Jan Strmiska | 2. 10. 2020

Vyplatí se výměna klasických žárovek za LED? Pozor ať si nekoupíte horší kvalitu světla.

Spočítali jsme, jestli ušetříte.

Pokud vám jde o ekologii, je to skoro jasné. LEDky jsou mnohem efektivnější a účinnější než klasická topná spirála pana Edisona, která vyplýtvá 90 % energie na výrobu tepla. Jediné, o co se musíte postarat, je správná recyklace na konci životnosti. LEDka je prostě polovodič, a ne jen tak obyčejný kus skla s drátem. Je to taky určitě lepší než používat takzvané úsporky, což není nic jiného než srolovaná zářivka do tvaru žárovky. Tam navíc hýříte těžkými kovy. Ale ani ty vás nezabijí, v jedné úsporce je 500× méně rtuti než v teploměru.

Je ale světlo z LEDky kvalitní?

Každý víme, že u žárovek typu LED není problém nastavit tu správnou teplotu světla (tedy kolik má kelvinů). U klasických žárovek nebo svíček je totiž z principu pevně dané teplé žluté světlo. Teplota tohoto světelného zdroje se pohybuje od 1000 do 4500 kelvinů. Přitom typické denní světlo je mnohem studenější. Má 5000 až 7000 K. A pokud je zataženo a jasná obloha bez slunce, nejstudenější světlo má dokonce až 8500 až 12 000 K. To už jsme od žárovky docela daleko. LEDka má tu skvělou výhodu, že si vyberete, jaký typ světla přesně chcete. Teplejší, studenější, nebo dokonce proměnlivý.



Jenže teplota světla není kvalita světla

Mnohem méně lidí se zajímá o stejně důležitý parametr při výběru svítidla, a to je index podání barev: CRI. Zcela věrné podání barev je CRI = 100. To odpovídá jasnému dennímu světlu. Nízké hodnoty světlo úplně zkreslí. Tohle řeší především filmaři, kteří když kupují LED světla, chtějí co nejvyšší možný index CRI. Index 98 už je dobrý.

Ale mně je jedno, jestli nepoznám barvy

U indexu CRI jde o to, že svítidlo s jeho nízkým indexem osvětluje mnohem užší částí spektra. A naše oči jsou za chvíli unavené. Všechno vypadá mdle a šedě, jídlo je jako bez chuti a lidé taky mají vzhled štvané zvěře. Ženy při líčení nevidí ty správné barvy, ale všechno je ploché. Tohle prostě nechcete.

Můžu si připlatit za lepší světlo?

Jistě, jsou zmíněná speciální filmařská světla, ale s těmi doma svítit nebudete. To jsme v jiné cenové kategorii. A běžné kvalitní LEDky ale nikdy nemají index vyšší než 80. A to už není žádná sláva. Tohle je nový problém, který vznikl až s LEDkami. Podívejte se do tabulky a všimněte si, že prastaré žárovky a halogenky mají v tomto směru nejkvalitnější světlo za směšnou cenu.



Srovnání kvality světla podle typu zdrojů. Čím vyšší CRI, tím lepší. Obr: Kalkulátor.cz



Je to tedy na vás, jestli si připlatíte za drahou LED žárovku s kvalitním indexem CRI, nebo jestli zůstanete u klasiky, která ale propálí spoustu peněz navíc. Problém je také v tom, že výrobci index CRI většinou neuvádí (logicky, protože je mizerný a nikdo se o něj nezajímá), takže dopátrat se kvalitní LED žárovky je docela problém. Na tomto e-shopu jsou například žárovky bulharské značky V-TAC s indexem 95. Zkuste to, jsou až podezřele levné. :-) A popravdě, nic jiného jsme nenašli.

Jak výkonnou ale potřebuju LED žárovku?

Od příchodu úsporek se rozmohl zlozvyk, že se používají velice slabé výkony světel. Nebojte se používat výkonnější žárovky, odpovídající klasické 100W žárovce a raději více. Pořád jste na zlomcích hodnoty přirozeného denního světla. Nekazte si oči.

A kolik ušetřím, když přejdu z klasických žárovek na LEDky?

Docela dost. Pokud berete jako základ 100W žárovku, ta má světelný tok 1300 až 1500 lumenů. Tomu odpovídá špičková LEDka s příkonem 9,5 W (konkrétní jedna opět od V-TAC). To znamená, že je desetkrát úspornější. Pokud si ovšem koupíte nekvalitní nebo zastaralejší LED, mívají tyto žárovky obyčejně světelný tok jen 800 lm. To jste na náhradě 60W žárovky. Bude stát sice jen 30 korun, ale to už je opravdu slabá bludička a potřebujete vlastně dvě.

Jaké parametry LED světel sledovat

CRI, kvalita světla. Ať je 95 nebo větší.
Počet lumenů, tedy dostatečný světelný tok (1500 lm odpovídá stovkové žárovce)
A teplota světla v kelvinech (studené, teplejší), podle toho, na co ji chcete použít.

Takže zpět k propočtu. Na domácnost se počítá v průměru 10 žárovek, které svítí 3 hodiny denně, což je 1000 hodin ročně každá. Stovka žárovka za hodinu spotřebuje 0,1 kW, takže to je ročně 100 kW. Při ceně 5 korun za kWh zaplatíte za svícení klasickými žárovkami přibližně 5000 korun ročně. Pokud ale svítíte více (na dům se počítá 20 žárovek), už jste na dvojnásobku. Svícením desetkrát úspornějšími LEDkami tak ročně ušetříte 4500, respektive 9000 korun. Přitom náklady na pořízení LED nejsou nijak dramaticky vyšší. Zmíněná doporučená žárovka V-TAC přijde na 140 korun a její životnost je 20 000 hodin (záruka 5 let). Klasická žárovka má životnost jen 1000 hodin, takže pořízení vyjde podobně. Těch pět tisíc je prostě čistý zisk. Jen si musíte umět správně vybrat. Ale na to máte tenhle článek.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.