Michaela Kadlecová  | 21. 9. 2021

Elektřina zdražuje, dodavatelé padají. Máte se čeho bát?

Zdražování elektřiny 2021 není špatné jen pro odběratele, ale také pro samotné dodavatele, tedy ty, kdo nakupují elektřinu na trzích pro velkoodběratele. Jak se nyní ukazuje, pro některé dodavatele může být zdražování elektřiny likvidační.

Dodavatelé elektřiny padají

Minulý týden přišla zpráva od společnosti Lumius: „S ohledem na bezprecedentní situaci na energetických trzích tímto společnost Lumius, spol. s r.o., dodavatel elektřiny a plynu, oznamuje, že byla nucena přistoupit k restrukturalizaci portfolia a reorganizaci své činnosti. O svém postupu společnost informuje odběratele, kterých se daná situace týká, individuálně.“ Tato společnost dodává elektřinu a plyn zákazníkům z řad domácností od roku 2018, firma se původně zaměřovala na odběratele z řad firem.

Kde získat nejlepší cenu za kilowatthodinu?

Dodavatelé elektřiny mají totiž velký problém. Elektřinu nemají pořádně kde nakupovat. Pokud si trh s elektřinou nepodchytili dostatečně dopředu a nenasmlouvali si dodávky elektřiny za ještě ucházející ceny, není nemají, kde získat ucházející cenu za kilowatthodinu. Zbývá jim jen tzv. spotový trh, kde se s elektřinou obchoduje okamžitě, elektřina se tedy hned po koupi dodá dodavateli. Cena na spotovém trhu je ale mnohem vyšší než na běžné burze. Proto můžeme u celé řady dodavatelů vidět, že nabízejí elektřinu za nesmyslně vysoké ceny. Na první pohled sice působí, že „jsou stále ve hře“ o zákazníka, ale při bližším zkoumání zjistíte, že o zákazníky vlastně ani nestojí, protože neočekává, že za takto vysoké ceny kwh si bude kdokoliv elektřinu objednávat.

Nepřehlédněte: Cena elektřiny roste. Jak šetříte? Podívejte se na příklady ze života

Chcete si ochránit ceny elektřiny?

Kalkulátor.cz vám pomůže najít férového dodavatele elektřiny, který vám poskytne ty nejlepší ceny. Stačí zadat několik údajů do kalkulačky elektřiny a během chvíle zjistíte, s kým byste navíc ještě ušetřili.

Ceny kwh stoupají, o zákazníky není zájem

A výsledek? Zatímco dříve se dodavatelé elektřiny o každého svého zákazníka prali, nyní se jich sami zbavují. Dochází ke zcela bezprecedentní situaci, kdy někteří dodavatelé zvyšují ceny svým zákazníkům, kteří si u nich cenu fixovali. Tím pochopitelně dochází k porušení smlouvy, takže zákazníci mají právo okamžitě od smlouvy odstoupit. Dodavatel jim bohužel nedokáže zabezpečit cenu kilowatthodiny, které jim přislíbil a nechá tedy zákazníka odejít. Dodavatel si zřejmě včas na burze nenasmlouval dostatečně příznivou cenu za kilowatthodinu a pokud by tedy svým odběratelům dodával elektřinu dále, bude tratit značné prostředky. Proto je pro něj výhodnější, když o své zákazníky přijde a nechá je trhu napospas.

Prověřte si svého dodavatele

Kdybyste měli zpozornět? Prohlédněte si webové stránky svého dodavatele a zjistěte, zda zde stále nabízí energie, a to se smlouvou jak na dobu určitou, tak neurčitou. Pokud již dodavatel elektřiny nepřibírá nové zákazníky, pak je to jasný signál, že je něco v nepořádku. Špatným signálem je také to, pokud dodavatel nabízí zákazníkům pouze tzv. spotové ceníky, tedy velkooobchodní ceny. Tak v poslední době učinila například Bohemia Energy. Tento dodavatel nabízí pouze produkt Elektřina Energie A++, ve kterém uvádí, že jde o elektřinu za velkoobchodní ceny. Ačkoliv se snaží dodavatel dávat najevo, že jde o ceny kwh, které jsou pro odběratele výhodné, neboť jde o velkoobchodní ceny za kilowatthodinu, jde opět o ceny spotové navázané na aktuální hodnotu na burze s elektřinou. Odběratel je tedy vystaven na milost a nemilost trhu s elektřinou, který je v současné době extrémně nestabilní a ceny elektřiny stále stoupají.

Kalkulátor.cz pomůže

Zjistili jste, že vás dodavatel nepřibírá nové zákazníky a chová se zvláštně? Oslovil vás dokonce dodavatel s návrhem na vyšší cenu za kilowatthodinu? Dobře se rozmyslete a nechte si poradit. Pokud si nejste jisti, obraťte se na naše specialisty, ať už telefonem, nebo e-mailem, nebo si rovnou nechte provést srovnání cen elektřiny online pomocí naší kalkulačky elektřiny. Poradíme vám, zda jsou vaše obchodní podmínky férové a najdeme spolehlivého dodavatele, u kterého se můžeme spolehnout, že nakupuje pro klienty včas a dopředu. Nabídneme vám fixovaný produkt, u kterého budete mít jistotu, že se vás dodavatel nebude chtít zbavit a vám zůstanou jen oči pro pláč. Kalkulátor.cz je totiž vždy na straně zákazníka, i v této nelehké době.

Přečtěte si: Jak změnit dodavatele elektřiny? Je to snazší, než si myslíte

TIP: Vlastníte restauraci? Pak vás bude zajímat, jak na úspory v gastronomii.

NačítámNačítám