Michaela Kadlecová  | 27. 12. 2020

Jak změnit dodavatele elektřiny? Je to snazší, než si myslíte

Změna dodavatele energií je jednou z cest, jak můžete ročně ušetřit i několik tisíc korun. Jak ale vše provést snadno a rychle? Stačí si pohlídat termíny vypovězení smlouvy, najít si výhodnější nabídku od jiného dodavatele elektřiny a spolehnout se na kvalitního prostředníka, kterého najdete v Kalkulátor.cz.



Smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou?

Změnu dodavatele můžete provádět vždy, když k tomu najdete důvod, tím je nejčastěji výhodnější nabídka od jiného dodavatele. Není omezen ani počet dodavatelů na rok. Je třeba pouze zjistit, zda jste uzavřeli smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, pak je třeba počkat, dokud se neblíží konec platnosti, jinak budete čelit sankcím. Termín pro vypovězení smlouvy na dobu určitou je zpravidla měsíc před zánikem, ale liší se podle dodavatele. Dejte si pozor na automatické prodloužení smlouvy. K tomu dojde jen v případě, že smlouvu včas nevypovíte. Všechny informace k vypovídání smluv, nebo k časovým limitům máte vždy uvedené ve smlouvě, nebo je můžete zjistit na zákaznickém portálu svého dodavatele, případně se lze informovat osobně na některé z poboček.



Při změně podmínek můžete odejít

Smlouvu na dobu určitou můžete vypovědět před koncem dohodnuté doby, pokud váš stávající dodavatel zvýší cenu elektřiny nebo změní jiné podmínky ve smlouvě. Dodavatel je povinen vám tyto změny oznámit poštou, e-mailem nebo SMS, a to nejpozději do 30 dnů do zdražení. Pokud vás neinformuje, máte právo odstoupit od smlouvy až do tří měsíců po změně podmínek. Smlouvy na dobu neurčitou mají výpovědní lhůtu kolem 2–3 měsíců. Lhůty, kdy můžete dát výpověď, se dozvíte ve své smlouvě.

Nepřehlédněte: Porovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny a začněte šetřit už teď!

Porovnejte si nabídky a najděte tu nejvýhodnější

Ještě předtím než smlouvu vypovíte, je třeba si srovnat nabídky dodavatelů elektřiny. K tomu můžete využít naši kalkulačku elektřiny. V té se uvádí informace o vašem současném dodavateli a o tom, kolik platíte v současné době. Je třeba také určit lokalitu, ve které elektřinu odebíráte, protože se ceny liší i podle regionu. Pokud využíváte dvoutarifní distribuční sazbu, uvedete také údaj, kolik spotřebujete elektřiny v nízkém a vysokém tarifu, dále pak hodnotu vašeho jističe. Veškeré informace potřebujeme pouze k tomu, abychom pro vás vybrali tu nejvýhodnější nabídku, ta se totiž může lišit podle vaší spotřeby. Ještě jednodušší cestou je možnost nahrát vaši poslední fakturu tak, že ji vyfotíte mobilem. Poté na stránce https://www.kalkulator.cz/energie zadejte, že máte k dispozici vyúčtování. Na další stránce pak najdete odkaz na vložení obrázku. Mezi vybranými nabídkami najdete také garantované, u kterých se o celý proces postaráme my a vyřešíme za vás jak odstoupení od stávající smlouvy až po podepsání smlouvy s novým dodavatelem. Poté, co si jednu z výhodných nabídek vyberete, ji stačí na našem webu nezávazně poptat, ozve se vám náš specialista, který s vámi vše dořeší. Podepíšete novou smlouvu, nastavíte si odpovídající zálohy a předchozí dodavatel vám mezitím připraví poslední vyúčtování.

Přečtěte si: Jak přepsat elektřinu snadno a rychle?

Jak na změnu dodavatele?

Zkontrolujte si platnost vaší současné smlouvy.
Registrujte se u nás na webu a nahrajte svou poslední fakturu, abychom zjistili váš tarif a průměrnou spotřebu.
My pro vás připravíme srovnání všech cenových nabídek. Vy si jen vyberete tu nejvýhodnější.
Zprostředkujeme vypovězení stávající smlouvy a uzavření smlouvy s novým dodavatelem. Pomůžeme s nastavením záloh.
Vše je zařízeno a můžete se těšit na nové dodávky elektřiny.
Změna dodavatele elektřiny
Se změnou dodavatele elektřiny vám pomůžeme.
Pixabay.com

O nás: Srovnáváme ceny brzy i pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě a bez otravných telefonátů.