Michaela Kadlecová  | 2. 6. 2021

Má smysl spoluúčast havarijního pojištění a povinného ručení?

Aktualizováno 20.2. 2024: Sjednáváte si povinné ručení, nebo havarijní pojištění? Pak vás kromě rozsahu služeb jistě zajímá také cena pojištění. Tu můžete snížit tím, že si sjednáte s pojišťovnou spoluúčast. Je takové řešení pro vás výhodné?

Spoluúčastí se klient s pojišťovnou dohodne, že v případě pojistné události určitou část škody zaplatí. Spoluúčast se vyjadřuje v procentech, jde o hodnotu, kolik bude hradit klient. Čím vyšší bude jeho spoluúčast, tím nižší bude jeho pojištění a naopak. Spoluúčast se nabízí u různých pojišťovacích produktů, včetně povinného ručení a havarijního pojištění. Má smysl takové produkty volit?



Spoluúčast a povinné ručení

Povinné ručení je pojištění, které musí uzavřít každý majitel motorového vozidla, nebo jeho provozovatel. Někdy lze najít produkty, které slibují, že dokáží na povinném ručení ušetřit tisíce, a to díky sjednané spoluúčasti. Ano, toto povinné ručení je levnější než běžně nabízené produkty. Nesmíte ovšem nikdy za žádnou cenu způsobit pojistnou událost. V případě, že způsobíte byť minimální nehodu, určitou část platíte vy. I pakliže jde jen o malý ťukanec, či poškrábání laku může u drahých vozů stát nehorázné peníze a deseti tisíce. Úhrada poměrné částky je pak na vás a „levné“ povinné ručení se může značně prodražit. „Roční splátka povinného ručení je relativně nízká, ale škody, které kryje mohou být obrovské a jít do deseti milionů. Ostatně limity povinného ručení, které toto pojištění kryje, se sjednávají od 50 milionů výše. Proto v případě povinného ručení spoluúčast smysl nemá, naopak člověka vystaví neúměrnému riziku, že bude pojistnou událost splácet do konce svého života. My v Kalkulátor.cz ani takové pojištění nenabízíme,“ říká Jesika Liptáková, specialistka pojištění z Kalkulátor.cz.



Nepřehlédněte: Jak na výpověď povinného ručení?

Chcete levnější povinné ručení?

Sjednejte si s námi to nejvýhodnější povinné ručení, bez spoluúčasti s krytím veškerých škod!

Spoluúčast a havarijní pojištěním

Zatímco povinné ručení se spoluúčastí není zcela obvyklý produkt, havarijní pojištění se spoluúčastí je velmi rozšířené. Nelze ale říci, že by se hodilo zcela pro každého. Platí zde opačná úměra než u povinného ručení se spoluúčastí. Průměrná cena havarijního pojištění je totiž poměrně vysoká, ale na druhou stranu kryje mnohem menší škody. Průměrná cena havarijního pojištění se odvíjí také podle toho, zda se sjednává havarijní pojištění all risks, nebo zda se pojistíte jen proti určitým rizikům. „Spoluúčast nemá smysl u majitele zánovního vozu, který se obává jakéhokoliv malého škrábance a pojistí se i proti nejmenšímu riziku, které hodlá po pojišťovně vždy vymáhat. Částka, kterou od pojišťovny v případě škody obdrží, totiž bude malá. Na druhou stranu, pokud podnikatel pojišťuje flotilu dodávek, které jsou poměrně finančně náročné a už z četnosti používání hrozí časté škody, pak má spoluúčast smysl,“ uvádí Jessika Liptáková. Z havarijního pojištění pojistitel hradí určitou poměrnou část, zbytek doplatí pojišťovna.

Přečtěte si: Potřebujete vzor výpovědi povinného ručení?

Pokud váháte, zda si pojištění se spoluúčastí sjednat, vytvořte si kalkulaci na naší kalkulačce povinného ručení a havarijního pojištění, nebo rovnou kontaktujte e-mailem, nebo telefonem našem odborníky. Poradí vám vždy ve vašem zájmu.

Neměli byste přehlédnout: Jak na havarijní pojištění na dovolenou?

NačítámNačítám