Jan Strmiska | 8. 10. 2020

Co dělat, když srazíte autem zvíře? Když vám někdo přejede psa, je to automaticky vaše vina

Co dělat, když srazím srnu nebo psa? Právně je to zásadní rozdíl

Průměrná škoda při srážce se zvířaty je 40 000 korun. U drahých aut je to samozřejmě mnohem víc. Česká pojišťovna zaplatila 900 tisíc korun po střetu se srnou a Kooperativu přišla srážka Mercedesu s daňkem na 770 tisíc. Navíc je to i docela častá věc, jde přibližně o 7000 havárií ročně. A to jde jen o velká hlášená zvířata. Navíc na podzim kvůli brzkému setmění roste pravděpodobnost střetu dokonce čtyřnásobně.

Jaká je prevence srážky se zvířetem?

Samozřejmě jezdit opatrně. Když vidíte značku „pozor zvěř“, berte ji vážně. Taky nejezděte těsně kolem nevysekaných krajnic, když už se touláte po okreskách. A když vidíte přecházet srnku někde u silnice nebo přes ni, určitě nebude sama, ale je členem nějakého stáda. Počítejte tedy s tím, že má někde následovníky. U dražších aut pak existují detektory rozpoznávající divoká zvířata speciálními kamerami. A ještě také existuje možnost koupit si za pár stovek ultrazvukovou plašičku. Jestli to ale funguje a jak moc je to vlastně v pořádku, když s tím jezdíte celý rok po městě (kde jsou také zvířata) a občas i projíždíte lesem, je otázka.

CHCETE UŠETŘIT PENÍZE NA SVOJE AUTO? Spočítejte si, kolik můžete ušetřit doma na elektřině a plynu. Jsou to překvapivě tisíce korun ročně.

Kde jsou silnice v ČR nejnebezpečnější?

Generali vydává dokonce tak zvaný SRNA index. Podle něj vychází, že nejnebezpečnější úsek je v Libereckém kraji. Konkrétně na 750 metrů dlouhém úseku silnice I/13 mezi Bílým Kostelem nad Nisou a Rynolticemi došlo k 42 nehodám a na škodách to stálo 3 miliony korun.

Přečtěte si: Stačí na srážku se zvěří povinné ručení?



Chcete levnější povinné ručení?

Srovnejte si nabídky pojišťoven, na jednom místě a během chvilky. Potřebujete jen registrační značku!

Praktické rady

Musím to rychle strhnout? Jak se chovat při srážce

Nesnažte se prudce strhávat volant a za každou cenu vyhnout střetu. Je prokázáno, že bezpečnější je čelní náraz než riskantní úhybná akce. Můžete se srazit s protijedoucím autem, narazit do stromu, nebo auto i převrátit. Ostatně vzpomeňme si na proslulý losí test, kvůli kterému novinář Robert Collin převrátil Mercedes-Benz třídy A a díky němu se začaly masově do aut montovat ESP systémy. Ale i dnes některá novější auta testem neprojdou (např. Citroën Nemo, Renault Kangoo nebo Toyota Hilux), takže na elektronické stabilizační systémy úplně nespoléhejte.

Co dělat po nehodě?

Je to jako každá jiná autonehoda, takže dělejte vše, co k tomu patří. Zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla, vezměte si vestu a dejte trojúhelník. Poskytněte první pomoc případným zraněným, zavolejte záchranku a také policii, podle toho, k čemu všemu došlo. Tohle je stejné, jako když do toho není zapletené zvíře. Navíc ale: Pokud dojde ke smrti zvířete, jste ze zákona povinni nahlásit nehodu Policii ČR, dokonce i když se autu nestalo nic. Pokud to neuděláte, můžete být obviněni z pytláctví, tedy krádeže. S tím souvisí i to, že se nepokoušejte zvíře odvézt. Tohle vyřeší policie, zavolají místní myslivce a ti to zařídí. Vyfoťte si každopádně místo nehody, a to co nejvíc fotek z různých úhlů. Pro pojišťovnu. Policie jí totiž svoje fotky pravděpodobně nepředá. Pokud zvíře přežilo a uteklo, nafoťte si alespoň stopy na vozidle, krev na silnici, srst na kapotě atd. Nestyďte se, není to morbidní, ale praktické. Nakonec samozřejmě všechno nahlaste své pojišťovně.



Když někomu srazíte domácí zvíře, máte nárok chtít po něm peníze na opravu auta. Zkuste si to ale v praxi :). Foto: Shutterstock



Je rozdíl mezi tím srazit psa a srnku?

Naprosto zásadní. Pokud srazíte domácí zvíře, jako je pes nebo kočka, nebo i hospodářské zvíře (kráva, ovce atd.), vina je vždy na straně vlastníka. Ten za něj nese odpovědnost a taky by škodu měl uhradit. Proto si dávejte pozor, i pokud jste na této straně vztahu. Když vám někdo přejede psa, není to právně jeho vina, ale automaticky vaše jako majitele. V praxi je ale jasné, jak asi jednoduše budete tahat peníze z někoho, komu jste právě přejeli zvíře. Pokud ale srazíte divoké zvíře jako srnku, kance nebo ptáka, které nikomu nepatří, nemáte na kom škodu vymáhat. A pro tyhle případy zkrátka potřebuje pojištění. Buď havarijní pojištění, nebo alespoň speciální pojištění pro střet se zvěří. A ještě poznámka k terminologii: zvířata jsou všechno a zvěř jsou jen ti divocí. Dejte si pozor i na to, že některé pojišťovny rozlišují akční střet se zvířetem a škody způsobené ještě před jízdou v zaparkovaném autě. Kuny a lasičky se rády schovávají u rozehřátého motoru a přitom vám jako poděkování ohlodají elektroinstalaci.

Ale já si platím povinné ručení

To je vám v tomto případě na nic. Potřebujete se připojistit.

A z jaké pojistky to mám brát?

Pokud máte sjednané havarijko a současně ještě i připojištění na střet se zvěří, obyčejně bývá výhodnější vzít si plnění ze speciální pojistky na zvířata, protože u havarijka se vám to pak příští rok projeví zvýšením pojistného, protože přijdete o bonusy. A nejspíš budete mít také vyšší spoluúčast.

A kolik to pojištění na srážku se zvířetem stojí?

Závisí na limitu pojistného plnění (50 až 150 tisíc) a na spoluúčasti (500 až 3000 Kč). Ceny se pohybují někde mezi 500 Kč a 2000 Kč za rok.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.