Kalkulátor.cz | 13. 11. 2023

Největší podvody. Dávejte si na ně pozor každý den

Období Vánoc pomalu klepe na dveře a přináší s sebou i stinnou stránku v podobě stále sofistikovanějších podvodů. Jaké jsou nejčastější z nich a jak se jim bránit?

Snadný podvod na bazaru

Nemálo podvodníků se ukrývá na bazarových platformách, kde existuje hned několik způsobů, jak někoho podvést. Kromě toho nejjednoduššího, tedy poslat místo domluveného zboží něco jiného, jsou to často také podvody s kurýrem. Zájemce vám napíše, že má o zboží zájem a jako formu odeslání si chce poslat kurýra. Následně vám přijde odkaz na něco, co se tváří jako webové stránky kurýrní služby. Vyplněním dat pak končí vaše osobní údaje v rukou podvodníků.

Víte, co je marketplace?

Čas od času člověk narazí na e-shop, kde mají snad úplně všechno. A ty ceny! Tak pozor na to. Trendem posledních let jsou takzvané „marketplace“, což jsou obchody, které vlastně nejsou obchody, ale jen platformy nabízející zboží z jiných obchodů. To přece nezní špatně, tak v čem je problém? Majitelé těchto platforem totiž jen málokdy všechny e-shopy ověřují, takže se vám často může stát, že narazíte na podvodný obchod, který ani neexistuje, a skočíte na jeho neuvěřitelně výhodnou nabídku.

A pozor, za uzavřený obchod v tomto případě odpovídá e-shop, nikoli daný marketplace. Naštěstí Česká obchodní inspekce tyto i další rizikové portály sdružuje na této stránce, takže když narazíte - zvlášť teď před Vánoci - na e-shop, kterým si nejste jisti, zkontrolujte si, jestli ho právě v tomto seznamu nenajdete.

Nevýhodné půjčky

Dobře, nevýhodná půjčka nemusí být tak úplně podvod v pravém smyslu. Ty nejhorší lichvářské půjčky však nemají transparentní podmínky, takže se o spoustě jejich šílených podmínkách reálně dozvíte až po uzavření smlouvy. Můžeme to tedy považovat za regulérní podvod. Bohužel ještě stále existuje na trhu celá řada poskytovatelů, kteří se tváří jako výhodné nebankovní společnosti a nabízí vám zdánlivě extra výhodné úvěry.

Tito podvodníci často využívají slabosti lidí a užívají klasických psychologických metod, kterými se vás snaží přesvědčit, abyste si půjčku co nejrychleji vzali a pokud možno nad tím co nejméně přemýšleli. V momentě, kdy to uděláte, můžete zjistit - a není to žádná výjimka - že zaplatíte úroky v tisících procent z půjčené částky a naprosto šílené poplatky za případné prodlení splátek. Proto si na poskytovatele úvěrů dávejte velký pozor, a to zvlášť teď před Vánoci, kdy si řada domácností na dárky půjčuje.

Čtěte dál: Jak poznat lichvu?

Nenaleťte podvodníkům

Najděte si výhodnou půjčku od prověřených partnerů na Kalkulátor.cz

Je libo charitu?

Hyenismus podvodníků často nezná mezí, proto jednou z jejich nejčastějších záminek, o Vánocích aktuální víc než kdy jindy, je charita. V minulosti se podvodníkům povedlo na různých sbírkách pro neexistující nemocné děti vybrat i desítky milionů korun. Abyste mohli sbírku označit za charitativní, stačí vám totiž z příspěvku odevzdat na charitu jen nepatrnou část.

Zaplaťte clo

Je také třeba připomenout také jeden z nejčastějších podvodů, který má své „žně“ právě v období Vánoc. Určitě i vám už někdy přišla SMS zpráva zdánlivě od České pošty, v které se psalo, že váš balíček byl zastaven na celnici a je třeba uhradit clo. Právě tímto způsobem dokážou zloději vylákat z lidí peníze, protože lidé, kteří čekají na vánoční dárky, je chtějí mít co nejrychleji u sebe, takže clo zaplatí, protože je to často jen pár drobných. Jenže drobné, které uhradíte, budete platit z vaší platební karty, jejíž údaje zadáte v odkazu, který vám „Česká pošta“ poslala. Data se tak rychle dostanou k podvodníkům, kteří už mají snadnou cestu k tomu vytáhnout z vašeho účtu další nemalé peníze.

Odhalení je složité

Podvodů je hodně a vynalézavost jejich autorů je často obdivuhodná. Problém je, že místo abychom je dokázali čím dál víc odhalovat, podvodníci jsou vždy o krok napřed. To platí i dnes, kdy se roztrhl pytel s umělou inteligencí, která samozřejmě všem těmto podvodníkům velmi svědčí. Nabízí jim totiž řadu dalších způsobů, jak ještě efektivněji a důvěryhodněji využít lidské slabosti. O to víc je na internetu potřeba neustálá obezřetnost, a to i když si myslíte, že se vám nic takového stát nemůže.

Odhalování všech zmíněných podvodů je velmi náročné a často bohužel i nemožné. Podvodníci používají cizí IP adresy, často pochází z cizích zemí, nejčastěji z východní Evropy, někteří z nich se dokonce ani nezdržují v České republice, a když, tak jsou to jen „pěšáci“ většího organizovaného systému, který je jen velmi těžké dopadnout, protože po sobě nezanechává příliš stop. O to víc je třeba každý den dávat pozor na to, co na internetu děláme a jak se chováme.

Půjčka, kontokorent, kreditka. Vyznejte se v pojmech

Jak z toho ven?

Existuje několik rad, díky kterým se můžete na internetu cítit aspoň relativně bezpečně. Dávejte si vždy silná hesla, nenechte se zlákat pohodlností. Používejte velká i malá písmena, číslice, znaky. Doporučuje se alespoň 12-16 znaků, vyhněte se krátkým, stručným a jednoduchým heslům a také heslům, která jsou v souvislosti s vaší osobou snadnou uhodnutelná (např. jména dětí).

Ověřujte každý odkaz, který vám přijde, i kdyby přišel od nejlepšího kamaráda na Facebooku. I on totiž už může mít hacknutý účet, proto je třeba, když vám přijde zvláštní odkaz, který neočekáváte, nejdříve zjistit, jestli jej chtěl odesílatel opravdu poslat, než na něj kliknete. Ověřte si také veškeré stránky, do kterých zadáváte vaše osobní údaje nebo údaje z platebních karet. A teď před Vánoci si pečlivě ověřte každý obchod, který neznáte, než na něm cokoliv nakoupíte.