Kalkulátor.cz | 14. 5. 2024

Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Nezapomeňte na doklady ani na dálniční známky

Chorvatsko je mezi Čechy dlouhodobě velmi oblíbené a patří mezi nejčastější letní cíle. Desítky tisíc turistů sem přijíždějí za oblázkovými plážemi, ostrovy, na kterých často život plyne tak nějak pomaleji, historickými městy i přírodními a národními parky. Zvláště známá jsou Plitvická jezera, která by neměl vynechat žádný milovník filmů o Vinnetouovi. Tipů na výlety je ale všude dost. Teď se raději pojďme kouknout na to, co vás cestou čeká a na co byste ještě před odjezdem neměli zapomenout. Pro kuny už sice do směnárny nemusíte (od loňska v Chorvatsku platí euro), přesto je na pár věcí třeba myslet, abyste si užili skutečně bezstarostnou dovolenou.

Dálniční poplatky

Cesta do Chorvatska přirozeně znamená průjezd několika dalšími zeměmi. Proto je třeba s dálničními poplatky počítat nejen u nás a v cílové destinaci, ale také cestou. Ta nejčastěji prochází přes Rakousko a Slovinsko. Potřebovat tady budete rakouskou a slovinskou dálniční známku (samozřejmě pokud nezvolíte alternativní trasu mimo dálnice) a počítat je třeba i s poplatky za některé tunely. Těm se vyhnete, pokud zvolíte trasu přes Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb. Především pro obyvatele nejvýchodnějšího českého cípu může být zajímavou alternativou cesta přes Slovensko a Maďarsko. V obou zemích budete potřebovat dálniční známku, pokud ale máte víc času a chuť objevovat, minimálně v Maďarsku se lze dálnicím zcela vyhnout.

Rakousko

Rakouskou dálniční známku lze koupit nejen na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích, ale také online na oficiálním webu Asfinag. Letošní novinkou je – stejně jako u nás – jednodenní dálniční známka. Pro vozy do 3,5 tuny (přívěs se do celkové hmotnosti nezapočítává) vypadá letošní ceník následovně:

Typ vozidla

Jednodenní známka

Desetidenní známka

Dvouměsíční známka

Roční známka

Motorka

3,4 eur

4,6 eur

11,5 eur

38,5 eur

Osobní auto

8,6 eur

11,5 eur

28,9 eur

96,4 eur

Novinkou je také platnost online známek. Zatímco dříve museli všichni s výjimkou podnikatelů čekat 18 dní od nákupu, než známka začala platit (kvůli právům spotřebitele na odstoupení), letos už je možné u jednodenní a desetidenní známky zvolit okamžitou platnost.

Jak už zaznělo, kromě klasické dálniční známky se tady na vybraných úsecích (zejména v alpských tunelech) platí další poplatky, takzvané úsekové mýto. Zaplatit ho můžete u mýtných bran hotově nebo kartou, případně pak online na stejném webu jako dálniční známku. Systém mýtného se potom všude po rakouských dálnicích využívá u vozidel nad 3,5 tuny.

Slovinsko

Ve Slovinsku jsou k dispozici elektronické dálniční známky, které lze koupit na vybraných čerpacích stanicích v blízkosti hraničních přechodů, nebo ještě lépe online na webu e-Vinjeta. Začátek platnosti můžete zvolit i v budoucnu, a známku si tak pohodlně koupit s předstihem. Pro rok 2024 platí následující sazby:

Typ vozidla

Týdenní známka

Měsíční známka

Roční známka

Motorka

8 eur

32 eur (platí půl roku, motocykly nemají k dispozici měsíční známku)

58,7 eur

Osobní auto (i s přívěsem), karavan

16 eur

32 eur

117,5 eur

Vozidlo nad 1,3 metru (měří se výška nad přední nápravou)

32 eur

64,1 eur

235 eur

Slovensko

I u našich východních sousedů využívají elektronické dálniční známky. Koupit si je můžete online na webu eznamka, na pobočkách pošty, čerpacích stanicích nebo samoobslužných automatech v blízkosti hraničních přechodů. Zajímavostí je, že řidiči motorek tady za dálnice platit nemusí. Všichni ostatní v roce 2024 zaplatí za slovenské dálnice následující sazby:

Cesta na Slovensko: Zahraničí jako kdekoliv jinde

Typ vozidla

Desetidenní známka

Třicetidenní známka

Roční známka / 365denní známka

Osobní auto, vozidlo s přívěsem do 3,5 tun

12 eur

17 eur

60 eur

Přípojné vozidlo (pokud součet hmotnosti přívěsu a motorového vozidla přesáhne 3,5 tuny)

12 eur

17 eur

60 eur

Maďarsko

Maďarské dálnici se na cestě do Chorvatska můžete zcela vyhnout. Pokud ale stojíte o rychlejší cestu, potom se dálniční známku vyplatí koupit. K dispozici jsou elektronické známky dostupné online, případně pak na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích v jejich blízkosti. Pro rok 2024 platí následující ceník:

Typ vozidla

Jednodenní známka

Desetidenní známka

Měsíční známka

Roční známka

Motorka

2.570 HUF

3.200 HUF

5.180 HUF

57.260 HUF

Osobní auto (i s přívěsem) do 7 míst a 3,5 tuny

5.150 HUF

6.400 HUF

10.360 HUF

57.260 HUF

Osobní auto (i s přívěsem) nad 7 míst, dodávky a karavany do 3,5 tuny

7.310 HUF

9.310 HUF

14.670 HUF

81.280 HUF

Pro všechna vozidla nad 3,5 tuny včetně karavanů nebo obytných dodávek, které přesáhnou tuto hmotnost, platí nově povinnost platit klasické mýtné. Využívá se k tomu mýtná jednotka HU-GO.

Chorvatsko

Chorvatsko je jedinou ze zmíněných zemí, kde se vůbec nekupují dálniční známky. Na dálnicích se tu platí mýtné, jehož výše se během letní sezóny, tedy od začátku června do konce září, navyšuje o 10 %. Poplatky se vybírají u mýtných bran a v různých výších platí pro řidiče motorek, osobních aut, karavanů i vozidel nad 3,5 tuny. Systém funguje jednoduše tak, že při nájezdu na dálnici si odeberete lístek a při sjezdu zaplatíte příslušnou částku. U osobních vozů je to přibližně 6 euro na 100 kilometrů dálnice, přesnou výši poplatku pak najdete na oficiálních stránkách chorvatských dálnic. Mýtné lze platit hotově nebo kartou, případně pomocí palubní jednotky ETC.

Doklady, které budete potřebovat

Zatímco při cestách po Česku už můžete řidičák, techničák i zelenou kartu nechat klidně doma, při výjezdu do zahraničí si je zase nezapomeňte vzít s sebou. Na cestu do Chorvatska budete potřebovat platný občanský a řidičský průkaz, technický průkaz i zelenou kartu, která slouží jako doklad o zaplaceném povinném ručení. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na jejich cestovní pas, domácím mazlíčkům pak přibalte evropský „petpas“.

Láká vás spíš Itálie? Není problém

Dovolená bez starostí

Vyberte si cestovní pojištění, na které je spoleh v případě zdravotních problémů i škod na majetku. Porovnáme pro vás desítky nabídek a pomůžeme s vyřízením.

Dopravní předpisy

Denní svícení je po celý rok povinné pouze pro motocykly. Osobní auta a ostatní dvoustopá vozidla mají povinnost svítit jen v zimním období, tedy od poslední říjnové do poslední březnové neděle, ve zbytku roku pouze při zhoršené viditelnosti. Pokud jde o rychlostní limity, v Chorvatsku jsou pravidla stanovena takto:

Typ vozidla

Obec

Mimo obec

Rychlostní silnice

Dálnice

Osobní auto, motorka

50 km/h

90 km/h

110 km/h

130 km/h

Vozidlo s přívěsem do 3,5 tun

50 km/h

80 km/h

80 km/h

80 km/h

Vozidlo s přívěsem nad 3,5 tuny

50 km/h

70 km/h

70 km/h

80 km/h

Obytný vůz do 3,5 tuny

50 km/h

90 km/h

90 km/h

130 km/h

Obytný vůz nad 3,5 tuny

50 km/h

80 km/h

80 km/h

90 km/h

Na rozdíl od Česka platí v Chorvatsku tolerance na alkohol za volantem. Samozřejmě jen v omezeném množství. Povolená hodnota je 0,5 promile. Neplatí ale pro všechny, výjimku mají profesionální řidiči, řidiči mladší 24 let a řidiči vozidel nad 3,5 tuny. Je také dobré vědět, že pokud spácháte jakýkoli dopravní přestupek, tak i navzdory toleranci musíte počítat s pokutou 100 euro. Za překročení tolerovaného množství alkoholu potom platí přísné postihy.

Virtuální platební karty: Můžete je používat i v zahraničí

Povinná výbava

Ještě než vyrazíte, zkontrolujte si pečlivě svou povinnou výbavu. Vyplatí se samozřejmě kouknout i na země, kterými projíždíte, nicméně v Chorvatsku v tuto chvíli platí povinnost vézt s sebou následující vybavení:

Reflexní vesta (povinná je pouze pro řidiče, který se v případě nehody či závady na vozidle pohybuje v silnici – i vzhledem k průjezdu dalšími zeměmi se ale doporučuje mít v autě vestu pro každého člena posádky).
Výstražný trojúhelník (vozidla s přívěsem musí mít u sebe dva trojúhelníky).
Autolékárnička.
Náhradní žárovky (výjimka platí pro vozy s LED světlomety a xenony).
Tažné lano.
Autosedačka pro malé děti (pro starší děti je potom třeba použít podsedák).

Cestovní pojištění

Aby se vaše dovolená stala nezapomenutelnou jen v tom nejlepším slova smyslu, nezapomeňte si před cestou vyřídit cestovní pojištění. Před zdravotními problémy ani nehodami vás sice neochrání, pokud ale nečekaná událost nastane, může vám ušetřit spoustu starostí a peněz. V členských zemích EU sice máte s naší evropskou kartičkou pojištěnce nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné. Někde se totiž i za běžné úkony platí. Kvalitní cestovní pojištění navíc zahrnuje i pojištění odpovědnosti. Nabídek jsou na trhu desítky. Použijte naši kalkulačku, abyste našli nejlepší poměr ceny a kvality.

Cestovní pojištění pro celou rodinu: Velké srovnání

NačítámNačítám