Michaela Kadlecová  | 16. 6. 2021

Stačí na srážku se zvěří povinné ručení?

Zejména v teplých, ale také podzimních měsících není srážka se zvěří nic neobvyklého. Nejenže dojde k úhynu zvířete, ale také ke značnému poškození vozidla. Za jakých okolností můžete požadovat náhradu škodu od pojišťovny?

Srážku se zvěří si nelze plést se situací, pokud zajedete například psa, kočku, nebo jiné zvíře, které někdo chová doma. Zvěř žije volně, nikdo ji nechová a pohybuje se kdekoliv, kde jí to podmínky umožňují. Ke srážkám dochází zejména večer, kdy není dobře vidět. Dojít k ní může během zlomku sekundy a řidič při vší dobré vůli nedokáže srážce zabránit. Navíc platí pravidlo, že řidič se nemá srážce snažit vyhnout a nemá vozidlo strhávat, protože tak může dojít k ještě horší havárii. Kdo tedy uhradí škodu, pokud řidič na srážce nenese vinu? Stačí, pokud máte uzavřené povinné ručení?



Pokud jste se připletli do honu a pod kola vám vběhla srna, která byla naháňkou jasně vyplašená, pak se škody z této události nehradí z pojištění auta. Škodu můžete požadovat po místním mysliveckém spolku, který hon pořádá a který si u pojišťovny uzavřel pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud ale srazíte zvíře, které se objevilo zcela nečekaně a v době, kdy se žádný hon nekoná, pak je třeba požadovat škodu jinde. V případě, že jste uzavřeli jen základní povinné ručení, pak máte bohužel smůlu a veškerá škoda jde za vámi. K povinnému ručení je možné uzavřít ještě nejrůznější připojištění, které může krýt také srážku se zvěří. Záleží na tom, jaké povinné ručení jste uzavřeli. Pokud pouze to v základní variantě, pak některé pojišťovny toto připojištění neumožňují a je třeba přejít na dražší variantu. Některé pojišťovny pak toto připojištění k povinnému ručení neumožňují vůbec.

Přečtěte si: Co dělat, když srazíte autem zvíře?



Chcete levnější povinné ručení?

Pojďte se třeba jen ze zajímavosti podívat, kolik byste za povinné ručení zaplatili u nás. Postačí vaše espézetka a během chvíle zjistíte, zda nemůžete významně ušetřit.

Cena tohoto připojištění se pak pohybuje od několika set korun až po několik tisíc. U připojištění se stanovuje také limit tohoto pojištění, tedy maximální částku, kterou bude pojišťovna hradit. Ta je buď pojišťovnou určená, nebo si ji lze volit. Vždy je třeba pečlivě číst podmínky pojišťovny, neboť některé pojišťovny hradí pouze skutečnou škodu, kterou způsobila na vozidle srážka se zvěří, ale už ne následky, tedy například, pokud vozidlo sjede ze silnice a do něčeho narazí. V takovém případě by se z povinného ručení hradil například nabouraný plot, ale poničené vozidlo už ne. Pojištění se zvěří může být součástí každého havarijního pojištění.

NačítámNačítám