Michaela Kadlecová  | 14. 5. 2021

Jak na samoodečet plynu?

Samoodečet plynu se využívá například k mimořádné fakturaci, pokud se mění cena plynu nebo pro průběžnou kontrolu spotřeby zemního plynu. Provést ho musíte také, když kupujete, či prodáváte nemovitost, nebo měníte pronájem.

Samoodečet plynu snadno a rychle

Samoodečet se hojně využíval v průběhu koronavirové pandemie kvůli zabránění zbytečnému kontaktu. Je velmi snadný, zvládne ho kdokoliv. Oproti elektroměru, ve kterém se měří dva různé tarify, v plynoměru najdete pouze jeden měřák. Plynoměr najdete většinou ve sklepích, nebo na chodbách. Vlastní je distributoři plynu, slouží k měření objemu a spotřeby plynů. Objem plynu se uvádí v m3, tedy kubících plynu. Údaje o spotřebě se načítají na číselníku. Důležité je číslo, které je před desetinnou čárkou, údaj se tedy hlásí v celých jednotkách. Opište také číslo plynoměru.

Nepřehlédněte: Jak vypadá domácí otrava plynem?

Neplatíte moc za plyn?

Zjistěte během chviličky, zda nemůžete na plynu ušetřit. Připravte si poslední fakturu a jdeme na to.

Telefonem, e-mailem, aplikací

Jak samoodečet plynu nahlásit? Možností je hned několik. Můžete například využít infolinku dodavatele plynu, dále lze zaslat údaj e-mailem, a to buď coby číslo, anebo lze plynoměr vyfotit a fotografii poslat jako přílohu e-mailu. Pokud váš distributor vyvinul aplikaci, lze ji využít právě k zaslání samoodečtu. Například společnost GasNet, která distribuuje plyn v celé ČR kromě Prahy a Jižní Moravy, vyvinula aplikaci Mobilní odečty, kde lze odečet snadno zaznamenat a odeslat distributorovi, který se již postará o předání údaje dodavateli plynu. Poté, co dodavatel váš samoodečet obdrží, se k němu může do 14 dnů vyjádřit. Nejčastější závadou je nahlášení i údajů za desetinnou čárkou, špatné datum odečtu, nebo to, že nahlášený samoodečet plynu nesouhlasí s předchozími odečty. Vaše spotřeba se vypočte podle ceníku plynu.

Aplikace Mobilní samoodečty
Aplikace Mobilní samoodečty
Mobilniodecty.cz





Samoodečet díky Internetu věcí

Díky moderní technice lze odečty plynu provádět i pohodlně na dálku a to díky chytrému čidlu, které umí měřit spotřebu. Toto čidlo se instaluje před plynoměr, dále je připojeno do sítě Internetu věcí Sigfox. Čidlo předává údaje o spotřebě průběžně, údaje se zobrazují v aplikaci, kde si je může každý zákazník kdykoliv zobrazit. Díky tomu má vždy přehled o tom, kolik plynu spotřeboval. Může si porovnat kolik zaplatil na zálohách a okamžitě zjistit, zda bude mít nedoplatek či přeplatek. Služba je k dispozici pouze na distribučním území innogy GasNet a je určená zákazníkům innogy s roční spotřebou plynu vyšší než 1,89 MWh/rok, resp. zákazníkům, kteří plyn využívají více než jen na vaření. Využívání služby stojí 60 Kč za měsíc.



NačítámNačítám