Jan Strmiska | 2. 7. 2020

Pozor na tučnější tarify. Automatické prodlužování smluv.

Existuje spousta distributorských triků, jak z vás vytáhnout peníze.

Chcete ušetřit. Všichni chceme. Možná by proto bylo fajn změnit dodavatele energií. Jenže jak velkou máte skutečnou svobodu? Trh s energiemi ještě není tak pokročilý jako telefonní operátoři, kdy změna trvá 4 pracovní dny a výpovědní lhůta je ze zákona 10 krásných dní. Přitom technicky tomu nic nebrání. Dodavatelé energií se z principu od těch mobilních tolik neliší. Fungují vlastně také jako virtuální operátoři.

CHCETE TAKÉ VĚDĚT: Kdo má na trhu nejvýhodnější pojistku a tarif na elektřinu a plyn?

Smlouva na dobu neurčitou (donekonečna)

Takže dost snění. Jak je to v realitě? Pro smlouvy na dobu neurčitou stanovuje zákon tříměsíční výpovědní dobu. Výpovědní doba může být ustanovená i ve smlouvě, ale nikdy nesmí být delší, než je ta zákonná. Takže to jsme na desetinásobné délce, než je u telefonů. Pokud výpovědní doba přesahuje zákonnou lhůtu, tedy 150 dní (5 měsíců), automaticky se počítá jako správná ta maximální zákonná. Tedy i pokud máte více než 3 měsíce, platí tři měsíce.

Smlouva na dobu určitou (konkrétní termín ukončení)

Co když mám smlouvu na dobu určitou? V tom případě nejde většinou mimo termín vypovědět vůbec, respektive jen s nějakou opravdu šťavnatou smluvní pokutou. Smůla, musíte čekat.

Je to těžší vypovědět i v řádném termínu

Jak jsme si řekli, u smluv na dobu neurčitou je státem určená výpovědní doba maximálně 3 měsíce. Když se vám blíží termín ukončení smlouvy určité, je ukončení ještě těžší. Nijak zvláštní například není, že máte ve smlouvě uvedeno, že smlouvu musíte vypovědět v termínu mezi 130 a 150 dny před ukončením smlouvy. Zjistit zvlášť u starších smluv, kdy je přesně tento termín, nemusí být nejjednodušší. Navíc je to víc, než je zákonná doba u „neurčitých“ smluv. Mužete se nakonec i soudit, ale podle dosavadní praxe není úplně jisté, že vyhrajete.

Pozor na automatické prodlužování smlouvy!

Protože to je to, co vám hrozí ve chvíli, když vám končí smlouva na dobu určitou. Bude to pak nevýhodné. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, podívejte se, jestli tam náhodou není ustanovení o tom, že se po ukončení smlouva automaticky prodlužuje. Většinou je to na stejně dlouhé období, na jaké byla původně uzavřena. To je samo o sobě v pořádku. Pokud by tomu tak nebylo a vy si nehlídali ukončení kontraktu, mohli byste se třeba dostat do černého odběru. Problém je v tom, že doba, kdy můžete změnit operátora, respektive dodavatele, je často nastavena v nějakém podivném limitovaném časovém úseku. A pokud si to zrovna neohlídáte, máte pak zase třeba na rok nebo i tři se změnou smůlu.

Osolí vás

Ještě oblíbenější zábavou distributorů je, že vás po ukončení nějakého tarifu (pokud hlasitě nezakřičíte) automaticky převede na něco velice drahého a nevýhodného. I to je často ukotveno ve smlouvě. Jak se tomu bránit? 
Svému dodavateli plynu nebo elektřiny můžete oznámit, že s ním opravdu chcete ukončit smlouvu na dobu určitou k datu původně sjednanému ve smlouvě a že na tom trváte. Problém je zase v tom, že i na podání tohoto oznámení musíte znát ten správný termín... :-)

A dovolám se někde pomoci?

Právě z tohoto důvodu vznikl projekt Kalkulátor.cz. Spočítat pro vás nejvýhodnější tarif není zase až tak těžké. Ale zrealizovat jeho hladký přechod jinam, to je už jiná káva. A tak u tarifů, které jsou označeny garancí hladkého přechodu, je Kalkulátor.cz schopen všechny tyto problémy vyřešit za vás. Rozhodnete se pro změnu a je jedno, jestli vám platnost tarifu končí za půl roku, nebo za dva roky, Kalkulátor.cz všechno obstará a s dodavateli domluví.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: V ČR je přes 2 miliony zákonů. Úředník jako sluha a další perly

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.