Klára Kropáčková | 10. 11. 2020

Co vás čeká při odečtu elektřiny a plynu?

Čeká vás odečet elektřiny nebo plynu? Chcete vědět, co vás čeká? Připravili jsme pro vás krátký přehled toho, co tato operace obnáší .

K odečtu elektřiny a plynu dochází jednou ročně a provádí ho pověřený pracovník vašeho distributora. Jako odběratel máte právo po člověku, který k vám přišel provést odečet, vyžadovat jeho služební a občanský průkaz a vše si poté ověřit na zákaznické lince distributora. O odběru jste vždy předem informováni a to zpravidla několikd dnů předem. Někdy je také nabízeno víc termínů, kdy se odečet provádí.

CHCETE UŠETŘIT ZA ENERGIE? Na Kalkulátor.cz si za 2 minuty si zjistíte, na jakém tarifu ušetřit tisíce: https://www.kalkulator.cz/plyn/kalkulace

Jak probíhají odečty energie a plynu?

Při odečtu se také kontroluje stav elektroměru nebo plynoměru a zda náhodou nedochází k tzv. černému odběru. Pro úspěšný odečet je nutné odborníkovi odběrné místo zpřístupnit, a to i v případě, že se nachází na vašem soukromém pozemku. Může se také stát, že vám distributor energie pošle tzv.. výzvu k zpřístupnění, tedy požadavek o zpřístupnění odběrového místa pro kontrolu. Pokud v tu dobu nebude možné odběrné místo zpřístupnit, pokračujte podle pokynů distributora, ale obecně se postupuje formou samoodběru. Odečet probíhá zpravidla dvěma způsoby a to ručně, vizuálním odečtem číselníku elektroměru odečítačem do odečtového terminálu, nebo samoodečtem. Odečet se také provádí v případě změny dodavatele, který k vám zašle specializovaného pracovníka, aby provedl takzv. mimořádný odečet a vy pak můžete očekávat ukončovací fakturu. V té se uvádí vše ohledně vaší spotřeby energií ve sledovaném období, zjistíte, kolik jste spotřebovali elektřiny v nízkém i vysokém tarifu, či kolik m3 plynu.



Jaké údaje se zapisují?

Číslo plynoměru nebo elektroměru
Hodnota odečtu na mechanickém číselníku (vždy bez destinné čárky)
Jako odběratel poté máte možnost údaje zkontrolovat a vše stvrzujete svým podpisem.

Co po odečtu energií?

Poté, co vás navštíví pracovník odečtu elektřiny nebo odečtu plynu, vše na centrále zkontrolují, zjistí, tedy kolik jste zaplatili na zálohách a kolik jste skutečně spotřebovali. Poté vám pošlou fakturu, na které můžete najít přeplatek nebo nedoplatek. Obojí se dá snadno vyřešit e-mailem nebo telefonátem distributorovi. Současně s novou fakturou získáte také předpis pro zálohy na další fakturovací období. Fakturu obdržíte do pár dnů po odečtu.







Chcete ušetřit na elektřině?

Srovnejte si nabídky dodavatelů!

Odečty během koronakrize

Během epidemie omezují distribuční společnosti nejenom činnosti svých klientských středisek, ale většinou také přímé odečty energií. Ty nahrazují tzv. samoodečty, případně je společnosti posouvají. Zákazníci většinou mohou hlásit stav elektroměru pomocí zprávy SMS, e-mailu, telefonicky, nebo pomocé portálu svého distributora.



Elektroměr ukazuje nízký tarif a vysoký tarif.
Při odečtech se kontrolují stavy elektroměru, nízký i vysoký tarif.
Pixabay.com

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak probíhá změna dodavatele energií? 

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.