Michaela Kadlecová  | 4. 1. 2022

Cena elektřiny prudce klesla. Můžeme se těšit na levnější elektřinu?

Burza elektřiny přinesla další překvapení. Po dlouhodobém strmém růstu ceny elektřiny totiž došlo k prudkému poklesu. Cena elektřiny klesla o 77 EUR, přes to je stále vyšší, než byla před velkým zdražováním elektřiny 2021.

Cena elektřiny na burze klesla

Elektřinu odebírá každý z nás, přesto jsme ještě donedávna ceny elektřiny příliš neřešili. Až vývoj ceny elektřiny v posledních měsících a také krach dodavatelů elektřiny nás přinutil, sledovat cenu elektřiny na burze blíže. Zatímco cena silové elektřiny před vánoci na pražské burze vystoupala až k 300 EUR za megawatthodinu, hned po vánocích zahájila ale sestup. Cena silové elektřiny na burze v Lipsku spadla o neuvěřitelných 77 eur za MWh: „Velkoobchodní cena elektřiny na PXE během prosince 2021 nejprve prudce vystoupala (rekordní hodnoty padly kolem 22. prosince, kdy závěrečná cena dosáhla hodnoty 326,8 EUR/MWh) a následně opět klesla, nyní je tedy na podobných hodnotách, jako začátkem minulého měsíce (kolem 145 EUR). To je ovšem stále téměř trojnásobek její hodnoty z ledna 2021 (cca 52 EUR),“ uvádí Alice Horáková, tisková mluvčí společnosti ČEZ. „Nicméně je celkem zjevné, že na cenu elektřiny měla nyní pramalý vliv emisní povolenka, která zůstává na stejné hladině,“ upozorňuje dále Greenpeace ČR. Je pravda, že se cena udržuje kolem 85 EUR za jednu povolenku, tedy za možnost vypustit tunu emisí. „Velkoobchodní ceny plynu a následně i elektřiny klesají už více než týden, nicméně stále se jedná o vysoké hodnoty – pro lepší představu, současné burzovní ceny energií jsou zhruba na úrovni z počátku října, kdy skončila Bohemia Energy. K poklesu přispěly zvýšené dodávky LNG, které byly přesměrovány z Asie do Evropy, protože ceny v Asii poklesly pod evropskou úroveň. Což jen dokládá problémy evropského trhu, v normálních časech tomu tak nebývá. Teplý konec roku pomohl šetřit zásoby plynu, každé takové období zvyšuje pravděpodobnost, že zásobníky vydrží až do konce topné sezóny,“ uvádí Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií. „K poklesu ceny elektřiny přispělo zejména přesměrování části lodí se zkapalněným plynem z Asie do Evropy krátce po Vánocích a teplé počasí na konci prosince. To významně snížilo cenu plynu a následně i cenu elektřiny,“ konstatovala Alice Horáková z ČEZ.

Chcete si ochránit cenu elektřiny?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a najděte nejlepšího dodavatele elektřiny!

Nárůst ceny elektřiny o 300 %

Elektřina byla za rok 2021 komoditou, jejíž cena na burze rostla nejrychleji. Cena elektřiny na burze za rok 2021 se zvýšila o 326 % z toho o více jak 50 % jen za prosinec. Jak se budou vyvíjet ceny elektřiny v 2022 si dovolí předpovídat opravdu málokdo. Zdražení elektřiny 2021 sice řada odborníků předpovídala, Kalkulator.cz před ním varoval již na jaře. Nikdo ale nečekal, k jak prudkému zdražení elektřiny dojde. Lze tedy velmi těžko předpovídat, zda elektřina bude zdražovat, nebo zda se trh stabilizuje. Je fakt, že pro zdražení elektřiny mluví tlak Evropské komise na dekarbonizaci, tedy výrobu elektřiny bez emisí. Přechod na obnovitelné zdroje není snadný, neboť těchto zdrojů není zdaleka takové množství, jako bychom potřebovali. Nedostatek elektřiny žene cenu elektřiny nahorů. Přechod na obnovitelné zdroje není stále uspokojivě vyřešen, jak se ukázalo loni v Německu, kde se sází hlavně na větrnou energii. Bohužel nefoukalo dost, a tak nemělo Německo dost elektřiny, což se na ceně elektřiny opět podepsalo. Na přelomu roku se nejčastěji v Německu získává elektřiny z biomasy, ostatní zdroje elektřiny nebylo možné využívat dostatečně. V roce 2023 by se měla v Německu uzavřít poslední jaderná elektrárna a zdrojů elektřiny tak bude opět o něco méně a vznikne další tlak na zdražování.

Jak na levný plyn?

Ceny plynu jsou jako na houpačce. Podívejte se, jaké ceny plynu vám můžeme nabídnout právě my.

Bude elektřina levnější? Pokud plyn nezdraží…

Obavy vzbuzují také ceny plynu, které jsou s cenami elektřiny úzce propojené. Na Ukrajině hrozí ozbrojený konflikt, který má vliv na cenu plynu. „Pokud se nic zlého nestane na Ukrajině, tak se snad můžeme těšit na pokračování poklesu tržních cen plynu, které srážejí i ceny elektřiny. Nicméně zásadnější změna nepřijde dříve než kolem poloviny roku, kdy by se k faktu, že zásobníky topnou sezónu vydržely, mohlo přidat i spuštění nového plynovodu Nord Stream 2 a tím navýšení dodávek ruského plynu nad rámec smluvních závazků. Nepředpokládám totiž, že by Gazprom ještě před zprovozněním hotového plynovodu, který čeká na udělení licence, projevil výraznější ochotu přispět k řešení evropských energetických problémů. Na to jsou vztahy Ruska s EU příliš špatné.“ Náš největší dodavatel ČEZ je podobného názoru: „Zda se jedná o trend, nelze jednoznačně říct. Pokud bude znovu málo plynu vůči očekávané spotřebě, tak by se situace teoreticky mohla opakovat. Všichni to vědí a nikdo o opakování nestojí, takže lze očekávat řadu opatření, aby plynu bylo dost a aby jeho spotřeba klesla.“

Budování plynovodu Nord Steam 2
Budování plynovodu Nord Steam 2
nord-stream2.com



NačítámNačítám