Kalkulátor.cz | 11. 4. 2024

Konsolidace půjček: Kdy se vám sloučení úvěrů vyplatí a s čím je třeba počítat?

Konsolidace je zjednodušeně sloučení několika půjček do jedné. Tím, že nebudeme úvěry splácet více společnostem, tak je jednak dostaneme lépe pod kontrolu, ale hlavně nebudeme platit všechny poplatky a v některých případech pak může dojít i ke snížení měsíční splátky, takže docílíme zajímavé úspory. Konsolidace je proto velmi dobrým nástrojem ve chvíli, kdy se vám půjčky tak trochu vymykají z ruky a vy ztrácíte nejen přehled, ale třeba i schopnost splácet. Jen si to všechno nezapomeňte dobře spočítat.

V rámci konsolidace dochází k zaplacení všech původních závazků (tedy dvou a více) jedním novým úvěrem, který následně splácíte. Nepleťte si ji s refinancováním, při kterém se vždy řeší jen jeden konkrétní úvěr, nikoli více půjček dohromady. Sloučit můžete různé typy úvěrů, tedy třeba půjčku, kontokorent nebo kreditku, ale také půjčky od nebankovních institucí. Do klasické konsolidace úvěrů většinou nelze zahrnout hypotéku, tu můžete řešit pouze zmíněným refinancováním.

Chcete sloučit půjčky do jedné?

Stačí zadat pár údajů a my vám ukážeme dostupné možnosti. Snadno si tak vyberete tu nejvýhodnější.

Výhody a nevýhody konsolidace

Konsolidace s sebou přirozeně přináší výhody i nevýhody, které je třeba před finálním rozhodnutím dobře zvážit.

Výhody konsolidace

Nevýhody konsolidace

+ Dostanete své závazky pod kontrolu

- Do konsolidace lze zahrnout jen některé úvěry (nelze sloučit hypotéku se spotřebitelským úvěrem)

+ Novým úvěrem si můžete prodloužit dobu splácení, a snížit tak měsíční splátku

- Pokud se rozhodnete pro delší dobu splácení, je třeba počítat s tím, že naroste i částka zaplacená na úrocích

+ V případě výhodnějšího úroku a dalších podmínek zaplatíte méně

- U některých půjček mohou vzniknout sankce za předčasné splacení, proto je třeba dobře znát podmínky stávajících úvěrů

+ Ušetříte na poplatcích, protože je nebudete platit několika subjektům, ale jen jednomu

+ Při řešení konsolidace je většinou možné načerpat další peníze navíc a vyřešit tak své aktuální potřeby

Vyplatí se vám konsolidace?

To záleží na celé řadě faktorů. Obecně se dá říct, že konsolidace se vám vyplatí především tehdy, pokud máte několik menších půjček, u kterých platíte vyšší úroky a další poplatky. Záleží také na tom, jaká je vaše motivace. Tedy jestli jen chcete přehlednější účetnictví, potřebujete snížit měsíční splátku nebo vám jde o možnou úsporu. Banky pak na základě vaší konkrétní situace a požadavků individuálně posoudí případ a nabídnou řešení. Někdy to je úplná konsolidace, jindy se více vyplatí třeba jen částečná, tedy sloučení pouze vybraných úvěrů. Vždy je proto nutné, nechat si připravit nabídku na míru, nejlépe od více institucí.

Jak a kde o konsolidaci požádat?

O konsolidaci, respektive přípravu nabídky, žádáte přímo konkrétní banku, která takovou službu nabízí. U většiny institucí už je to možné online. Stačí na stránkách vyplnit potřebné údaje a dozvíte se vše potřebné, v dalším kroku pak můžete z pohodlí domova o konsolidaci rovnou požádat. Pokud se vám nechce „naklikávat“ údaje na stránce každé konkrétní banky, máme pro vás ještě jednodušší řešení. Možnosti konsolidace nebo refinancování půjčky teď najdete i v našem srovnávači. V kalkulačce si jen vyberete oblast, která vás zajímá, zadáte svá kritéria a my vám následně ukážeme všechny možnosti.

NačítámNačítám