Kalkulátor.cz | 5. 3. 2024

Leasing nebo půjčka aneb Jaké jsou možnosti při koupi auta na splátky?

Kupujete nové nebo ojeté auto, ale v rodinném rozpočtu nezbývá dost peněz na zaplacení celé částky? Existuje hned několik způsobů, jak a kde si půjčit. Pojďme si projít ty nejčastější.

Leasing od prodejce

Snad úplně všichni prodejci aut dnes nabízejí nějakou formu financování. Často už mají vlastní leasingové společnosti a dokáží nabídnout financování na míru. Rozlišujeme dva základní typy leasingu (finanční a operativní) a každá společnost má trochu jinak nastavené podmínky, v základním pojetí ale leasing znamená, že si auto pronajmete a měsíčně za něj platíte stanovenou sumu. Někdy si vůz skutečně jen na pár let „půjčíte“ a potom zase vrátíte, jindy ho postupně splácíte až do úplného odkoupení.

Obecně platí, že dokud neuhradíte plnou cenu vozu, jeho majitelem je leasingová společnost. Výhodou tohoto způsobu financování je velmi snadné vyřízení přímo s prodejcem vozu, lepší dostupnost v porovnání s běžnými půjčkami a také možnost nastavit si poměrně nízké měsíční splátky. Na druhou stranu je třeba počítat s několika pravidly. Například s opravami pouze v autorizovaném servisu, u operativního leasingu pak i s omezením maximálního nájezdu.

Řada leasingových společností už dnes nabízí i možnost financování ojetého vozu. Je samozřejmě třeba počítat s tím, že zaplatíte o něco víc, než kdybyste sumu uhradili jednorázově – to ale samozřejmě platí u všech oficiálních půjček.

Bankovní půjčka

Pokud preferujete půjčku přímo od banky, lze zvolit účelový nebo neúčelový úvěr. Název už napovídá, že účelový úvěr je určený k nákupu konkrétní věci. Koupi auta tedy musíte prokázat a peníze nelze použít na nic jiného. Někdy se tak ovšem můžete dostat na lepší úrokovou sazbu. U neúčelového úvěru nic dokládat nemusíte, což je samozřejmě jednodušší, úroková sazba ale bývá o něco vyšší.

V obou případech platí, že ne každý na půjčku dosáhne. Banka pracuje s vašimi příjmy, kontroluje bezdlužnost a zajímá se také o vaši historii. Nejlepší podmínky vám obvykle nabídne banka, u které už nějakou historii máte. Pokud zde vedete účet, na který vám každý měsíc přichází výplata, v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci už často vidíte výši půjčky, kterou máte jen na základě těchto údajů předschválenou. Horší situace nastává, když už jste někdy půjčku měli a vznikly jakékoli potíže s jejím splácením. To potom může banka žádost zcela zamítnout, snížit maximální částku, kterou vám půjčí, nebo nabídnout méně výhodné podmínky. Vždy záleží, o jaké potíže se jednalo a jakým způsobem jste je řešili.

Chcete si půjčit na nové auto?

Pomůžeme vám najít nejvýhodnější nabídku. Pracujeme jen s prověřenými institucemi, na které se lze spolehnout.

Nebankovní půjčka

Nebankovní půjčky mají všelijakou pověst. Vždyť už také dostaly spoustu lidí do dluhové pasti. Ne všechny jsou ovšem stejné. Půjčkám, které připomínají spíše lichvu, se samozřejmě vyhněte velkým obloukem. Na trhu je ale možné najít i mnoho seriózních nebankovních půjček, které vám dobře poslouží. Možností je celá řada včetně dnes populárních P2P půjček, které spočívají ve využití speciální platformy (například Zonky), kde se na vaši půjčku skládá více soukromých osob, tedy investorů.

Půjčka od rodiny

Nabídl vám půjčení peněz na auto někdo z rodiny nebo přátel? Dobře si rozmyslete, jestli do toho skutečně chcete jít. Půjčky, a zejména pak případná neschopnost je dál splácet, mohou způsobit řadu rozbrojů. Bankovní i nebankovní instituce přece jen nabízejí různá pojištění schopnosti splácet, u soukromé půjčky ovšem nic takového nemáte. Půjčujte si tedy jen tehdy, když jste se na všem dobře domluvili a znáte své možnosti. V každém případě se vyplatí sepsat alespoň základní smlouvu a nastavit jasné podmínky. K půjčce od příbuzných nebo přátel pak přistupujte stejně zodpovědně jako ke každému jinému závazku.

Obezřetnost je namístě

Každou půjčku si dobře rozmyslete. Pečlivě si spočítejte své příjmy, výdaje a rezervy. Zamyslete se, co budete dělat, když třeba přijdete o zaměstnání nebo se ocitnete v pracovní neschopnosti. Když už se pro půjčku rozhodnete, vybírejte vždy jen prověřené instituce s transparentními a férovými podmínkami.

Nezapomínejte, že i z pár půjčených tisícovek může u neseriózního poskytovatele se špatně nastavenými podmínkami rychle vzniknout statisícový dluh. Zajímejte se nejen o to, jak rychle budete mít peníze k dispozici, ale také o pověst poskytovatele, úroky, RPSN, poplatky a další náležitosti půjčky. Zvažte i pojištění odpovědnosti splácet. S výběrem konkrétní půjčky vám pak pomůže naše kalkulačka, ve které najdete nabídky od prověřených poskytovatelů.