Michaela Kadlecová  | 21. 6. 2021

Cena elektřiny roste. Jak šetříte? Podívejte se na příklady ze života

Bohužel to, co jsme před několika týdny předpovídali, se naplňuje. Cena elektřiny roste a dodavatelé elektřiny zdražují. Přesto je možné si ceny elektřiny ochránit a ušetřit nemalé prostředky. Podívejme se, jak se to podařilo některým našim zákazníkům.

Vyhněte se zdražení elektřiny!

Právě teď je vhodná doba pro změnu dodavatele elektřiny. Dodavatelé energií zdražují jeden za druhým a je na vás, abyste si vybrali toho, kdo ještě udrží ceny nízko. K tomu vám můžeme pomoci my z Kalkulátor.cz, kde najdete všechny nabídky dodavatelů na jednom místě. Pokud využijete naši kalkulačku elektřiny, pak okamžitě zjistíte, kolik byste ušetřili přechodem k jinému navrhovanému dodavateli. Pro kalkulaci jsou důležité údaje o vaší předchozí spotřebě, to pro porovnání tarifů a vypočítání úspory. Dále je důležitý údaj o místě, neboť distribuční poplatky se liší podle distributora elektřiny. Dále je třeba znát využívaný jistič a distribuční sazbu, protože i tyto dvě položky výrazně ovlivňují cenu elektřiny. Kalkulátor nejprve vypočte vaši budoucí spotřebu (na základě údajů ze spotřeby z loňska) a uvede, kolik budete platit, pokud zůstanete u stejného dodavatele. Tuto sumu porovná s navrhovaným dodavatelem, díky tomu se hned dozvíte, zda budete šetřit, nebo ne. Pojďme se podívat na pár příkladů, jak naši zákazníci rálně ušetřili a našli si skutečně tu nejlevnější elektřinu.

Jako první příklad vám můžeme představit rodinu z jižních Čech. Jde o rodinný dům a menší domácnost, která využívá pro ohřev vody bojler a akumulační zásobník (akumulačky) pro vytápění. Rodina nyní využívá:

Dodavatel: E.ON
Tarif: Komplet elektřina PRO 36
Distribuční sazba: D25d
Roční fakturovaná platba: 25 000 Kč
Spotřeba ve VT: 2 400.0 kWh
Spotřeba v NT: 6 200.0 kWh

Zůstanou-li nadále u společnosti E.ON, zaplatí příští rok minimálně o 5 541 Kč víc. Jedná se o odhad dle nového ceníku následnického tarifu Komplet elektřina PRO. U stávajícího tarifu jim konči smlouva a pokud se včas nerozhodnou, dodavatel smlouvu automaticky prodlouží právě s novým ceníkem. Pokud však včas změní dodavatele, konkrétně by přešli k Centropol a vyberou si tarif Pohoda online 24, ještě navíc ušetří 791 Kč. Úspora za jeden rok tak bude 6 332 Kč! S tímto tarifem budou mít nízkou cenu zafixovanou na následujících 24 měsíců. Za toto období bude tedy celková úspora za 2 roky 12 664 Kč!

A jak úsporu počítáme?

Výpočet úspory
Výpočet úspory
Kalkulátor.cz



Přečtěte si: Chystá se zdražení elektřiny v roce 2021. Proč a kdy?

Chcete také ušetřit na elektřině?

Pojďte si vyzkoušet kalkulaci. Vezměte si k ruce poslední vyúčtování a během chvíle se dozvíte, zda i vy neušetříte tisíce!

Další z našich zákazníků odebírá elektřinu na Olomoucku, jedná se o rodinný dům, elektřinou zde topí. Jejich spotřeba je tedy nadprůměrná. Nyní využívají:

Dodavatel: ČEZ
Stávající tarif: Elektřina na 2 roky
Distribuční sazba: D57d
Roční fakturovaná platba: 46 000 Kč
Spotřeba ve VT: 637.0 kWh
Spotřeba v NT: 13 500.0 kWh

Aktuální cena u tohoto produktu je za nízký i vysoký tarif 2 165 Kč za MWh. Po naší kalkulaci nejvýhodnějších cen opět vyšel nejlépe Centropol, produkt Pohoda online s cenou za nízký i vysoký tarif 1 591 Kč. K tomu je ještě třeba připočítat měsíční poplatek každého dodavatele a cenu elektřiny za distribuci. V součtu všech cen a poplatků pak vychází celková úspora na 8 100 Kč!

Z čeho se skládá cena elektřiny?

Výpočet ceny elektřiny
Výpočet ceny elektřiny
Kalkulátor.cz

Stejně jako u Centropolu, můžet náš zákazník ušetřit i s dalšími dodavateli. V případě dodavatele MND, je to například roční úspora 5 391 Kč. A takových to příkladů bychom ještě pár našli. Je pak na samotném zákazníkovi, kterého dodavatele a tarif si nakonec vybere.

Výpočet úspory u MND
Výpočet úspory u MND
Kalkulátor.cz

Změna dodavatele elektřiny je s námi snadná!

Víme, že pro spoustu lidí je představa změny dodavatele energií noční můrou. Není to jako dojít si do obchodu pro běžné zboží, není to ani jako změnit mobilního operátora. Spousta lidí si myslí, že se změnou dodavatele elektřiny přijde o elektroměr, jističe a další komponenty. V případě dodavatele plynu si někteří dokonce myslí, že přijde technik od původního dodavatele a odnese jim plynové trubky. Toto jsou jen mýty. Není se čeho bát. S Kalkulátor.cz je změna tak jednoduchá, jak to jen jde:

stačí vyplnit nezávaznou poptávku
vše zkontrolujeme a pošleme finální nabídku
připravíme smlouvu, kterou stačí jen podepsat
změnu dodavatele zajistíme kompletně za vás, nic nemusíte řešit

Přečtěte si: Proč platí Češi za elektřinu nejvíce z celé Evropy?

NačítámNačítám