Michaela Kadlecová  | 14. 7. 2021

Povinné ručení – z čeho se skládá cena pojištění?

Povinné ručení je zřejmě nejrozšířenější pojistný produkt, už z toho důvodu, že jde o produkt povinný. Tak, jak ho známe nyní, funguje více jak dvacet let. Od té doby lze tento produkt objednávat u různých pojišťoven. Nejde ale říci, že se jedná o produkt, který by pro ně byl nějak zvlášť ekonomicky výhodný. Z čeho se vlastně skládá cena pojištění?

Povinné ručení je pro každého

Povinné ručení musí platit každý majitel vozu. Jedná se o platbu ve výši několika tisíc korun ročně, od pár tisíc až do více jak deseti tisíc. V roce 2020 bylo průměrné povinné ručení ve výši 3066 korun. Závisí pochopitelně na tom, co vše pojištění kryje, jaké jsou jeho limity a asistenční služby. V roce 2020 bylo v České republice takto pojištěných 8 575 203 vozidel, nejvíce jich má Kooperativa pojišťovna, a to 1 501 986 vozidel. „Za rok 2020 se na celém kmeni povinného ručení odhaduje navyšování pojistného o 2,9 % na průměrné pojistné 3 066 Kč. Ve srovnání s růstem o 4,5 % v roce 2019 se jedná o výrazné zpomalení dynamiky růstu. I nadále pokračuje dlouhodobé rozevírání nůžek mezi cenou pojistného a finanční náročností škod, kdy průměrná škoda na majetku narůstá o 6 % a růst nároků újmy na zdraví představuje 4,6 %. Růst pojistného proto zdaleka není tak intenzivní jako růst škod,“ uvádí Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Škody z povinného ručení jsou na vzestupu

V roce 2020 se řešilo 243 000 řešených případů škod z povinného ručení za 15,9 miliard korun. „Počet řešených škod z povinného ručení má od roku 2014 vzestupnou tendenci, ale letos za období mezi březnem a květnem došlo k poklesu především méně závažných škod kvůli epidemiologickým opatřením. Pojišťovny vedle majetkových škod řeší i újmy na zdraví, u kterých 86 % jejich počtu připadá na případy s lehkými zraněními, 11 % na těžká zranění a 3 % bohužel končí úmrtím obětí nehod. Finanční objem škod na zdraví za celý rok 2020 se odhaduje ve výši 4,26 mld. Kč,“ prohlásil Petr Jedlička. V České republice je přibližně 161 000 vozidel bez sjednaného povinného ručení.



Přečtěte si: Jak na výpověď povinného ručení při prodeji auta?

Jak získat to nejvýhodnější povinné ručení?

Srovnejte si nabídky na povinné ručení na jednom místě a zvolte tu nejvýhodnější pojišťovnu a pojištění. Potřebujete pouze registrační značku,

Náklady na opravy z povinného ručení rostou

Náklady na opravy nejsou jedinými náklady na povinné ručení, které pojišťovna vykazuje. Kromě nich je to ještě provizní zatížení, tedy náklady na to, že někdo (ať už vlastní zaměstnanci pojišťovny, nebo externí prodejci) pojištění prodal. Přitom zdaleka neplatí, že pojišťovně se více vyplácí, aby prodávala svůj produkt interně, tedy sítí vlastních poboček a zaměstnanců. Připočíst musíme také náklady na administrativu, tedy zpracování smluv a řešení vztahů se zákazníky. „Provizní zatížení představuje zhruba 20 % z nákladů pojišťovny na povinné ručení, administrativa asi 5 %. Náklady na opravy závisí na tom, jak aktuálně lidé způsobují nehody, pohybují se kolem 80 %. U havarijního pojištění je to 70%, jde tedy o produkt, který je pro pojišťovny se zajímavější návratností a rentabilitou,“ uvedl Martin Thienel, pojišťovací specialista společnosti Kalkulátor.cz.



Povinné ručení není příliš rentabilní

Jak je tedy patrné, povinné ručení vzhledem k objemu pojistného plnění, které musí pojišťovny vyplatit, pro ně není právě rentabilní produkt. Pojišťovny upravují ceny pojištění právě na základě toho, kolik škod musely proplatit. Povinné ručení nabízejí, protože mají tuto povinnost ze zákona, dále protože jde o produkt, díky kterému se mohou dostat do širokého povědomí zákazníků a těm doporučit i jiné své produkty.



Sjednání povinného ručení online hračkou

Pro sjednání povinného ručení se vždy vyplatí srovnat si nabídky pojišťoven na jednom místě na základě jednotných kritérií a rozhodnout se podle zobrazených nabídek. Takovou možnost máte právě zde, na Kalkulátor.cz. Stačí znát pouze svou registrační značku, kterou zadáte do kalkulačky povinného ručení. Dále je třeba uvést své bydliště a rodné číslo. Výše povinného ručení se totiž odvíjí od bydliště, dále pak má velký vliv tzv. bonus za bezpečnou jízdu, tedy za měsíce, kdy jezdíte bez nehody a pojišťovna nemusela proplácet žádné škody, které jste způsobili. Bonus se zjišťuje z databáze právě na základě rodného čísla. Během chvilky se zobrazí nabídky, které jsou vhodné právě pro vás a na vás je, abyste si z nich vybrali. Po výběru obdržíte platební údaje, po zaplacení je povinné ručení platné. Sjednat povinné ručení online tedy nebylo snazší. Jak ušetřit na povinném ručení?

NačítámNačítám