Michaela Kadlecová  | 30. 8. 2021

Co obnáší převod povinného ručení na jinou osobu?

V naprosté většině si sjednává povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, vlastník vozidla. Nicméně jsou případy, kdy tomu tak není. Kdo vlastně může uzavřít povinné ručení?

Provozovatel, vlatník a pojistník

Toto pojištění je povinné, neobejde se bez něj tady žádné vozidlo. Vlastník vozidla je vždy jen jeden, je uvedený ve velkém technickém průkazu. Od něj se může lišit provozovatel vozidla, tedy osoba, která vozidlo nevlastní, ale se souhlasem vlastníka fakticky užívá. Uživatel se zapisuje do malého technického průkazu. Další osobou může být pojistník, tedy ten, kdo nechá vozidlo pojistit. Tím může být prakticky kdokoliv, logicky to většinou bývá vlastník vozidla. Existují ale případy, kdy je vozidlo pojištěné na někoho jiného. Typickým příkladem jsou mladí řidiči, nebo ti, kdo zavinili několik nehod. Jde tedy o ty, kteří nemají nastřádané bonusy za bezpečnou jízdu. Ty totiž cenu povinného ručení významně tlačí dolů.



Levnější povinné ručení díky bonusům

Připomeňme ale, že pokud na sebe necháte pojistit někomu vozidlo, patří k této skutečnosti několik povinností. Pokud někdo s vozem způsobí nehodu, pak přichází o bonusy za bezškodní průběh, které si střádal třeba dlouhé roky a cena povinného ručení mu opět naroste. Na nehodě přitom nemusí mít žádnou vinu, sám jezdit dlouhé roky či desetiletí bez jediné nehody. Rozdíl, o který si připlatí na povinném ručení, je velký v řádu několika tisíc korun ročně. Pokud má uzavřené povinné ručení ještě na jiné vozy, zdraží se mu povinné ručení i u nich. Vlastník vozidla, který vozidlo pojistil na někoho jiného, se ale nenačtou bonusy. Ty se získávají jen za léta, kdy coby pojistník provozoval. Pokud si tedy mladý člověk zakoupí vozidlo, nechá ho pojistit na rodiče, pak do budoucna nic neřeší. Pokud neplánuje mít celý život vozidlo pojištěné na někoho jiného, pak se mu nikdy nenačtou bonusy, které by v případě jízdy bez zaviněné nehody získal.

Přečtěte si: Stačí na srážku se zvěří povinné ručení?

Chcete levnější povinné ručení?

Vyzkoušejte naši kalkulačku povinného ručení. Během chvilky zjistíte, kolik můžete ušetřit! Stačí jen vaše espézetka.

Bonusy i bez řidičského průkazu

V některých případech si pořídí vozidlo ten, kdo ještě nemá řidičské oprávnění. Ten také na vozidlo svým jménem uzavře povinné ručení. Nastává zajímavá situace, protože ačkoliv nemůže vozidlo řídit, v případě bezškodního průběhu získává bonusy za bezpečnou jízdu vlastně dopředu. Jde o paradox, neboť to, zda se bude s vozem bourat může pojistitel bez řidičského průkazu ovlivnit maximálně tak, že bude pečlivě volit, komu svůj vůz zapůjčí. V případě, že dojde k nehodě například pod vlivem alkoholu, bude pojišťovna vymáhat škodu, nebo část škody po vlastníkovi vozidla.



Převod povinného ručení na firmu

Pokud je vlastníkem vozidla firma, pak může být vozidlo pojištěno buď na firmu, tedy na právnickou osobu, nebo na provozovatele vozidla, například přímo na jednatele firmy. Pokud se vozidlo používá ve firmě různými osobami, pak v případě nehody přichází o bonusy vždy pojistník, tedy právnická osoba, nebo provozovatel. I právnická osoba totiž může registrovat vozidlo, a to na své IČO.



Jak na výhodné povinné ručení pro každého?

Převod povinného ručení na jinou osobu je tedy v zásadě možný, ale nejde o právě šťastné řešení. V první fázi je sice možné na povinném ručení ušetřit, ale dlouhodobě jde pouze o utíkání od nutného kroku „odkroutit“ si léta, kdy je řidič považovaný za začátečníka, který častěji chybuje a bourá. V tuto dobu je tedy vhodnější soustředit se na řízení bez nehody a poté si užít levnější povinné ručení díky nastřádaným bonusům. Pokud chce řidič začátečník uzavřít výhodné povinné ručení, pak může například zvolit placení povinného ručení jednou za rok a využít k výběru povinného ručení srovnávač, například na Kalkulátor.cz. Zde lze do kalkulačky povinného ručení zadat registrační značku vozidla, rodné číslo vlastníka vozidla, PSČ, kde je trvalé bydliště majitele a během chvíle lze získat nabídku výhodného pojištění. Poté si stačí jedno vybrat, zaplatit online a během chvíle obdrží vlastník smlouvu a zelenou kartu. Povinné ručení online tak šetří čas, není třeba s kýmkoliv telefonovat, nebo chodit na pobočku a díky srovnání povinného ručení jde o velmi výhodné pojištění.

Nepřehlédněte: Má smysl spoluúčast havarijního pojištění a povinného ručení?

NačítámNačítám