Kalkulátor.cz | 15. 4. 2024

Virtuální platební karty: Co to je a jak je používat?

Platební karty už v mnoha peněženkách definitivně nahradily dříve mnohem oblíbenější hotovost. Pokrok jde ale ještě dál – a i plastové karty se pomalu stávají minulostí. Čím dál populárnější jsou jejich virtuální alternativy, díky kterým můžete platit mobilem nebo hodinkami. Pro platby u online obchodníků jsou pak k dispozici i jednorázové virtuální karty, které zvyšují bezpečnost každé transakce.

S virtuální kartou zaplatíte i vyberete hotovost

Co to ta virtuální karta přesně je? Jedná se o platební kartu, která ve fyzické podobě vůbec neexistuje (nepleťte si ji tedy s digitální verzí karty, kterou máte i „v plastu“). Vygenerovanou virtuální kartu si můžete přidat do Apple Pay, Google Pay nebo jiné peněženky. Stejně tak s ní lze provádět běžné online platby, protože máte k dispozici číslo karty, datum platnosti i CVV kód. Primárně tyto karty slouží k bezpečnějším platbám na internetu, případně bezkontaktním platbám u obchodníků, ale vzhledem k tomu, že řada bankomatů dnes disponuje bezkontaktní čtečkou karet, můžete s pomocí virtuální karty vybrat i hotovost.

Auto na leasing: Jakou zvolit strategii?

Jednorázové platební karty pro internetové transakce

Výhodou virtuální platební karty je, že vám ji nikdo neukradne. Přesto je třeba myslet na bezpečnost online plateb, protože i v případě virtuální karty hrozí zneužití platebních údajů. Tento problém ovšem snadno vyřešíte jednorázovou virtuální kartou. Tu si vygenerujete pouze za účelem provedení jedné konkrétní platby. Jakmile s ní online platbu uskutečníte, karta se automaticky zruší. Díky tomu z karty nikdo nestrhne další platbu. Zadané údaje tedy nelze jakkoli zneužít. To se hodí především pro platby v e-shopech, u kterých si nejste příliš jistí mírou zabezpečení (i o platbu provedenou jednorázovou kartou ale u neseriózního prodejce můžete přijít, na to raději nikdy nezapomínejte).

Léto se blíží: Jak našetřit na dovolenou?

Chcete virtuální kartu, ale nemáte z čeho platit?

Potřebujete finanční pomoc, která vás vytáhne z potíží? Srovnejte si nabídky půjček na trhu a najděte tu nejvýhodnější.

Obliba virtuálních karet roste

Virtuální platební karta má hned několik výhod. Kromě většího důrazu na ekologii a samozřejmě i bezpečnost – protože nehrozí ztráta ani krádež fyzické platební karty –, je to také její rychlé vyřízení. Kartu si jednoduše vygenerujete ve svém internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci a nemusíte čekat na výrobu ani doručení. Za pár minut už můžete platit. Nutno však podotknout, že zřízení virtuálních karet umožňují jen některé banky. Aby totiž virtuální karta plnila svou funkci na sto procent, musí být možné zobrazit si její kompletní údaje v internetovém bankovnictví. V Česku tuto službu aktuálně nabízí Air Bank, ČSOB, mBank, Moneta, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a UniCredit. Ne všechny zmíněné instituce nabízejí i jednorázovou virtuální kartu, proto si možnosti raději ověřte přímo ve své bance.

I přes řadu benefitů samozřejmě platí, že virtuální karta není řešením pro každého. Přirozeně totiž vyžaduje použití chytrého telefonu nebo hodinek. Problém pak může nastat při platbách v zahraničí, kde některé přístroje nemusí bezkontaktní platbu podporovat, případně při vkladech peněz, protože vkladových bankomatů s bezkontaktní čtečkou zatím zas tak moc nemáme. Kompromisem může být třeba kombinace jedné plastové karty k hlavnímu účtu a virtuální karty či karet k dalším využívaným účtům.

Máte více půjček? Spojte je do jedné výhodné