Jan Melichar | 29. 3. 2021

Solární elektrárna na chatu, chalupu či v obytném voze

Malá fotovoltaika na chatu, chalupu nebo v obytném voze - využijte komfortně solární energii. Cena elektřiny v takovém případě často nerozhoduje.

Ostrovní solární elektrárna - často jediné možné řešení

Malá solární elektrárna vás může zbavit závislosti na často nevybudovaných rozvodech elektřiny. Ostrovní fotovoltaika totiž může v letních měsících napájet snadno zahradní domek, posezení na zahradě, altánek či besídku - prostě místa, kde není dostupná elektřina ze sítě. Často jde o skvělého pomocníka v obytném autě nebo karavanu. Solární elektrárna doplněná o baterie si pak může na sebe docela dobře vydělat.

Malý výkon není vůbec překážkou

Pro malé ostrovní fotovoltaické elektrárny je příznačné, že si vystačí s malým výkonem – třeba jen s jedním nebo několika solárními panely. Tyto lokální instalace často pracují s výkonem okolo 500-1000W, samozřejmě je možné pořídit i solární elektrárny na chatu a chalupu s výkonem několik kW. Výkon do 1000 Wattů nám však s klidem v letních měsících vystačí ke svícení, napájení notebooku, malé lednice , televize – ale i rychlovarné konvice, pokud vybereme správné zařízení.

Kam umístit solární panely

Jak jistě čekáte, podmínkou úspěšného provozování malé FVE (fotovoltaická elektrárna) je umístění fotovoltaických panelů na jižní straně bez zastínění chatou nebo chalupou. Počet a velikost panelů pak rozhoduje o konstrukci nosiče a přesném umístění. Je dobré počítat i s možným rozšířením, protože ceny fotovoltaických panelů stále klesají.

 Optimální umístění fotovoltaických panelů
Optimální umístění fotovoltaických panelů
ceska-solarni.cz

Jak si zvolit spotřebiče k vaší solární elektrárně

Často se vyplatí FVE kombinovat se záložním zdrojem- například elektrocentrálu. Elektrocentrály jsou cenově dostupné a běží na na propan-butan, benzín či naftu. Kombinovaný systém bude vhodnější zvlášť pro případ spotřebičů s vyšším příkonem elektrické energie. V malých ostrovních FVE je dobré myslet při nákupu na energetickou třídu alespoň A+. Příkon rychlovarné konvice by měl být nejvýše 700 Wattů, a je jasné, že fotovoltaika na chatě neutáhne více spotřebičů najednou. Nikdy nesmí součet spotřeb překročit maximální výkon FVE měniče. LED Svítidla jsou dnes cenově dostupné, volíme ty nejúspornější. Do chodby či na terasu si můžete pořídit třeba světla s pohybovým čidlem, čímž svítíte jen když je třeba.



Levnější elektřina?

Zjistěte, zda nemůžete na elektřině ušetřit. Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny, stačí, pokud si vezmete k ruce poslední vyúčtování.

Baterie pro solární systém na chatu, chalupu

Člověk by si řekl, že nejjednodušší bude pořídit si sadu běžných autobaterií a vyskládat je tak, aby daly dohromady požadovanou kapacitu. Bohužel, autobaterie nejsou vhodné, protože nesnesou velkou zátěž provozu ostrovního systému. Pro fotovoltaiku se proto používají takzvané trakční akumulátory. Tyto baterie jsou několikrát dražší než běžné autobaterie, na druhou stranu vydrží více než 10 a více let. Vždy bude ale záležet, jak systém s baterií o dobu jejího života pracoval. Pro chatu může stačit obvykle investice kolem 25-30 tisíc korun.

Schéma ostrovní solární elektrárny
Schéma ostrovní solární elektrárny
eshop.neosolar.cz

Bude tedy nakonec elektrovoltaický ostrovní systém praktický?

Určitě je levnější a jednoduší řešení koupit za mnohem méně peněz elektrocentrálu, ale kdo má chuť na hluk motoru a jeho zplodiny. Solární elektrárnu na chatu, chalupu tedy ocení zejména ti, kdo jsou tak trochu fandové a požadují víc komfortu. Ostatně elektrocentrála se hodí i tak jako doplňkový zdroj. S tím, jak ceny elektřiny rostou a solární panely jsou naopak dostupnější, bude množství zahrádkářů a cestovatelů s fotovoltaickými systémy narůstat. Určitě se vyplatí zakoupit značkový měnič, nejlépe evropské výroby. Stojí sice o něco víc, ale když se pokazí, budete rádi za dostupný servis. Vyřešit prostě spotřebu elektřiny na chatách a chalupách pomocí fotovoltaiky jbude čím dál tím dostupnější a rozumnější. Ještě zajímavější je pořídit si ostrovní solární elktrárnu pro karavan nebo obytné auto, s nimiž jste na cestách. Můžete totiž několik dní fungovat všude tam, kde to není zakázáno. Navíc v době Covidu můžete díky solární fotovoltaice v klidu vzdáleně pracovat.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Během chvilky můžete zjistit, zda se pro vás nerýsuje nějaká výhodnější možnost. Pomůžeme vám se změnou dodavatele a s uzavřením nové smlouvy. Pokud si u nás vytvoříte účet, staneme se vaším rádce ve světě energií a pojištění a už nikdy nezapomenete na žádné výročí smlouvy a na to, že byste mohli využívat lepšího a levnějšího produktu.