Jan Strmiska | 27. 8. 2020

Jedna bitcoinová transakce spotřebuje tolik energie, kolik rodinný dům za celý měsíc

Platba bitcoinem je 1200× energeticky náročnější než platba kartou a bitcoinová síť sežere polovinu světové spotřeby elektřiny v globálních datových centrech. Proč Greta nebojuje s kryptoměnami?

Bitcoin je i přes nástup stovek konkurentů stále totálně nejúspěšnější kryptoměnou. I přes neustávající pokusy to změnit tohle letadlo letí neohroženě vpřed. Nadšenci sní o tom, že jejich decentralizovaný přístup zválcuje kamenné drahé a neefektivní tradiční banky. Jenže zatím je to naopak. Podle indexu nizozemského kryptoměnového analytika Alexe de Vriese (provozuje blog Digiconomist) vychází celosvětová bitcoinová spotřeba energie větší než spotřeba elektřiny celé ČR a může být náročnější na zdroje než fyzická těžba zlata (dokonce existují propočty, že „vytěžení“ jednoho virtuálního dolaru v bitcoinu je 3,4× dražší než fyzické vytěžení zlata ve stejné hodnotě. Původní legrační pojem těžby bitcoinů tak začíná dostávat strašidelně skutečný obsah.

Proč to žere tolik energie?

Dnešní astronomická cena jednoho bitcoinu 260 000 korun (11 800 dolarů) je vytvářena matematicky. Zjednodušeně: čím složitější spočítáte příklad, tím víc získáte bitcoinů. Hash rate pak představuje výpočetní výkon, který těžaři dodávají síti k ověřování transakcí na blockchainu bitcoinu. Těžba bitcoinů je pak do značné míry automatizovaný proces nalezení konkrétní hodnoty hash, která vypočítává blok transakčních dat a přidává je do stále rostoucího řetězce bloků, který je označován jako vhodný blockchain. Ten funguje podobně jako jakási globální účetní kniha. Když je tam zapsaný váš vytěžený bitcoin, tak prostě existuje.

NEPLÝTVÁTE DOMA ENERGIÍ, STEJNĚ JAKO SATOSHI NAKAMOTO? Spočítejte si u nás, jak neuvěřitelně moc můžete doma ušetřit

Jenže tohle všechno není levné: Nejúspěšnější „horníci“ (nebo také „farmáři“) jsou lidé provozující sklady plné výkonných a specializovaných strojů, které neustále drtí tento matematický úkol. Odměnou za jejich práci je pak několik výpočty „vytěžených“ bitcoinů.





Těžba v bitcoinových dolech neboli farmách už dávno není nic takhle romantického. Kontrola grafických karet na fotce z Polska. Takhle to vypadalo dříve. Foto: Shutterstock

Dnešní těžba je ve skutečnosti už jen brutální průmysl. Toto je důl firmy Bitfarms v Kanadě. Ten muž v brýlích na úvodní fotce ke článku je prezident a zakladatel Bitfarms Pierre-Luc Quimper. Na tomhle konceptu už není nic hipísáckeho a protiestablišmentového. Foto: Profimedia.

A kolik tedy ty bitcoiny spálí energie?

Holandský analytik spočítal, že bitcoinová síť spotřebuje ročně 87,1 terawatthodin elektrické energie (k 30. září 2019). Celá Česká republika přitom ročně spotřebuje kolem 70 terawatthodin a Temelín vyrobí ročně 12 TWh. Tolik pro srovnání, až budete ostentativně zahazovat plastová brčka a přitom z legrace zaplatíte v Paralelní Polis kafe bitcoinem. Zničíte tím přírodu tisícinásobně více. 
Výsledky analýzy jsou tady (anglicky). Tato studie z letošního srpna varuje, že bitcoinová síť už má momentálně na svědomí polovinu světové spotřeby elektřiny v globálních datových centrech. Takže nikoli Google, Facebook nebo Amazon. Přírodu především drancují vousatí hipíci idealisticky měnící svět tím, že si vypočítají pár virtuálních peněz a doufají, že takových lidí bude víc, aby na tom vydělali. Ideál, o kterém sní každá generace, je dovedený k dokonalosti. Něco z ničeho a bez práce. Zázrak!

A kolik tedy sežere jedna bitcoinová platba?

Globální těžba bitcoinů spotřebuje odhadem 215 kWh energie na jedinou bitcoinovou transakci!
To je spotřeba lednice A++ kombinované s mrazákem za celý rok. A chladnička je hodně žravý spotřebič.
Také je to elektřina na celý měsíc pro průměrný rodinný dům v ČR (s tepelnou ztrátou 7 kW).

Už tedy víte, na kolik tuhle planetu přijde vaše kávička?

Ale jak to, že je jediná transakce tak drahá? To by se přece nikomu nevyplatilo!

Vychází to z principu této měny. Každý převod peněz v bitcoinové síti totiž musí být potvrzený takzvaným těžením. Transakce se poskládají do bloku, který se potvrzuje jako celek. Při vytěžení bloku je transakce potvrzena a zařadí se na konec blockchainu. Jenže pro naprostou bezpečnost se za potvrzenou transakci musí umístit a tedy dotěžit ještě několik dalších bloků. V podstatě se tím transakce zapouzdří a nikdo ji už z blockchainu nemůže vymazat. Komunita považuje za minimum 6 dalších potvrzených bloků. A je to tady, převedete tisícinu bitcoinu, ale kolem toho se musí vytěžit spousta dalších dat. Nehledě na to, že popularita této měny způsobila obrovskou poptávku po transakcích, ale těžařům, kteří by si to odpracovali, už se do toho moc nechce a tak začínají růst poplatky a současně klesá likvidita měny. Bitcoinová transakce trvá desítky hodin. To není zrovna rychlost soupeřící s MasterCard a VISA.

Ale jsou přece i úspornější kryptoměny!

Ano, ale počítá se to, co je teď. Ostatně bitcoin v tom není sám. Ethereum už také spotřebuje energie jako malý stát. Je to 4,2 terawatthodin a to k životu stačí například Kypru. Více zde.

A kolik je to všechno v uhlíku, když už se navážíme do Grety?

De Vries přišel s určitými odhady na datech zpřístupněných z bitcoinového dolu v Mongolsku. Došel k závěru, že tento jediný důl je odpovědný za 8000 až 13 000 kg emisí CO2 na jeden bitcoin, který vytěží. V přepočtu na čas tento jediný důl v Mongolsku vyprodukuje 24 000–40 000 kg CO2 za hodinu! Pro srovnání, průměrný evropský vůz emituje 0,1181 kg CO2 na kilometr. Každou hodinu, co tento důl pracuje, je zodpovědný za emise odpovídající 203 000 najetým kilometrům.

Takže to bude mít vliv na planetu?

Pokud bude bitcoin komerčně úspěšný a bude se požívat podobně jako kreditní karty, podle studie v odborném časopise Nature Climate Change by jen tohle mohlo do roku 2033 zvýšit globální teplotu o dva stupně Celsia. Opět v souvislostech: nedávná zpráva OSN o změně klimatu zjistila, že zvýšení teploty o více než 1,5 stupně Celsia by mělo za následek nevratné, katastrofické účinky na klima.

Může to být někdy efektivnější?

Už z principu ne. Právě naopak, bude to čím dál dražší. Alex de Vries říká: „Blockchain je technologicky neefektivní, protože vytváříme důvěru budováním systému založeného na nedůvěře.“ Navrhovaná vylepšení sítě by měla umožnit snížit její zatížení a zvýšení počtu transakcí alespoň na dvojnásobek. Ale protože je tato blockchainová síť 1000× méně efektivní než transakce kreditní kartou, stále to nebude dost.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.