Michaela Kadlecová  | 29. 9. 2021

Máte kvůli zdražení elektřiny 2021 fixovanou cenu elektřiny a chce vám dodavatel zvyšovat její cenu?

Situace na trhu s elektřinou je v poslední době hodně nestabilní a nepřehledná. Elektřina na burze prudce zdražuje a před dodavateli vyvstal nemalý úkol jak zabezpečit výhodnou cenu elektřiny a dostatek elektřiny pro všechny své zákazníky. Někteří z dodavatelů se tak začali zbavovat svých zákazníků. Jaká jsou jejich práva?

Cena elektřiny a nákup elektřiny na burze

Dodavatelé elektřiny se nyní ocitli ve svízelné situaci. Cena elektřiny na burze zdražuje. Na vině je zejména podpora Evropské unie přechodu k obnovitelným zdrojům a zvyšování cen emisních povolenek. Nakupování elektřiny dodavateli znamená značnou spekulaci. Kdy a za jaké ceny je nejlepší nakoupit? Někteří dodavatelé si nenakoupili dost elektřiny za ucházející ceny a nyní jim zbyly oči pro pláč. Pokud by totiž chtěli uspokojit zákazníky, kteří mají nasmlouvanou elektřinu za pevné ceny, drahou elektřinou z burzy, museli by prodělávat. To se nikomu nechce, a tak se začnou svých klientů pěkně potichu zbavovat…

Fixací elektřiny proti zdražení elektřiny 2021?

Běžná praxe je taková, že odběratel, který má uzavřenou smlouvu na tarif s fixovanými cenami obdrží dopis, nebo telefonát, který se jej snaží dodavatel nalákat na tarif nový: „Spotřebitelé jsou samozřejmě zmatení. Produkt vnímali jako jistotu neměnné ceny na celý další rok, někdy i delší období. Během dvou měsíců od podpisu jim ale dodavatel volá a přesvědčuje je, že musí přejít na jiný ceník. V některých případech dodavatelům takový krok smlouvy skutečně umožňují, není tomu tak ale vždy. Jestliže smlouvy byly uzavírány na dobu určitou a s pevně garantovanou cenou, dodavatel je povinen smluvní ujednání dodržet a nemůže se z něj jednoduše vyvázat. Všem spotřebitelům proto doporučujeme, aby si znovu přečetli smlouvy, než na alternativní nabídku přistoupí, a nenechali se nutit k rychlé a pro ně nevýhodné změně ceníku,“ upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Přečtěte si: Novela zákona proti energošmejdům je tady

Chcete si výhodně zafixovat elektřinu?

Fixovat elektřinu stále ještě jde. Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a sami uvidíte, kolik můžete ušetřit, pokud byste změnili dodavatele elektřiny.

Zdražení elektřiny 2021 po zdražovacím dopise

Jak je to vlastně se smlouvami na dobu určitou? Je možné, aby vám dodavatel navrhl zvýšení ceny i pokud ji máte uzavřenou? „Dodavatel může zvýšit cenu i přesto. Jen je k tomu nutné udělat oficiální krok - poslat tzv. zdražovací dopis, kde se píše, jaká bude cena a od kdy je platná. Musí se to poslat 30 dnů předem a zákazník má právo na základě toho reagovat, musí to stihnout nejpozději do 10ti dnů před datem nových cen,“ konstatoval, Lukáš Kaňok specialista Energo společnosti Kalkulátor.cz. Ne vždy ale dostojí dodavatelé těmto podmínkám: „Samotné oznámení o zvýšení ceny může být také problematické. Případů, kdy dodavatel spotřebiteli změnu ceny neoznámil vůbec nebo nedostatečně, jsme v září řešili jen několik. Velmi pravděpodobně jich ale bude přibývat. I když oznámení o zvýšení ceny detailně upravuje novela energetického zákona účinná od příštího roku, už nyní platí, že neoznámená změna ceny je změnou neúčinnou. Hra na schovávanou se proto dodavatelům nemusí vyplatit, a to hned dvakrát. Naše kontroly se na nešvary dodavatelů při změnách smluv či cen také zaměří,“ dodává Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.



Jak vybrat vhodnou fixaci elektřiny?

Ačkoliv je současná doba opravdu mimořádná, s podobnými praktikami bylo možné se setkat již dříve: „E.ON posílá zdražovací dopisy běžně, letos jsme jich od nich řešili opravdu již hodně,“ prohlásil, Lukáš Kaňok z Kalkulator.cz. Co tedy v takovém okamžiku dělat? My vám doporučujeme, abyste tohoto dodavatele opustili, protože nemáte šanci vědět, co vás bude očekávat v dalších měsících. Pokud budete mít ceník navázaný na velkoobchodní ceny, mohou se vaše ceny zvýšit skokově. Radíme vám tedy, abyste se snažili vyhledat si dodavatele elektřiny, který vás nepodtrhne a který si nakoupil elektřinu včas a nabídne vám úvazek s fixací ceny. Ceny nejlevnější elektřiny se sice posunuly poněkud nahoru, ale právě proto je třeba nyní se o dobrou cenu elektřiny aktivně starat. Těžko si vybrat jednoho dodavatele a u něj setrvat dlouhé roky. Naopak, je třeba jít nízké ceně elektřiny naproti a ke srovnání dodavatelů elektřiny přistupovat pravidelně. Na Kalkulátor.cz najdete kalkulačku elektřiny, díky které je toto srovnání dodavatelů elektřiny hračka. Stačí pouze zadat několik údajů z poslední faktury, případně fakturu vyfotit mobilem a poté nahrát pomocí tlačítka. Díky srovnání dodavatelů elektřiny na Kalkulátor.cz hned vidíte, kolik můžete ušetřit a zda je vaše současná cena elektřiny udržitelná.

Nepřehlédněte: Připravte se již nyní na zdražení elektřiny 2022

NačítámNačítám