Kalkulátor.cz | 6. 5. 2024

Vyrážíte do Itálie? Nezapomeňte na pojištění nebo zelenou kartu

Itálie je zemí, která má turistům co nabídnout. V zimě široké alpské sjezdovky, v létě moře. A samozřejmě i krásná historická města, ikonické cyklistické trasy nebo prvotřídní gastronomické zážitky. Není divu, že sem každoročně vyrážejí desítky tisíc Čechů, nejčastěji autem. Aby ovšem italská dovolená zůstala nezapomenutelným zážitkem jen v tom nejlepším slova smyslu, neměli byste před cestou zapomenout na cestovní pojištění ani povinnou výbavu. Základem je pak dobře naplánovaná trasa.

Dálniční poplatky

Při cestě do Itálie projíždíte dalšími zeměmi. Záleží samozřejmě na cílové destinaci, většina cest ale prochází přes Rakousko a Německo. Zatímco v Německu jsou dálnice bezplatné, v Rakousku se bez dálniční známky neobejdete. Pokud tedy nechcete hledat alternativní trasu po jiných silnicích. Někdy může trochu rychleji vycházet i trasa přes Švýcarsko, jestli ale neplánujete spojit cestu s výletem, pak raději jeďte jinudy. Cesta přes Švýcarsko se většinou nevyplatí, protože je třeba koupit hned roční dálniční známku. Ta letos vychází na 40 švýcarských franků, v přepočtu tedy něco málo přes tisícovku. V porovnání s našimi dálničními známkami to sice není moc, je to ale pořád položka, kterou můžete poměrně snadno ušetřit.

Rakouská dálniční známka

Rakouskou dálniční známku lze koupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo online (vždy raději využívejte jen oficiální web Asfinag). Letošní ceník vypadá následovně:

Jednodenní známka

Desetidenní známka

Dvouměsíční známka

Roční známka

8,6 eur

11,5 eur

28,9 eur

96,4 eur

V případě online nákupu je u jednodenní a desetidenní známky možné zvolit okamžitou platnost. U ostatních známek zakoupených přes internet počítejte s tím, že kvůli právům spotřebitele na odstoupení začínají platit až 18. den od nákupu. Výjimku mají podnikatelé, kteří se tohoto práva mohou vzdát. Kromě dálniční známky se potom platí i poplatky za průjezd některými alpskými tunely a dalšími úseky, například průsmykem Brenner. I tyto poplatky můžete zaplatit online na stejném webu jako dálniční známku.

Italské mýtné

V Itálii už dálniční známku potřebovat nebudete, to ale neznamená, že se tu po dálnicích jezdí zadarmo. Italové využívají systém mýtného, kdy platíte za ujeté kilometry. Při vjezdu na dálnici si u mýtné brány vezmete lístek, při sjezdu zaplatíte kartou nebo hotově hodnotu vypočtenou podle délky vašeho úseku. K dispozici jsou samoobslužné terminály i přepážky se zaměstnanci. Dejte si jen pozor, abyste nevjeli do pruhu určeného pro majitele elektronických jednotek Telepass. Řidiči osobních aut mohou počítat s cenou kolem 8 euro za 100 km dálnice.

Na některých úsecích dálnic (nejznámější je dálnice A36 severně od Milána) se neplatí mýtné v klasických branách, ale využívá se tu takzvaný free flow systém. Údaje o vašem průjezdu se do systému načtou pomocí kamer, následně je nutné nejpozději do 15 dnů uhradit mýtné online na webu. Této povinnosti se určitě nezkoušejte vyhnout, brzy by vám domů dorazila nejen výzva k zaplacení, ale spolu s ní i pokuta. I v Itálii jsou pak kromě dálnic zpoplatněny i některé tunely.

Chystáte se na Slovensko? Je to také zahraniční cesta

Nezapomeňte na zelenou kartu

V Česku si pomalu zvykáme, že u sebe nemusíme vozit zelenou kartu, techničák ani řidičák. Při cestě do zahraničí si ale dejte pozor. V případě kontroly tady všechny zmíněné doklady budete potřebovat. Nezapomeňte si je proto zabalit s sebou, zelenou kartu raději rovnou vytiskněte. Pokud cestujete s domácím mazlíčkem, přidejte si k dokladům i evropský „petpas“.

Užijte si dovolenou bez starostí

Pomůžeme vybrat takové pojištění, na které se můžete spolehnout v případě zdravotních problémů i škod na zdraví a majetku. Porovnáme pro vás desítky nabídek, abyste si mohli vybrat nejlepší poměr ceny a kvality

Dopravní předpisy

Denní svícení je povinné mimo zastavěné oblasti, na dálnicích a v tunelech. V obcích to nutné není. Pokud jde o rychlostní limity, základní hodnoty jsou v Itálii stejné jako u nás. Platí tu ovšem výjimky pro řidiče bez praxe, tedy pro ty, kteří mají řidičák méně než tři roky. Jejich maximální rychlost na dálnicích klesá na 110 km/h. Rychlost se snižuje i v případě deště, sněžení nebo mlhy, případně pak tam, kde dálnice prochází obydlenou oblastí. Proto nezapomínejte sledovat dopravní značení.

Typ vozidla

Obec

Mimo obec

Rychlostní silnice

Dálnice

Osobní auto, motorka, obytný vůz

50 km/h

90 km/h

110 km/h

130 km/h

Vozidlo s přívěsem do 3,5 tun

50 km/h

70 km/h

70 km/h

80 km/h

Pokud jde o alkohol za volantem, italské předpisy jsou v tomto ohledu o něco vstřícnější než ty naše. Tolerance je nastavena na půl promile. Platí ovšem pouze pro řidiče, kteří mají řidičský průkaz alespoň tři roky a je jim více než 21 let. Pro mladší a méně zkušené řidiče platí nulová tolerance, stejně tak pro „řidiče z povolání“. Za překročení povoleného množství potom hrozí přísné tresty zahrnující nejen finanční postihy v řádech stovek až tisíců euro, ale také dočasné odebrání řidičského průkazu a u závažnějších prohřešků i možné odnětí svobody.

Velké srovnání: Cestovní pojištění pro celou rodinu

Povinná výbava

Ještě před cestou si pečlivě zkontroluje, že v autě vezete všechno, co je potřeba. V Itálii je povinné následující vybavení:

reflexní vesta pro všechny pasažéry vozu,
výstražný trojúhelník.

Lékárnička tu sice povinná není, přesto je lepší vozit ji vždy s sebou. Stejně jako hasicí přístroj. V zimních měsících pak nezapomeňte na zimní pneumatiky, které jsou například ve Val d´Aosta povinné už od 15. do října až do poloviny dubna. V některých horských oblastech potom bývají povinné i sněhové řetězy. Na úseky, kde toto pravidlo platí, vás upozorní dopravní značka. Pokud cestujete s menšími dětmi, nezbytnou součástí výbavy je samozřejmě i autosedačka.

Povinné lékařské prohlídky: Pro jaké řidiče platí?

Cestovní pojištění

Abyste si svou dovolenou užili skutečně naplno a bez starostí, myslete i na cestovní pojištění. S evropskou kartičkou pojištěnce sice máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné. Navíc kvalitní cestovní pojištění zahrnuje i pojištění odpovědnosti, ochranu osobních věcí a další položky, které se na dovolené mohou hodit. Za pár korun jste chráněni před výdaji, které v případě úrazů nebo škod na cizím zdraví a majetku mnohdy šplhají do statisícových částek. Přečtěte si, jaké pojištění se vám vyplatí nejvíc, a potom si jednotlivé nabídky porovnejte v našem srovnávači. Díky tomu získáte nejlepší poměr ceny a kvality.

Bourali jste? Poradíme, co dělat

NačítámNačítám