Kalkulátor.cz | 15. 3. 2024

Jak našetřit na letní dovolenou?

Rádi byste v létě vyrazili k moři, ale brání vám už tak dost našponovaný rodinný rozpočet? Nejste v tom sami, podobný problém každoročně řeší tisíce rodin. Pojďme kouknout na pár tipů, jak na dovolenou našetřit.

1. Vyberte si cenově dostupnou variantu

Začněte tím, že si dobře promyslíte své požadavky – a také možnosti. Je třeba přistupovat k tomu realisticky a dávat si jen takové cíle, které dokážete splnit. Jestliže se vám dlouhodobě šetřit spíše nedaří, cíl v podobě letní dovolené u moře za vyšší desítky tisíc může být příliš „velkým soustem“. I mnohem levnější dovolenou si jistě naplno užijete. Vyrazte třeba jen po Česku, nádherných míst tu máme spousty. Pokud vás přece jen láká moře, i tam lze najít cenově dostupnější možnosti. Klíčový je samozřejmě výběr destinace. Mezi ty levnější patří třeba Bulharsko, Polsko, Chorvatsko, Řecko, Egypt nebo Turecko.

Vždy ale záleží i na dalších faktorech. Levnější bývá dovolená mimo sezónu a vyplatí se hlídat nabídku last minute zájezdů. Pokud se nebojíte vyrazit „na vlastní pěst“, můžete ušetřit ještě víc. Objevuje se celá řada akcí na letenky, navíc si lze vybrat levnější ubytování. Koukněte třeba na nabídku kempů nebo zvažte ubytování v apartmánu s kuchyní, kde budete mít možnost vaření. Všechno si to včas projděte a promyslete, abyste získali přesnější představu, kolik vás letní dovolená bude stát.

Nezapomínejte na cestovní pojištění

Pomůžeme vám najít nejvýhodnější nabídku, která vám bude krýt záda v případě zdravotních problémů i škod na majetku.

2. Vytvořte si samostatný účet

Na dovolenou začněte šetřit s dostatečným předstihem. Čím víc času budete mít, tím nižší částky musíte měsíčně odkládat. Díky tomu zvýšíte svou šanci na úspěšné splnění cíle. Šetřete klidně během celého roku. Alespoň budete klidnější a zas tak moc se nestane, když třeba jeden měsíc vynecháte. Na začátku si vyberte, kam budete peníze odkládat. Mnohem populárnější obdobou klasických keramických prasátek jsou dnes běžné, nebo ještě lépe spořicí účty, kde se vám částka úročí. Ať už zvolíte jakoukoli metodu, vždy je třeba mít fond na dovolenou striktně oddělený. To znamená, že jeden účet nebo jedna obálka na spořicím účtu jsou určené pouze a jen na dovolenou – a nic jiného z nich neplatíte.

Je nutné opravdu vytrvat, a hlavně odkládat jen tolik, kolik si můžete dovolit. To abyste pak koncem měsíce nemuseli peníze ze spořicího účtu zase vybírat. S penězi na dovolenou pracujte jako s každým jiným výdajem – je to zkrátka něco, co musíte zaplatit. Nejlepší je, když si nastavíte trvalý příkaz a peníze vám z vašeho běžného účtu každý měsíc automaticky odejdou do příslušné obálky na dovolenou. Když se vám někdy podaří našetřit víc, dostanete bonus v práci nebo třeba finanční dárek k narozeninám, klidně si tam pošlete i pár korun navíc.

3. Spočítejte si, kde lze ušetřit

Je rozpočet tak napjatý, že vám měsíčně nezbývá téměř nic, co byste mohli ušetřit? Projděte si důkladně své výdaje. Ideálně když si alespoň jeden celý měsíců budete psát každý výdaj včetně těch nejnižších částek. Snáze tak získáte přehled, kolik a za co měsíčně utrácíte – a třeba najdete položky, na kterých byste mohli nějakou korunu ušetřit. Klasikou jsou samozřejmě kavárny a restaurace, které se většinou dají trochu omezit, případně pak i nákupy některých dražších potravin. Často také utrácíme přehnaně moc za vánoční nebo narozeninové dárky. Je to i váš případ? Zkuste si to se svými blízkými nastavit trochu jinak. Třeba tak, že každý dostane vždy jen jeden dárek, na který se složí všichni ostatní.

Pokud nic takového ve svých výdajích nemáte, zkuste se podrobněji podívat ještě na poplatky za energie. Řada domácností se dnes bojí změny dodavatele a úplně zbytečně pak přichází o jednotky, někdy dokonce i desítky tisíc ročně. Využijte naši kalkulačku a spočítejte si, jestli to není i váš případ. Netýká se to ale jen energií. Stejně tak se čas od času vyplatí porovnat i pojištění, například povinné ručení, pojištění majetku nebo životní pojištění. Tam všude můžete najít cenově výhodnější variantu – a ušetřit tak dalších pár stovek na letní dovolenou.

Je vhodné brát si půjčku na dovolenou?

Odborníci před tímto krokem varují. Půjčky na dovolenou patří do stejné kategorie jako půjčky na vánoční dárky nebo třeba svatbu. Jasně, dovolená je pro mnoho lidí splněným snem, uteče ale až moc rychle, zato půjčku budete splácet ještě několik dalších měsíců. Navíc pokud vám rozpočet neumožňuje na dovolenou našetřit, pak zřejmě budete mít problém i se splácením půjčky – a snadno byste se mohli dostat do velkých potíží. Vždy proto vybírejte dovolenou podle svých možností a na půjčku raději zapomeňte.

Ale abychom nebyli tak striktní, asi existují i případy, kdy krátkodobá půjčka může dávat smysl. Třeba když se zaměstnavatel opozdil s výplatou a vy už opravdu potřebujete zaplatit ubytování. Nebo když jako OSVČ pracujete na dokončení velké zakázky, ze které následně půjčku hravě splatíte. I tady však musíte počítat s úroky nebo poplatky, takže pokud to není nezbytně nutné, raději na výplatu počkejte. V každém případě platí, že když už si na něco přece jen půjčujete, vždy si vše dobře spočítejte, pozorně čtěte podmínky, půjčujte si jen od seriózních institucí a jednotlivé nabídky mezi sebou porovnávejte.

Před cestou nezapomeňte na cestovní pojištění

Jsou položky, na kterých v případě dovolené můžete poměrně snadno ušetřit (třeba na zmíněných letenkách, ubytování nebo jídle). Cestovní pojištění by ovšem nemělo být jednou z nich. Takový krok by se vám v případě jakýchkoli zdravotních potíží nebo způsobené škody na majetku mohl pořádně prodražit. I tady se samozřejmě vyplatí porovnat jednotlivé nabídky a najít si tu nejvýhodnější.