tři měsíce, ti by měli možnost si najít včas nového dodavatele energií za rozumné ceny.

Jiří Písařík z Bohemia Energy jako viníci?

Jako hlavní viník celé situace se pochopitelně označuje Jiří Písařík a Bohemia Energy. Majitel Bohemia Energy, tedy Jiří Písařík a Hana Písaříková, dohlíželi nad strategií nákupu elektřiny a kvůli jejich rozhodnutí se ocitli sta tisíce odběratelů bez dodavatele elektřiny. Elektřinu a plyn nyní mají za obrovské částky a není se čemu divit, že se cítí podvedeni. Nic nesprávného neudělali, Bohemia Energy byla jedním z největších dodavatelů, ačkoliv byla dříve spojovaná s poněkud drsnějšími metodami prodeje, před několika lety podepsala Deklaraci 2.0 na ochranu spotřebitelů iniciovanou Svazem obchodu a cestovního ruchu a nejvýznamnějších dodavatelů energií. Těžko tedy tvrdit, že klienti byli sami neopatrní a svěřili dodávky elektřiny někomu, kdo působil na první pohled neseriózně. Mohou se klienti nějak dožadovat svých práv? Mnohé v první řadě zajímalo, zda vyúčtování u Bohemia Energy proběhne tak, jak má, a zda mohou očekávat případně vrácení přeplatků. Jiří Písařík a Bohemia Energy ujišťuje, že by mělo vyúčtování u Bohemia Energy proběhnout tak, jak má: „Bohemia Energy předpokládá, že více než 1 200 000 konečných vyúčtování odešle všem svým klientům nejpozději do konce letošního roku. Společně se zasíláním vyúčtování zároveň společnost Bohemia Energy již začala klientům také vracet přeplatky na zálohách.“

Hromadná žaloba na Bohemia Energy

To pochopitelně klientům nestačí a část z nich se chce domáhat svých nároků u soudu. Lépe než jednotlivě si lze svá práva vydobýt díky hromadné žalobě. Podle odborníků má žaloba na Bohemia Energy jistě naději na úspěch, nicméně právníci musí dokázat, že firma jednala podvodně. Velmi zajímavé bude pozorovat, jak se soudy postaví k tomu, že Bohemia Energy a Jiří Písařík jednostranně vypovídali smlouvy na dobu určitou, či měnili obchodní podmínky. Právě to by mohl soud za podvod jasně označit. Stoupnout si před soud proti gigantovi jako je Bohemia Energy, není snadné a žalobce se musí připravit na to, že bude hradit nemalé soudní poplatky. Hromadná žaloba na Bohemia Energy umožní vymáhání zdarma, v případě úspěchu si zastupující firma strhne určitou část vysouzené částky. Pakliže by žalobci neuspěli, nezaplatí nic.

Přečtěte si: Přišly vám vysoké zálohy na plyn? Musíte je platit?

NačítámNačítám