Jan Strmiska | 1. 8. 2022

Vyplatí se domácí solární elektrárna v roce 2022?

Domácí solární elektrárna má kvůli stoupajícím cenám elektřiny stále větší význam. Jak se vyplatí právě nyní?

18.8.2022

Před lety se lidé domácími elektrárnami opravdu pokoušeli konkurovat klasickým velkým výrobcům energií. Postupně se ale přišlo na to, že mnohem výhodnější je spotřebovat si maximum energie sami a „vydělávat “ na tom, že nakupujete méně, nebo dokonce nenakupujete nic jinde.

Buďte nezávislejší

Soběstačnost a nezávislost na cenách elektřiny dnes v době války na Ukrajině vidíme úplně jinou optikou než před pouhým půlrokem. Válka, kterou rozpoutalo Rusko, které je významným dodavatelem zemního plynu, vyšponovala ceny plynu a elektřiny do obrovských výšin. Plyn se na velkoobchodním trhu prodává dokonce až za sedminásobek oproti době před rokem! Stoupá ale i cena elektřiny, a to velmi významně. Do budoucna bychom se měli zbavit energetické závislosti na Rusku, což je velmi nebezpečný partner. Jaké budou poté ceny energií nelze ani předpovídat, ale již nyní je jasné, že na období z roku 2020 se zřejmě nedostaneme. Naopak, ceny energií budou zřejmě stále růst. Význam energetické soběstačnosti díky domácím solárním elektrárnám tak významně vzrost. Není se tedy čemu divit, že mají dodavatelé fotovoltaik žně a mnozí nestíhají zvýšenou poptávku uspokojovat. Můžeme se přít o to, jestli jsou dodnes solární elektrárny vůbec ekologičtější, ale určitě nám pomáhají zbavit se závislosti na velkých dodavatelích. Pomáhají decentralizovat systém, což je vedle příklonu k obnovitelným zdrojům druhý trend současné energetiky. Fotovoltaice se u nás daří, bohužel si ji nemohou volně instalovat všichni: "Důležité je hned na úvod říct, že fotovoltaika v Česku v současné době pomáhá jen majitelům rodinných domů. Obyvatelé panelových bytů či činžovních domech mají dnes smůlu, protože stát nedostatečně podporuje výstavbu velkých elektráren, které pomůžou srazit cenu elektřiny na trhu, z čehož pak budou profitovat všichni, a nejen několik tisíc domácností ročně. Co se týče rozšíření, tak v Česku existuje něco přes padesát tisíc malých střešních elektráren. Velká část i těchto rodinných elektráren vznikla během tzv solárního boomu. V posledních letech se v Česku staví tisíce elektráren ročně. Za první pololetí 2022 bylo domácích fotovoltaik zhruba devět tisíc, což je výrazně méně, než třeba v Polsku či Rakousku," konstatoval Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.

CHCETE UŠETŘIT ZA ENERGIE? Na Kalkulátor.cz si za 2 minuty si zjistíte, na jakém tarifu ušetřit tisíce

Jak efektivní jsou dnes panely?

Technologie se rychle vyvíjí. Ještě před pár lety byly běžné panely o výkonu 210 kWp (pozn.: Watt peak je maximální výkon, jakého je solární systém schopen dosáhnout. V porovnání s ostatními panely pak můžeme porovnávat jejich účinnost.). "Nejlepším řešením na trhu jsou aktuálně panely 550 Wp. Zatím současné technologie nedovolují zvyšovat výkon ještě více - panely s větším výkonem (600 kWp a více) začínají se rychle přehřívat, rychle se opotřebovávají a nejsou až tak efektivní. Nejrozšířenější jsou panely 410 Wp, které jsou i v naší nabídce. My jako zatím jediní nabízíme 550 Wp, jsou modernější, povolují sestavit FVE až o výkonu 9,9 kWp a zabírají relativně menší plochu při vyšším výkonu," uvádí Pavel Matějovič, provozní ředitel společnost Schlieger.

Zajímá vás levnější elektřina?

Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny a vyberte tu nejlevnější!

Svítí dostatečně?

Konkrétní místo v Evropě a perspektivu jeho výkonu najdete ve specializované mapě, kterou vytváří Evropská unie. V praxi je ale lepší zapojit selský rozum a uvědomit si, jestli je váš dům otočený na jih, zamyslet se, jakou máte kvalitu ovzduší, jak často jsou u vás mlhy, jaká je nadmořská výška atd. Ale hodně z toho, včetně sklonu solárních panelů, můžete zadat do zmíněné tabulky EU a vypadne vám nějaký orientační údaj. Co se týká počasí, v ČR je ročně v průměru 1330–1800 slunečných hodin ročně. Vaše konkrétní místo opět najdete v mapě, tentokrát Českého hydrometeorologického ústavu.

Mapy rozdílů teplot vypadají na první pohled dramaticky. Zdroj: https://re.jrc.ec.europa.eu/

Ale z jiného úhlu pohledu v tom zase takový rozdíl není. Data: https://re.jrc.ec.europa.eu/

Jakou na to potřebuju plochu střechy?

Je to vysoce zprůměrované, ale na 1 kWp potřebujete plochu panelů 8 až 10 m2. To je ale maximální optimální výkon, který z toho teoreticky můžete dostat. Vychází to na 1 MWh ročně. Pokud to budete odprodávat distributorovi, při aktuálních garantovaných cenách můžete vydělat 11 000 korun ročně. Ale počítejte s tím, že tyto výkupní ceny půjdou spíš dolů a rozhodně víc ušetříte tím, že nebudete KUPOVAT, než že vyděláte tím, že budete PRODÁVAT. Nákupka je logicky mnohem nižší.

Při správném architektonickém řešení využijete i střechu mnohem víc, než byste čekali. Německý Freiburg. Foto: Profimedia

Kolik toho tedy spálím?

Běžný rodinný dům potřebuje přibližně 10 až 20 MWh. To je na topení, ohřev vody i všechno, co spálíte v elektřině. No a kolik toho můžete získat ze Slunce? Sedlová střecha má průměrně 60 m2. K tomu ještě můžete připočítat část fasády otočené na jih. Dohromady na tuto plochu ročně dopadne kolem 80 MWh. Účinnost panelů počítejte kolem 10 %, když to půjde dobře. Nejšpičkovější novinky v laboratoři pak mají dnes 25 %. Takže asi tam někam se může posouvat technologie. Není tedy úplně nemožné být plně soběstační. Pokud z toho nebudete chtít nabíjet auto.

Jaká je legislativní zátěž?

Někdo se může obávat toho, že pořízení solární elektrárny bude znamenat administrativní zátěž a že vyřízení všech povolení bude nad jeho síly: "Vyřízení je velice jednoduché, protože zpravidla se o skoro veškerou administrativu postará kvalitní instalační firma," prohlásil Jan Krčmář.

Nemám ale počkat na nějakou účinnější technologii?

Obecně už nepočítejte s výrazně dramatickým zvýšením efektivity a výkonu článků na metr čtvereční. Technologie se spíš „jen“ bude zlevňovat a panely budou vyrobeny ekologičtěji. Nová generace na bázi perovskitu má mít účinnost 16 %, což zdánlivě není zase tak zázračné, ale spíš jde o to, že tyto panely můžete tisknout ve velkém a polepit s nimi, nebo dokonce natřít kdejaký kravín. Takže možná bude brzo standardem solární fasáda domu a žaluzie. Ale pokud si tím nechcete zaplácat celou zahradu, pro soukromníky bude tyto fyzikální limity omezovat plocha domu.

Potřebuji energetický ostrov?

První heslo, co od zájemců o energeticky soběstačné technologie uslyšíte, je: „a je to ostrov“? Tedy to, jestli je dům vůbec připojen na soustavu distribuční sítě. Také se tomu říká off-grid. Samozřejmě, pokud máte chatu v lese, může se to stát. Připojit se k soustavě by pak bylo tak nákladné, že se to nevyplatí. Ale slovy klasika: kdo z nás to má? Mnohem pravděpodobnější je, že váš novodobý solární důl není problém připojit zároveň i do elektrické sítě. Musíte k tomu samozřejmě uzavřít smlouvu s distributorem. Když slunce svítí, vy spotřebováváte, nebo dokonce prodáváte a v zimě nebo v noci můžete využít výdobytku uhlí a elektřiny z jádra. Prodej ale nedoporučujeme (ceny výkupu jsou směšných cca 0,4 Kč za kWh). Výhodnější je takzvaná virtuální baterie. Technicky to funguje vlastně stejně, ale formálně nic neprodáváte, jen přebytky posíláte ven, a když něco potřebujete, tak zase odebíráte. Každopádně to nějak musíte skladovat. Ať už virtuálně, nebo fyzicky bateriemi nebo třeba ohřevem vody.

A kolik mě to nakonec bude stát? Návratnost během pár let

MODELOVÝ PŘÍPAD: domácí elektrárna s výkonem 2,5 kWp vás přijde na 120 000 korun. Vyrobíte s tím přibližně 2500 kWh elektřiny ročně. Při běžném tarifu byste za to od distributora zaplatili kolem 22 000 Kč. Což tedy papírově vychází na návratnost 5let.

"Návratnost je v řádu několika let, jsou ale velké rozdíly v tom, zda si zákazník k fotovoltaice pořídí i baterii, či tepelné čerpadlo, anebo zda doma ohřívá vodu elektřinou či plynem. Další faktor může být, zda zákazník plánuje pořízení elektromobilu, který bude napájet z domácí fotovoltaiky. Obecně lze ale návratnost individuálně velice zjednodušeně spočítat podle toho, že průměrně velká domácí elektrárna o výkonu 6 kilowatt vyrobí 6 Megawatthodin elektřiny ročně. Podle vlastní spotřeby si pak lze spočítat, kolik elektrárna ročně ušetří na elektřině," uvádí Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.

Naštěstí to neznamená, že obyvatelé bytových domů v Česku na fotovoltaiku přejít nemohou. Zařídit to dokáže služba Domy sobě, která domácnosti sloučí pod jeden jistič v rámci SVJ. Víc si můžete přečíst v detailním článku. Kromě solární energie jim tak zajistí i výhodnější tarif pro větší odběratele. Podrobnosti si přečtěte tady.

PLUS: Jenže musíte také počítat s tím, že můžete naopak odebírat i levnější elektřinu v lepších tarifech (viz kalkulátor.cz). A navíc připočítejte i dost vysoké náklady na akumulaci (baterie), protože vyrábíte přes den a spotřebováváte především v noci. Ukládání energie doposud není uspokojivě vyřešené: „Už 5 let se marně snažíme o legislativní ukotvení akumulace, a tak doufáme, že ministerstvo průmyslu a obchodu nevystaví Česko déle trvajícímu riziku sankcí ze strany Evropské unie za další nedodržení transpozičních lhůt a zavede pojem ukládání energie do jedné z chystaných novel. Jak zaznívalo i v průběhu celé konference, rozvoj většího množství obnovitelných zdrojů energie je bezpečný pouze s krátkodobou i dlouhodobou akumulací (bateriové systémy nebo například vodík), aby byla zajištěna stabilita elektrizační soustavy,“ uvádí Jan Fousek, předseda představenstva Solární asociace a ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ.

MÍNUS: Co s náklady nakonec zahýbá nejvíc, jsou jako vždy státní dotace. Pokud získáte podporu z programu Nová zelená úsporám, dostanete se na polovinu nákladů. Takže v optimálním případě, když všechno správně nainstalujete, nebydlíte na pólu a získáte dotace, investice by se opravdu měla vrátit asi za 3 roky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Solární plantáže nechceme. Návod, jak nakupovat 100% zelenou elektřinu, Solární elektrárna na chatu, chalupu či v obytném voze

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

NačítámNačítám