Michaela Kadlecová  | 30. 12. 2020

Jak změnit dodavatele plynu?

Využíváte plyn k vaření, topení, nebo ohřevu vody? Pak vás bude jistě zajímat, jak ušetřit. Jednou z možností je porovnat si nabídky dodavatelů plynu a vybrat tu nejvýhodnější. Celým procesem vás provedeme krok za krokem.



Vyžádejte si smlouvu

Znáte podmínky své smlouvy s dodavatelem plynu? Přesné znění smlouvy si bohužel mnozí nepamatují, a tak je třeba zapátrat. Pokud smlouvu nemůžete najít, podívejte se na portál, prostřednictvím kterého komunikujete s dodavatelem plynu, případně se zeptejte e-mailem. Přesné znění smlouvy dodavatelé neradi sdělují elektronicky, takže budete muset požádat o zaslání smlouvy poštou. Ve smlouvě je uvedeno, zda máte smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou a který tarif konkrétně využíváte. Zjistěte, kdy můžete smlouvu s dodavatelem plynu vypovědět. Přesné podmínky najdete ve smlouvě. Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu určitou, pak ji nelze vypovědět předčasně. Pokud byste ale s vypovězením smlouvy otáleli, může se její platnost automaticky prodloužit. Proto je vhodné smlouvu vypovědět zhruba dva měsíce před tím, než má skončit její platnost.

Nepřehlédněte: Zkuste si porovnat nabídky na naší kalkulačce dodavatelů plynu a uvidíte, že ušetříte!



Kdy ji vypovědět?

Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou, pak ji můžete vypovědět kdykoliv. Vaše výpovědní lhůta bude trvat zhruba dva až tři měsíce, opět v závislosti na konkrétním dodavateli. Výpověď můžete sepsat sami, je ale třeba, aby obsahovala veškeré náležitosti. V první řadě je to vaše jméno a příjmení, adresa a číslo odběrného místa, číslo smlouvy a datum uzavření smlouvy a to, že žádáte o ukončení smlouvy. Výpověď je třeba podepsat a doporučeně odeslat na adresu dodavatele. Počítejte s tím, že dodavatel vás nebude chtít „pustit“ a rád vám bude prezentovat novou nabídku, výhodnější než tu předchozí.





Chcete ušetřit na plynu?

Porovnejte si nabídky dodavatelů plynu a během chvilky zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Porovnejte nabídky

Mezitím si nechte porovnat nabídky ostatních dodavatelů plynu. Těch je neskutečné množství a vyznat se v nich je těžké. Naštěstí můžete využít našich služeb. V naší kalkulačce plynu si nabídky porovnáte velmi snadno. Stačí zadat několik údajů o své spotřebě, případně prostřednictvím webového formuláře nahrát své poslední vyúčtování, odkud si veškeré údaje přebereme pohodlně sami. Údaje slouží jen a pouze k upřesnění nabídky. Elektřina se totiž neprodává stejně jako třeba jablka v obchodě. Nabídka se liší podle toho, kolik plynu spotřebováváte, dále podle vašeho distributora plynu (těch je jen pár a působí vždy na určitém území). Pro upřesnění nabídky jsou tady tyto údaje vždy nutné. Během chvilky zjistíte, kolik můžete na plynu ušetřit, a vyberete si některou z výhodných nabídek. Kalkulátor.cz vám pomůže s uzavřením smlouvy u nového dodavatele plynu. K tomu potřebujete opět informace o odběrném místě a vaše osobní údaje. Poté, co uzavřete smlouvu s novým dodavatelem, si nastavíte zálohy a vyrovnáte své závazky s předchozím dodavatelem.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Přečtěte si také: Jak změnit dodavatele elektřiny?